SON DAKİKA

AB Zirvesi Brüksel’de devam ediyor

23 Haziran 2017, Cuma - 10:10
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği’ne (AB) üye 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirve, ikinci gün oturumlarıyla devam ediyor.

Brüksel’deki zirvenin ikinci gününde göç ve ekonomi konuları ele alınacak.

- "Kimse İngiltere’yi terk etmek zorunda kalmayacak"

Bu arada İngiltere Başbakanı Theresa May, dün akşam bir araya geldiği AB liderlerine Brexit çerçevesinde vatandaşların durumuna ilişkin sunduğu teklifin "ciddi ve adil" olduğunu savundu.

İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarına güvence veren May, "Hayatlarını ve yuvalarını İngiltere’de inşa eden AB vatandaşları, İngiltere’yi terk etmek zorunda kalmayacak. Ailelerin parçalanmasına izin veremeyiz." dedi.

May, İngiltere’deki AB vatandaşlarına sunulacak imkanların AB’de yaşayan İngiliz vatandaşlarına da sunulması gerektiğini vurguladı. Vatandaş hakları konusunu ön planda tuttuğunu kaydeden May, müzakerelerde ilk olarak bu konunun ele alınması gerektiğini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, bir gazetecinin Başbakan May’in teklifinden sonra Brexit’in nasıl olacağına dair net bir fikir edinip edinmediğini sorması üzerine "Hayır" cevabını verdi. Juncker, "Bu bir adım ama yeterli olduğunu söyleyemem." dedi.

Belçika Başbakanı Charles Michel ise Brexit müzakerelerini AB Komisyonunun Baş Müzakerecisi Michel Barnier’in yönetmesi gerektiğini belirterek May’in sunduğu teklifin "belirsiz" olduğunu söyledi. Michel, vatandaşlık hakları konusunun yasal ve teknik açıdan detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.

Avusturya Başbakanı Christian Kern, "Bu iyi bir başlangıç ancak yeterli olduğunu söyleyemem. Konuyla ilgili çok daha fazla çalışma yapılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

- İlk gün alınan kararlar

Zirvenin ilk gününde savunma, güvenlik, iklim değişimi ve Brexit konusuna odaklanan liderler, savunma ve güvenlik alanında iş birliğini artırma kararı almıştı.

Terörle mücadele kapsamında sanal ortamda terörle ilintili materyallerin otomatik olarak tespit edilip kaldırılması için sosyal medya şirketlerinden proje geliştirilmesinin istenmesi, ihtiyaç halinde de yasal düzenleme yapılması kararlaştırılmıştı.

Rusya’ya Minsk Anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle uygulanan ekonomik yaptırımları uzatma kararı alan liderler, iklim değişimi anlaşmasını uygulama konusunda da uzlaşı sağlamıştı.
















Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler