SON DAKİKA

18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü

19 Ocak 2017, Perşembe - 19:55
TBMM (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, "Yerinden yurdundan edilmiş, daha insani ve güvenli bir ortam için yeni yaşam alanları arayışına girmiş sığınmacılara karşı gösterilmesi beklenen dayanışma ve duyarlılık yüzeysel düzeyde kalmamalıdır. Söz konusu olan her şeyden önce insani ve vicdani bir sorumluluktur." değerlendirmesinde bulundu.

Yeneroğlu, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, küresel bir krize dönüşen göç hareketliği noktasında istisnai birkaç ülke hariç iyi bir sınav verilmediğini belirtti.

Mustafa Yeneroğlu, 18 Aralık’ın 2000 yılında Uluslararası Göçmenler Günü olarak Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiğini anımsatarak, bugünün son yıllarda büyük bir anlam ifade ettiğini vurguladı.

Dünya üzerindeki göçmen nüfusunun, 65 milyonu bölgesel krizler nedeniyle yurtlarından edilenler olmak üzere 250 milyona yakın olduğunu kaydeden Yeneroğlu, sadece son 15 yılda göçmen sayısında yüzde 40’tan fazla arttığını ve evlerini terk etmek zorunda bu insanların yarısından fazlasının 18 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğunu ifade etti.

Türkiye’nin dünyanın en önemli göç güzergahları üzerinde yer aldığına dikkati çeken Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemiz son yıllarda bölgesinde devam eden siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle başta Suriye olmak üzere, bölge ülkelerin vatandaşları tarafından güvenli bir yuva olarak görülmekte ve hedef ülke olarak yoğun bir göç akını yaşamaktadır. Bugün Türkiye geçici koruma altında ve geçici koruma ön başvuru sahibi olan 3 milyonu aşkın Suriye vatandaşına ev sahipliği yapmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre ülkemiz dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkedir. Tüm Avrupa’nın bu süreçte kabul ettiği Suriyeli sayısı ise 1 milyon 170 bin kadardır ve bunun da yüzde 65’ini Almanya, Sırbistan ve Kosova yüklenmiştir. Görüldüğü üzere küresel bir insani sorun olan bu konuda uluslararası alanda adil bir külfet paylaşımı bulunmamaktadır. Yerinden yurdundan edilmiş, daha insani ve güvenli bir ortam için yeni yaşam alanları arayışına girmiş sığınmacılara karşı gösterilmesi beklenen dayanışma ve duyarlılık yüzeysel düzeyde kalmamalıdır. Söz konusu olan her şeyden önce insani ve vicdani bir sorumluluktur."




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler