SON DAKİKA

50 ülkeden 55 genç kadın lider TBMM’de

16 Temmuz 2018, Pazartesi - 20:35
TBMM (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, kadınların iş ve toplum hayatının her alanında vazgeçilmez bir yere sahip olduğunu belirterek, "Ülkemiz tarihinde her zaman kritik rol oynayan kadınlar, her şeyden önce vatanını, dinini, ülkesini koruyan cesur, yürekli, yılmaz savaşçılardır." dedi.

Türkiye'nin, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) Kadından Sorumlu Bakanlar Konferansı Dönem Başkanlığı çerçevesinde Kadın Dayanışma Konseyinin katkılarıyla düzenlenen Genç Kadın Liderlik ve Girişimcilik Programı kapsamında 50 ülkeden 55 Müslüman kadın lider TBMM'yi ziyaret etti.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Tören Salonu'nda ağırladığı girişimci kadınlara hitaben yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin 2016 yılında düzenlenen 13. İslam Zirvesi ile İslam İşbirliği Teşkilatının dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlattı.

Cumhuriyetin, milli mücadele yıllarında vatanını canı pahasına koruyan, kundaktaki bebeğini sırtına alarak yollara düşen, battaniyesini dondurucu soğukta taşıdığı cephaneyi örtmek için kullanan ve cephede savaşan isimli isimsiz nice kahraman kadının katkısıyla kurulduğunu ifade eden Kahraman, şunları kaydetti:

"Kadınlar anadır, topraktır, iş ve toplum hayatının her alanında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Ülkemiz tarihinde her zaman kritik roller taşıyan, her şeyden önce vatanını, dinini, ülkesini koruyan cesur, yürekli, yılmaz savaşçılardır. Ülkemizde kadın, Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar hak ettiği değeri her zaman görmüştür. TBMM'ye ilk kez 1935 yılında 18 kişi olarak giren kadın milletvekillerimizin sayısı son üç yılda Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranına ulaşmıştır. Kadın milletvekillerimiz, kadın elinin değdiği her alanın güzelleştiğinin bir göstergesi niteliğindedir."

-"Kadına destek demokrasinin gelişmesi için vazgeçilmez unsur"

Kahraman, Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen kapsamlı eğitim programının son günü olduğunu, katılımcıların Türkiye'de kadınların toplumsal statüsünün güçlendirilmesi ve kadınlara yönelik gerçekleştirilen mevzuat çalışmalarına ilişkin detaylı bilgi edindiklerini anlattı.

Kadına verilen desteğin demokrasinin gelişmesi için vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizen Kahraman, şöyle devam etti:

"Türkiye özellikle 2000'li yılların başından itibaren hem mevzuat değişiklikleri ve yapısal reformlar hem de kadına sağlanan maddi ve manevi destekler ile kadın hakları alanında büyük bir dönüşüm başlatmıştır. Devletimizin kadın haklarının güçlenmesine dönük yaptığı çalışmaları koordine etmek amacıyla 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sosyal politika uygulamalarına kurumsal bir kimlik kazandırdı. Kız çocukları ve kadınların eğitimi ile kadının toplumsal ve ekonomik statüsünün yükseltilmesi konusunda desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve değerli eşi Emine Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Toplumun temel harcını oluşturan aile kurumunun korunması ve toplumun bekasında en az ekonomik ve siyasi politikalar kadar önemli olan sosyal politikalar, planlı ve sistematik bir yapıya kavuşturulmasıyla verimli bir sürece girilmiştir."

- "Türkiye, ortak taşınması gereken bir yükün altına tek başına girmektedir"

İsmail Kahraman, Küresel İnsani Yardım Raporu doğrultusunda Türkiye'nin 6 milyar dolar tutarındaki yardımları ile 2016 yılında ABD'den sonra dünyanın ikinci büyük donör ülkesi olduğunu anlattı.

Aynı raporda Türkiye'nin insani yardım miktarının milli gelire oranında ilk sırada yer aldığının altını çizen Kahraman, şöyle konuştu:

"Ülkemiz din, dil, ırk ayrımı yapmadan ve hiçbir çıkar beklemeden vicdani sorumluluk gereği yardıma ihtiyacı olan tüm ülkeler ve toplumsal kesimlere yardım elini uzatmaktadır. Bu yönüyle Türkiye, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nde yer alan temel insani gereksinimlere ulaşım, fakirliğin ve ülkeler arası eşitsizliğin giderilmesine yönelik çalışmaların yanı sıra cinsiyet eşitliği, kadın ve kızların güçlendirilmesi hedefi ile de uyumlu yardım ve çalışmalar yürütmektedir.

Ülkemiz, Suriye, Irak, Afganistan ve diğer ülkelerden gelen misafirlerle halihazırda dünyada en fazla göçmene sahip ülke konumundadır. Bu çerçevede sayıları 3,5 milyona yaklaşan göçmene maddi ve manevi destek sağlanmaktadır. Ülkemiz kadın göçmenlerin eğitim, sağlık ve her alandaki gereksinimlerinin de başarı ile altından kalkmaktadır. Ne yazık ki uluslararası toplumun yaptığı yardımlar çok sınırlıdır. Türkiye, ortak taşınması gereken bir yükün altına tek başına girmektedir. Uluslararası toplum, insani dramların yaşanmasına yol açan uluslararası sorunların çözümünde aktif rol oynayarak göçmenlerin sorunlarını çözmeye odaklanmak yerine en baştan onları göçmen olmaya, mağduriyet yaşamalarına iten sebepleri çözmeye odaklanması gerekmektedir."

- "FETÖ darbe girişimine karşı mücadelede kadınlarımızın rolü büyüktür"

Kahraman, İslam'ın kadına ve eğitime, çalışmaya ve dayanışmaya atfettiği yüksek değerin Batı'daki İslam karşıtı eğilimler doğrultusunda aşırı sağ partiler tarafından çarpıtılmaya çalışıldığına işaret etti.


İslam dininin kadını, aile ve toplum hayatında yüksek bir noktada konumlandırdığını, kadın ve erkeği bir bütünün ayrılmaz parçası, kadını ise ümmetin yarısı olarak gördüğünü anlatan Kahraman, İslamiyet öncesi toplumlarda kadınların diri diri toprağa gömülürken, İslamiyet ile birlikte kadınların toplumsal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda önemli roller edinmeye başladıklarını söyledi.

Kahraman, şu ifadeleri kullandı:


"Sizler, kadına bu derece değer atfeden böyle yenilikçi/çağdaş bir dinin mensupları ve genç liderleri olarak, toplumlarınızda hemcinslerinize öncülük edecek, ayrıca İslamiyeti karalamaya ve ötekileştirmeye çalışan İslam karşıtlarına karşı da canlı birer karşı örnek niteliğinde olacaksınız. FETÖ silahlı terör örgütü, 15 Temmuz 2016'da Türkiye'de kanlı bir darbe girişiminde bulunmuştur. Ne yazık ki dini alet ederek oluşturdukları illegal örgütle, kendi Meclisini kendi kurumlarını bombalayan, silahsız vatandaşlarına kurşun sıkan, kendi silah arkadaşlarını arkadan vuran hain bir grubun saldırısına şahit olduk.

Ancak, bu hainler amaçlarına ulaşamadı. Darbe girişiminin gerçekleştiği o gece, olağanüstü topladığımız Genel Kurula gelen ve teröristlere karşı koyan cesur 106 milletvekilimiz içerisinde birçok kadın milletvekili de bulunmaktaydı. O gece hain darbe girişimi sırasında, darbe girişimini engellemek üzere Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla gözünü kırmadan kendini sokağa atan 250 şehidimiz ve 3 bine yakın yaralımız içerisinde birçok kadın vatandaşımız da bulunmaktaydı. Darbe girişiminin engellenmesinde en büyük rolü Türk halkı oynamıştır ve bu rol içerisinde kadınlarımızın da payı büyüktür. Huzurlarınızda kendilerine teşekkürlerimi sunarken, hayatını kaybedenlere de Allah'tan rahmet diliyorum."

Programa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İSİPAB Türk Grubu Başkanı Orhan Atalay ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcı da katıldı.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler