SON DAKİKA

65. Hükümet’in ilk Bakanlar Kurulu toplantısı (2)

26 Mayıs 2016, Perşembe - 03:52
ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının önünü açan da AK Parti hükümetleridir. İsteyen, Anayasa Mahkemesine müracaat eder, Anayasa Mahkemesi de her bir dosyayla ilgili, bireysel başvurularla ilgili herhangi bir şekilde karar verebilir. Ancak dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili, mahiyetiyle ilgili verilecek karar, bu dosyaların açılacağı mahkemeleri ilgilendiren bir husustur." dedi.

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan 65. Hükümet’in ilk Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çaldıran- Doğubeyazıt yolunda tuzaklanan patlayıcıların infilak ettirilmesinin ardından şehit olan 6 askere Allah’tan rahmet dileyen Kurtulmuş, "İnşallah terörle mücadele en kısa süre içinde başarıyla tamamlanacak bütün bu şehitlerin hakkı hukuku hesabı sorulacaktır." diye konuştu.

AK Parti’nin 22 Mayıs’ta gerçekleştirilen 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nin ardından çok hızlı şekilde yeni hükümetin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Kurtulmuş, dün itibariyle yeni hükümetin kurulması için atılan adımların sonuçlandığını söyledi.

Bugün 65. Hükümetin ilk Bakanlar Kurulu’nu yaptıklarını ifade eden Kurtulmuş, "Hükümete başarılar diliyoruz. 65. Hükümet inşallah çok güzel çalışmalara imza atacak, halkın kendisinden beklediği adımları atacak. 64. Hükümet’in ismi reform hükümetiydi. Bu hükümete bir isim koymak gerekirse, herhalde reform ve atılım hükümeti demek daha doğru olur. Bundan sonra atılacak büyük adımların hesapları da gayet iyi bir şekilde planlanarak bu çalışmalar sürdürülecek. İnşallah önümüzdeki cuma günü Meclis’te yapılacak görüşmelerin ardından pazar günü güvenoyu alarak ümit ediyoruz ki 65. Hükümet resmen de kuruluş aşamasını tamamlamış olur." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, 64. Hükümet’in başbakanı olan ve geçiş döneminde anayasal zorunluluk gereği kurulan hükümete de başbakanlık yapan Ahmet Davutoğlu’na 65. Hükümet adına şükranlarını sundu. Davutoğlu’nun zor bir süreçte 62. 63. ve 64. hükümetlere başbakanlık yaptığını dile getiren Kurtulmuş, "Davutoğlu, 20 aylık süre içinde fedakarca çalışmaları sonucunda Türkiye’de büyük hizmetlerle anılacak bir başbakan olarak süreci tamamladı. Kendilerine milletimiz ve hükümetimiz adına teşekkür ediyoruz." dedi.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu’nda öncelikli olarak yeni hükümetin programı üzerinde çok detaylı görüşmeler yaptıklarını, hükümetin ana perspektifi, atacağı adımlar, anafikri etrafında durulduğunu, ilgili bakanların da katkılarıyla çok önemli bir müzakere yapıldığını dile getirdi.

Daha sonra Türkiye’nin iç ve dış güvenlik konularıyla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın sunumlar yaptığını aktaran Kurtulmuş, Türkiye’ye yönelik iç ve dış güvenlik tehditlerinin uzun bir şekilde değerlendirildiğini vurguladı.

Kurtulmuş, başbakan yardımcılarının görev alanlarına ilişkin açıklamasının ardından, "Türkiye’nin önündeki meselelerinin fevkalade önemli, fevkalade zor meseleler olduğunu ama arkasındaki kamuoyu desteğiyle birlikte hükümetin, çok ciddi bir kararlılıkla bu konuların üstesinden geleceğini her birimizin, bütün hükümet üyelerinin canla, başla, fedakarca bütün birikimleriyle ellerinden geleni yapacaklarını ve Türkiye’yi daha ileriye taşımak için mücadele edeceklerini biliyorum. Allah utandırmasın, Allah mahcup etmesin, yolumuz açık olsun, milletimize vermiş olduğumuz sözleri yerine getirmek nasip olsun." ifadelerine yer verdi.

Kurtulmuş, açıklamasının ardından bir gazetecinin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinin Meclis’te kabul edildiğini anımsatmasının ardından "HDP ve CHP’den bazı milletvekillerinin, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapacaklarına ilişkin bazı açıklamaları oldu, bireysel başvuru yapacakları belirtildi, nasıl değerlendirirsiniz?" şeklindeki sorusu üzerine, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda kamuoyunun fevkalade, ciddi bir beklentisinin olduğunu anımsattı.

- Dokunulmazlıkların kaldırılması

Kamuoyu beklentisinin de çok doğal olarak parlamentoya yansıdığını ve parlamentoda 374 milletvekilinin oyu ile dokunulmazlıkların tamamı, mevcut dosyaların tamamının kaldırıldığını dile getiren Kurtulmuş, "Dolayısıyla TBMM, yasama faaliyeti bakımından üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Bir kere daha bu sorumlulukta pay sahibi olan bütün milletvekillerini tebrik ediyorum." diye konuştu.

Bundan sonra herhangi bir kimse, herhangi bir milletvekilinin bireysel başvuru hakkını kullanmasının da yasal hakkı olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının önünü açan da AK Parti hükümetleridir. İsteyen, Anayasa Mahkemesine müracaat eder, Anayasa Mahkemesi de her bir dosyayla ilgili, bireysel başvurularla ilgili herhangi bir şekilde karar verebilir. Ancak dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili, mahiyetiyle ilgili verilecek karar, bu dosyaların açılacağı mahkemeleri ilgilendiren bir husustur. Bunun da altını çizmek isterim. Böylece TBMM, başından itibaren söylediğimiz siyasi sorumluluğu kendi üstüne almadan, milletin beklentilerini karşılamış, bu dosyalardaki dokunulmazlıkları kaldırarak, ilgili dosyalar bundan sonraki süreçte ilgili mahkemelere gidecek, o mahkemeler karar verecek. Kimisi için lehe, kimisi için aleyhe verecek. Mahkemenin ne karar vereceğini bilmiyoruz. Ama Anayasa Mahkemesinin, bu bireysel talepleri değerlendirmesi başka bir konudur. Hatta değerlendirmeye uygun olup olmadığı kararı da Anayasa Mahkemesinin kendisinin alacağı bir karardır. Ama dosyanın münderecatıyla ilgili karar vermek yetkisi Anayasa Mahkemesinde değildir. O tamamıyla dokunulmazlıklar kaldırıldıktan sonra mahkemelerin kendi yargılamaları sonucu alacakları kararlardır."

(Sürecek)



Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler