SON DAKİKA

ABD askerlerinin İran’da alıkonulması

01 Temmuz 2016, Cuma - 03:40
WASHINGTON (AA) - ABD Donanması, yıl başında Basra Körfezi’nde seyir halindeyken yanlışlıkla İran karasularına girdikleri gerekçesiyle Amerikalı denizcilerin alıkonulmasında "kötü liderliğin” etkili olduğunu bildirdi.

ABD Donanması, ocak ayında ABD askerlerinin İran’da alıkonulmasına karşı yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.


Kamuoyuyla paylaşılan soruşturmanın raporunda, alandaki mürettebattan askerlerin üslerine varıncaya kadar olayın başından sonuna başarısız bir liderlik gösterildiği belirtildi.


Raporda, "Bu olay, taktikselden operasyonel seviyeye kadar birçok kademedeki kötü liderliğin sonucudur.” tespitine yer verildi.


Amerikan askerlerinin kendilerini gözaltına alan İranlılara gereğinden fazla bilgi verdiğine işarete edilen raporda, sorgulanma esnasında telefon ve dizüstü bilgisayarlarının şifrelerini de içeren hassas bilgileri İranlılara söylediği vurgulandı.


Mürettebattan sorumlu bölgedeki ABD filosunun planlamada zayıflık, rehavet içinde bulunma ve riskleri göz önünde bulundurmama gibi liderlik eksiklikleri gösterdiği ifade edilen raporda, ABD askerlerinin ve komutanlarının "ciddi yanlışlar” yaptıkları kaydedildi.


"Hepsi olmasa bile bottaki mürettebat sorgulayıcılarına isimleri, rütbeleri, servis numaraları ve doğum tarihlerinin ötesinde bilgi verdikleri açık.” ifadesine yer verilen raporda, Amerikan askerlerinin gemilerinin kabiliyetlerine dair detayları bile İranlılarla paylaştığı belirtildi.

Pentagon’da basın toplantısı düzenleyen ABD Donanma Operasyonları Komutanı Amiral John Richardson, "Ocak ayında o günkü eylemlerimiz ve bu olay bizim donanmamızın standartlarına uygun değil.” dedi.


Richardson, "Bu tür büyük olaylar, her zaman bir dizi küçük problemlerin birikimlerinin sonucudur.” ifadesini kullandı.


ABD Donanması mayıs ayında yaptığı açıklamada, olay sırasında söz konusu askeri birliğin komutanı Eric Rasch’ın "görevini sürdürebilecek salahiyetine olan güvenin kaybolması" nedeniyle bu görevden alınarak, başka bir birime kaydırıldığını duyurmuştu.


İran ocak ayında kendi kara sularına girdiği gerekçesiyle Basra Körfezi’ndeki 2 küçük Amerikan teknesini ve 10 Amerikalı denizciyi alıkoymuştu.


Denizcilerin gözaltına alınırken çekilen görüntülerini televizyonda yayınlayan İran, konunun yanlışlıkla gerçekleştiğinin tespit edildiğini ve ABD’nin kendilerinden özür dilediğini belirterek, 1’i kadın 10 askeri 16 saat sonra serbest bırakmıştı.



Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler