SON DAKİKA

53. Uluslararası Antalya Film Festivali (2)

23 Ekim 2016, Pazar - 23:28
53. Uluslararası Antalya Film Festivali, kapanış galası ve geleneksel "Altın Portakal" ödül töreniyle sona erdi.

Sinemanın ünlü isimleri, EXPO 2016 Antalya kongre merkezindeki ödül törenine kırmızı halıdan geçerek geldi.

Sunuculuğunu Cem Öğretir’in üstlendiği ödül töreninde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel, 53. Uluslararası Antalya Film Festivalinin sloganının gerçek olduğunu ve geçen hafta "sinemanın ışığının Antalya’dan yükseldiğini" söyledi.

Yerli ve yabancı yarışma filmlerinin onbinlerce sinemaseverle buluştuğunu, Film Forum ve Film TMR organizasyonları ile yüzlerce sinema profesyonelinin Antalya’da bir araya geldiğini anlatan Türel, şöyle konuştu:

"Biz ’Allah insanın gönlüne göre verir" deriz. Kur’an-ı Kerim’de ’Allah duayı işitir, duaya icabet eder, karşılıksız bırakmaz’ denir. İncil’de ’isteyin, size verilecektir’ deniliyor. Tevrat’ta da ’sıkıntıda çağırdın, seni kurtardım’ deniliyor. İşte biz de temiz kalple dua ettik, festivali büyütmek, geliştirmek istedik. Birçok zorluğa rağmen festivalimizin uluslararası katılımı fevkalade güçlendi. Bu yıl 15 Temmuz’da kendilerini feda eden kahramanları unutmadık, dünyanın unutmak istediği mültecileri de özel gösterimlerle unutmadığımızı gösterdik. Dünya ve Türkiye sinemasının ustalarını saygıyla andık, gençlere anlatmaya çalıştık, genç yeteneklerin ellerinden tuttuk. Amerika’dan Avrupa’ya her yerde ırkçılık ve ötekileştirme artarken biz burada dost olduk, kardeş olduk. Küresel iletişim ağlarının öğrenmeyi, bilmeyi, düşünmeyi hissetmediği, hatta engellediği bir dünyada sinema bir kez daha bize ayna tuttu, insana insanlığı hatırlattı. Bizim kulaklarımız insanlığı duymaya yetti. Bizim duygularımız rüzgarda uçmadı. Bütün bunlar için ne kadar şükretsem azdır. Ödül alan bütün sanatçıları kutluyorum, festivalimizi 53 yıldır büyük bir içtenlikle yaşatan değerli hemşehrilerime, uzaklardan gelerek festivalimize katkı koyan yabancı konuklarımıza, sinemaya gönül vermiş herkese teşekkür ediyorum."

Yarından itibaren gelecek yılki festival için çalışmaya başlayacaklarını da belirten Türel, sinema ile uğraşanlara seslenerek, "Gelin Antalya’ya yerleşin, filmlerinizi burada çekin. Birlikte yeni bir sinema şehri inşa edelim." dedi.

- 100 bin liralık destek ödülü "Ay Dede"ye verildi

Gecede, senaryo aşamasındaki bir projeye destek sağlayan 100 bin lira ödüllü "Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Ödülü" Abdurrahman Öner’in "Ay Dede" isimli film senaryosuna verildi.

Yaşam Boyu Başarı Ödülleri, ABD’li aktör Harvey Keitel ile İranlı yönetmen Asghar Farhadi’ye verildi.

Ödülünü almak için sahneye çıkan usta aktör Keitel, güzel bir şehirde ve ödül töreninde bulunmaktan büyük onur duyduğunu söyledi. Keitel, "Sizlerin çalışmaları bana ilham verdi, benim çalışmalarım size ilham verdi. Hikayeniz devam etsin, herkese başarılar diliyorum." dedi.

- Mavi Bisiklet’e 3 ödül

Ulusal Yarışma bölümünde En İyi Film Ödülü, En İyi Senaryo Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü "Mavi Bisiklet" filmine verildi. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Menderes Samancılar’a, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü de yine Ecem Uzun’a gitti.

Ulusal Yarışma İzleyici Ödülünü "Babamın Kanatları" filmi aldı.

En İyi Müzik Ödülünü "Babamın Kanatları" filmiyle Burak Korucu aldı. Altın Portakal heykelciğini alan Burak Korucu, müzik yaparken, film yaparken kalp gözünü açmak ve insanların birbirini daha iyi anlaması gerektiğini söyledi. Korucu, "Fırat suyu Marmara’ya karıştı artık, bence bunun üzerine daha fazla düşünmemiz lazım." diye konuştu,

En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Yönetmen ödüllerini alan "Mavi Bisiklet"in yapımcısı, senaryo yazarı ve yönetmeni Ümit Köreken, filmin yapımı için eşiyle birlikte 6 yıldır çalıştığını söyledi. Kendisinin tiyatro ve radyo oyunu yazarlığından geldiğini belirten Köreken, "Eşim Nursel Çetin Köreken’e, ekibime çok teşekkür etmek istiyorum. Bu ödülü dünyanın herhangi bir yerinde bir bisiklet özlemi, bir ayakkabı özlemi, sıcak bir yuva özlemi çeken çocuklara ithaf etmek istiyorum." dedi.

53. Uluslararası Antalya Film Festivali Ulusal Yarışma Jüri Başkanı yönetmen, senarist ve yapımcı Semih Kaplanoğlu da yarışmada 12 film izlediklerini, bu filmlerin 8’inin gelecek vadeden genç yönetmenlerin ilk filmleri olduğunu söyledi. Kaplanoğlu, "Sinemamızda olağanüstü oyunculuklar gördük. Çok güzel jüri toplantıları yaptık, çok güzel bir süreçte. Emeği geçen herkesi ve jürideki bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum." diye konuştu.

En İyi Film "Mavi Bisiklet", 100 bin liralık ödülün de sahibi oldu.

- Uluslararası Yarışma

53. Uluslararası Antalya Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü "48 Kavşağı" filmindeki performansı ile Tamer Nafar, En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü "Tereddüt" filmindeki performansı ile Ecem Uzun aldı.

En İyi Yönetmen Ödülünü "Tereddüt" filmiyle Yeşim Ustaoğlu alırken, En İyi Film de yine "Tereddüt" seçildi. Türkiye, Polonya ve Fransa ortak yapımı "Tereddüt" filmi, 50 bin avroluk ödülün de sahibi oldu.

Uluslararası Yarışmada İzleyici Ödülü ve En İyi Senaryo Ödülü İspanya yapımı "Açık Kapı" filmine, En İyi Müzik Ödülü İsrail, Almanya ve ABD ortak yapımı "48 Kavşağı" filmine, Jüri Özel Ödülü de Gürcistan, Rusya, İspanya ve Hırvatistan ortak yapımı "Başkasının Evi" filmine gitti.

(Bitti)

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler