SON DAKİKA

ABD’de çekirdek TÜFE hızlı arttı

22 Eylül 2018, C.tesi - 09:25
WASHINGTON (AA) - ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aralıkta beklenti paralelinde aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 2,1 artarken, çekirdek TÜFE ise aralıkta aylık yüzde 0,3 ile son 11 ayın en hızlı yükselişini kaydetti.


ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti aralıkta önceki aya kıyasla yüzde 0,1 arttı. Yükselişini 5'inci aya taşıyan TÜFE, böylece piyasa beklentisini karşıladı.


Manşet enflasyon olarak da tanımlanan endeks, aralıkta yıllık bazda yine beklenti dahilinde yüzde 2,2’den yüzde 2,1'e geriledi.

TÜFE’de yıl sonunda kaydedilen artışın önemli bir bölümünün kira ve sağlık hizmeti maliyetlerindeki yükselişten kaynaklandığı belirtildi.


Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE, aralıkta aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 1,8 arttı. Ocak 2017’deki yüzde 0,6'lık artıştan bu yana en hızlı yükselişini kaydeden çekirdek enflasyona yönelik beklentiler, aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,7 artış yönündeydi.


Analistler, ülkede enflasyon baskılarının güçlenmeye başladığına işaret eden verilerin gelecek aylarda benzer bir grafik çizmesinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mevcut faiz planlarını gerçekleştirmesini mümkün kılacağını belirtiyor.


Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler