SON DAKİKA

2018 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

17 Temmuz 2018, Salı - 09:00
TBMM (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, son birkaç yıldaki yatırımların artış hızının büyüme hızı civarında veya biraz altında kaldığını belirterek, "Normalde geleneksel olarak yatırımların büyüme hızı, ülke ekonomisinin büyüme hızının daha üstündedir. 2018'de yatırımlarda artış olacağını düşünüyoruz." dedi.

Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Mali disiplin konusundaki kararlılığın devam ettiğini belirten Elvan, şunları kaydetti:

"2016 yılında, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bir belirsizlik ortaya çıktı. Ağustos ayından itibaren bir taraftan Merkez Bankası, diğer taraftan hükümet olarak bazı tedbirler aldık. Bu tedbirleri kademeli olarak uygulamaya koyduk. Eğer bu tedbirleri almasaydık, yeni mekanizmalar ortaya koymasaydık çok farklı bir resimle karşı karşıya kalabilirdik ama bu tedbirleri aldık ve 2016'nın sonunda, 2017 için yüzde 2'lik bir bütçe açığının oluşacağını zaten biliyorduk. Kendimiz o çerçevede çalıştık zaten."

Elvan, son 10 yılın en yüksek kapasite kullanım oranlarına ulaşıldığına dikkati çekerek, özellikle ihracat odaklı çalışan firmaların şu anda mal yetiştirmekte zorlandığını söyledi.

Kapasite kullanım oranının yüzde 80'in üzerine çıkması halinde yeni yatırım bekleyeceklerini kaydeden Elvan, "Yatırımlarda bir erteleme söz konusu. Biz şuna inanıyoruz: Son birkaç yıldaki yatırımların artış hızı bizim büyüme hızımız civarında veya biraz altındaydı. Normalde geleneksel olarak yatırımların büyüme hızı, ülke ekonomisinin büyüme hızının daha üstündedir. 2018'de yatırımlarda artış olacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

- "Mali disiplinden taviz vermeyiz"

"Büyümenin kalitesinin bozuk olduğu" görüşüne katılmadığının altını çizen Elvan, yatırım ve ihracat merkezli bir büyümenin önemine işaret etti.

Lütfi Elvan, bu noktada sadece inşaatın yeterli olmadığını ancak ülkenin bu sektöre de ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Elvan, işsizliğin neden düşürülemediği eleştirilerine karşılık, "Biz son 6-7 yılda, ortalama 950 bin kişiyi istihdam etmişisiz. Bizim her yıl mutlaka 1 milyonun üzerinde istihdam oluşturmamız gerekiyor. Dolayısıyla mali disiplinimizi sürdüreceğiz. Eğer 2018, 2019, 2020 yılı rakamlarına bakacak olursanız bu önlemleri aldığımızı göreceksiniz. Mali disiplinden taviz vermemiz asla mümkün değil." dedi.

Bakan Elvan, şu ana kadar yatırım destek ofislerinin, toplamda 4,3 milyar dolarlık 706 yeni doğrudan yatırım yapılmasını sağladığını bildirdi.

Bölgeler arası gelişmişlik farkında azalma görüldüğüne dikkati çeken Elvan, geri kalmış yörelerde iyileşmenin söz konusu olduğunu söyledi.

Elvan, Ensar Vakfına yönelik proje desteği hakkındaki soruya, "Bir SODES programımız var. Çocuk, kadın, genç ve dezavantajlı gruplara yönelik bir program. Diyoruz ki projesi olanlar şu tarihe kadar valiliklere başvursun. Valilikler bizim belirlediğimiz usul ve esaslara göre projeleri seçerek bakanlığımıza gönderiyor. Değişik dezavantajlı gruplara yönelik 30, 50, 100 bin liralık destekler verilebiliyor. Ensar Vakfı da projesini sunmuş, kabul edilmiş ve program çerçevesinde destek almayı hak etmiş." yanıtını verdi.

Görüşmeler sonunda Kalkınma Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile kalkınma ajanslarının 2018 yılı bütçeleri komisyonda kabul edildi.

(Bitti)




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler