SON DAKİKA

2017 yılı bütçe gerçekleşmeleri

24 Eylül 2018, Pazartesi - 20:30
ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Yaptığımız değerlendirmeye göre, 2017 sonu itibarıyla merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1,5 seviyesinde kalmış olacak. Bu da Türkiye'nin mali disiplinini kararlı bir şekilde sürdürdüğünün açık bir göstergesidir." dedi.

Ağbal, 2017 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin yaşadığı olumsuz gelişmelere rağmen bütçenin 2016 ve 2017 yıllarında hedeflerle uyumlu performansının son derece önemli olduğunu söyledi.

AK Parti hükümetlerinin son 15 yıllık bütçe performansının bütçe açığı hedefinden daha düşük ya da hemen hemen aynı seviyelerde olduğunu hatırlatan Ağbal, "AK Parti hükümetleri olarak son 15 yıldır bütçe disiplinine her zaman büyük bir önem verdik, ayağımızı yorganımıza göre uzattık. Bütçe politikalarında her zaman için ihtiyatlı olduk ama bu dönem içerisinde aynı zamanda ülkemizin kalkınması için ihtiyaç olan yatırımlardan asla vazgeçmedik. Yatırımlara her zaman daha fazla kaynak ayırdık." diye konuştu.

Ağbal, en büyük başarının faiz bütçesini azaltırken bütçe içerisinde hizmet kalemlerinin payını hızlı bir şekilde artırma olduğunu kaydederek, bu sayede 15 yılda kamu yatırımlarının hızlı bir şekilde arttığını, eğitim, sağlık, araştırma-geliştirme ve diğer kamu hizmetlerinde ardı ardına imzalar attıklarını anlattı.

Bir ülkenin bütçe performansını değerlendirmede bütçe açığının milli gelire oranının esas alınan ölçütlerden biri olduğuna işaret eden Ağbal, şöyle konuştu:

"2017 yılı başında bu dönemki Orta Vadeli Program (OVP) rakamlarını esas aldığımızda, hedeflenen bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1,5 civarındaydı. En son OVP'de merkezi yönetim bütçesi açığının milli gelire oranı yüzde 2'ye yükseltmiştik. Açıklamış olduğum bütçe açığı rakamları bu açıdan son derece sevindirici. Yaptığımız değerlendirmeye göre, 2017 sonu itibarıyla merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1,5 seviyesinde kalmış olacak. Bu da Türkiye'nin mali disiplinini kararlı bir şekilde sürdürdüğünün açık bir göstergesidir."

Ağbal, merkezi yönetim bütçesinde elde edilen olumlu başarının genel devlet bütçe dengesini de olumlu yönde etkileyeceğini belirterek, OVP'de 2017 için genel devlet bütçe dengesinin yüzde 2,4 olarak tahmin edildiğini, merkezi yönetim bütçesindeki olumlu gelişmeye paralel olarak 2017 sonu genel devlet bütçesi açığının mili gelire oranının da yüzde 2'nin altına düşeceğini ifade etti.

- "2017'de kamu borcunun milli gelire oranı yaklaşık yüzde 28"

Mali disiplin konusunda sadece 2016 veya 2017'ye odaklanılmaması gerektiğini bildiren Ağbal, şu bilgileri verdi:

"Özellikle 2010 sonrası dönemde küresel ekonomik krizin oluşturduğu ülke bütçeleri üzerinde ağır tahribatlar meydana geldi. 2010 sonrası dönemde gelişmiş ülkeler dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde birçok ülkenin bütçe açıkları, kamu borcunun milli gelire oranı önemli ölçüde arttı. Bu açıdan elde ettiğimiz performansı 2010-2017 aralığında da değerlendirdiğimizde ortaya şöyle bir tablo çıkıyor; 2010 yılından bu yana geçen son 8 yılda, Türkiye'nin genel devlet açığının milli gelire oranı ortalama yüzde 1,1 olmuştur. Bu son derece çarpıcı, son derece başarılı bir sonuçtur."

Ağbal, bütçe disiplininde elde edilen başarının kamu borç yükünü de hızlı bir şekilde aşağı çektiğini kaydederek, 2010 sonrası dönemde birçok ülkenin kamu borcunun milli gelire oranının hızlı bir şekilde arttığını bildirdi.

Türkiye'nin ise bu dönemde kamu borcunun milli gelire oranını düşüren nadir ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Ağbal, "2017 yılı sonunda Türkiye'nin kamu borcunun milli gelire oranı yaklaşık yüzde 28 civarında olacaktır, bu da son derece önemli bir başarıdır." dedi.

- "2010-2017 döneminde bütçe açığının milli gelire oranı ortalama yüzde 1,1"

Son 8 yılda ortalama bütçe açığının milli gelire oranını diğer ülkelerle karşılaştıran Ağbal, "2010-2017 döneminde G7 ülkelerinde bütçe açığının milli gelire oranı ortalama yüzde 5, OECD ülkelerinde yüzde 4,5, Avro Bölgesi'nde yüzde 3,1, gelişmekte olan ülkelere bakıldığında ise bu oran yüzde 2,8. Aynı dönemde Türkiye'nin bütçe açığının milli gelire oranı ortalama yüzde 1,1. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin sağladığı başarı aşikar." diye konuştu.

Ağbal, bu dönemde ortalama kamu borç stokunun milli gelire oranını da karşılaştırarak, "2010-2017 döneminde, G7 ülkelerinde kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 118, OECD ülkelerinde yüzde 107, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 41. Türkiye'de ortalama bu oran yüzde 31.Türkiye'nin kamu borcunun milli gelire oranı itibarıyla ortaya çıkan performansı da son derece çarpıcı." dedi.

Geçen senenin bütçe performansının bu kadar olumlu olmasının kamu tasarruflarını desteklediğini bildiren Ağbal, ayrıca cari açığın daha da aşağı çekilmesi, enflasyonla mücadeleye katkı sunması ve makrofinansal istikrarı olumlu yönde etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

(Sürecek)

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler