SON DAKİKA

ABD’den Citibank’a 425 milyon dolar ceza

26 Mayıs 2016, Perşembe - 06:30
WASHINGTON (AA) - ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), Citibank’ı, İngiltere’de ve Japonya’da bankalararası borçlanma oranlarını manipüle etmekten ötürü toplam 425 milyon dolar cezaya çarptırdı.

CFTC’den yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD merkezli Citibank ve Japonya’daki iştirakleri, dolar ve yen bazlı Libor (Londra Bankalararası Faiz Oranı) ile avro-yen bazlı Tibor (Tokyo Bankalararası Faiz Oranı) manipülasyonu gerekçesiyle 175 milyon dolar cezaya çarptırıldı.

CFTC, Citibank’a ayrıca 2007-2012 döneminde dolar bazlı liborunu, medyanın ilgisinden kaçınmak ve itibarını korumak amacıyla yanlış raporladığı için 250 milyon dolar ceza kesti.

Toplamda 475 milyon dolar ceza ödemek zorunda kalan Citibank’ın CFTC’nin soruşturma tebligatını aldıktan sonra manipülasyonlarını sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Citi ve iştirakleri, manipülasyona CFTC’nin dolar liboruna ilişkin uygulamalarını soruşturduğunu öğrendikten sonra sürdürdü. Ayrıca, 2009’un sonlarına doğru Citi’nin üst düzey yöneticilerinin toplantısında, Kıdemli Yen Trader’ı daha önceki iş yerinde Yen bazlı Liboru nasıl manipüle etmeye çalıştığından açıkça bahsetti. Yöneticiler ise CFTC’nin soruşturmasından haberdar oldukları halde Kidemli Yen Trader’ının işe alınması hakkında legal departmanları bilgilendirmedi."

ABD otoriterileri, Citibank’ı geçen senede dolar ve avronun değerlerini manipüle etmekten suçlu bularak, cezaya çarptırmıştı.

Aynı soruşturma sonucunda Citibank’ın yanı sıra JP Morgan Chase, Barclays, RBS ve UBS toplamda 5,6 milyar dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı.


Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler