SON DAKİKA

2017 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü

21 Haziran 2018, Perşembe - 17:30
İSTANBUL (AA) - Ömür İklim Demir, "Muhtelif Evhamlar Kitabı" adlı eseriyle "2017 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu.

Demir, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde gerçekleşen ödül töreninin ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Demir, aldığı ödül nedeniyle çok heyecanlı olduğunu söyleyerek, "Bu ödülün değeri benim için çok büyük. Gençler tarafından anlaşılmak ve bir şekilde onlar tarafından ödüle layık görülmek gerçekten büyük bir onurdur benim için. Çok teşekkür ediyorum." dedi.

Ömür İklim Demir, hukuk eğitimi aldığını ancak yazmaya olan ilgisi dolayısıyla bu alana yöneldiğini belirterek, "Şimdilik sadece yazıyorum. Böyle geçiyor zamanım. Ama risk almak sanırım yazmanın özünde var. Yazmak çıplak kalmak demek. İçinden geçenleri herkese söylüyorsun ama bir yandan da onu gizli tutuyorsun. Yani tuhaf bir ruh hali içinde yapılan bir eylem yazmak." diye konuştu.

Kitabında çok detaylı anlatımlara yer veren Demir, yaşamında çok dikkatli biri olmadığının altını çizerek, şunları aktardı:

"Bir yerde bir olay olsa ve suçluyu sorsalar ve tanımlamak istesem muhtemelen eksiklerim olacaktır fakat insan ilişkileri bazında detaylara daha çok takılıyorum. Belki biraz da ayrıntıcıyım. Çevresel detaylar ve fotografik hafıza bende biraz az diye düşünüyorum. Nokta atışı yapamam ama hissiyat anlamında çok detaycıyım."

Demir, öykülerinde şaşırtıcı sonların olmasına ilişkin de "Sanırım hayat da beklenmedik ve şaşırtıcı. Birazcık hayatı taklit etmeye çalışıyorum elimden geldiğince. Özellikle İstanbul'da, şaşırtıcı son aslında normal birşey oluyor. Bu da bir şekilde öykülere sirayet ediyor." ifadelerini kullandı.

Üç yıldır yurt dışında yaşadığını anlatan Demir, şöyle devam etti:

"Fikren, ruhen ister istemez halen İstanbul'dayım. Bütün öykülerim de İstanbul'dan çıkıyor, besleniyor. Zaten Avrupa o kadar mücadelesiz bir yaşam sürüyor ki insanın, bu manada orada beslenmesinin olanağı yok. İster istemez insan kendi toprağına bir şekilde bağlı kalıyor. Bundan sonra da yazacağım şeyler yine Türkiye'den İstanbul'dan olacak. Burada büyümüş olmanın da verdiği birşey var sanırım. Algı dünyamız da bu şekilde gelişiyor. İster istemez büyüdüğünüz ve kök saldığınız yerden besleniyorsunuz."

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi'nin gençlere okuma ve kitap tutkusunu etkin bir şekilde aşılamayı amaçladığı ödülün ilki 2013'te verildi.

Türkiye'de bu tarzda oluşturulmuş ilk ve tek ödül olan NDS Liseliler Edebiyat Ödülü için lisenin öğrencilerinden oluşan jüri, yıl boyunca aday kitapları okuyup ödül alacak eseri seçiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler