SON DAKİKA

24. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali

02 Mart 2018, Cuma - 11:40
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, 24. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin "Aida" isimli operasıyla başladı.

Aspendos Antik Tiyatrosunda düzenlenen festivalin gala konserine sanatseverler büyük ilgi gösterdi.

Festival açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, konser öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, medeniyetlere beşiklik yapan bir yerde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Aspendos’un çok anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirten Yayman, Antalya’yı sadece turizmin başkenti değil, aynı zamanda kültürün ve sanatın da başkenti yapmak istediklerini dile getirdi.

Gelecek sene 25’inci düzenlenecek festivali çok daha ihtişamlı hale getireceklerini ifade eden Yayman, şöyle konuştu:

"İnsanlar Antalya’ya geldikleri zaman Aspendos Antik Tiyatrosu’nda, bu muhteşem eserin içerisinde 2 bin yıl öncesine giderek burada etkinlikler izleyecekler. Onun için biz Antalya’yı kültür ve sanatta daha çok destekleyeceğiz, öne çıkartacağız. Antalya’yı hak ettiği yere getirmek için Bakanlık olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Biz turizmi sadece deniz, kum, güneş olarak görmüyoruz. Turizmde aynı zamanda kültürümüzün, sanatımızın, bizi biz yapan değerlerin öne çıkartılması, Türkiye’nin sadece deniz, kum, güneşle değil, tarihi ile Aspendos’u ile Likya’sı ile Göbekli Tepesi ile Hatay’daki medeniyetlerle, Şanlıurfa ile Trabzon Sümela Manastırı ile gündeme gelmesini istiyoruz. Bu anlamda da yayla turizmini, tarih turizmini, inanç turizmini, kültür turizmini, sağlık turizmini, gastronomi turizmini, spor turizmini ve jeotermal turizmini geliştirmek istiyoruz."

Mustafa Kemal Atatürk’ün "Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür." sözünü anımsatan Yayman, bunu çok önemli bulduklarını, kültürü yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selman Ada ise festivalin "Aida" operası ile başladığını belirterek, "Bu eserin özelliği, bu operanın Osmanlı döneminde 19’uncu yüzyılın ortasında Mısır Hidivi İsmail Paşa’nın bu eserin siparişini vermesidir. Eserin ilk temsili de Kahire’de yapılmıştır. Bu eserin geçtiği dönem ve konusu itibariyle bu mekan misafirlerimize güzel bir atmosfer sunuyor." dedi.

- 4 Eylül’e kadar sürecek

19’uncu yüzyılın en önemli opera bestecisi sayılan Giuseppe Verdi tarafından bestelenmiş 4 perdelik bir opera sonunda izleyiciler sanatçıları ayakta alkışladı.

Festival kapsamında 25 Ağustos cuma akşamı tekrar "Aida" operası sahnelenecek. Festival, 29 Ağustos Salı akşamı İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 2 perdelik "Uyuyan Güzel" balesi ile devam edecek.

24. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, 4 Eylül’de Moskova Natalia Sats Devlet Opera ve Bale Tiyatrosunun Şehrazat, Chopiniana ve Poloveç bale gösterileri ile sona erecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler