SON DAKİKA

Adalet Bakanı Bozdağ: (3)

24 Temmuz 2016, Pazar - 06:48
ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin dosya konusunda, "Biz bu dosya ilgili de taleplerimizi Amerika Birleşik Devletleri’ne ileteceğiz. Biter bitmez yapacağız ama bu biraz zaman alacak. Ama bununla ilgili tutuklama talebimizi, dosya bitmeden oraya ileteceğiz." dedi.

Bozdağ, CNN Türk televizyonunda katıldığı programda, FETÖ’nün darbe girişimiyle ilgili açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.

Yargıya güvenin zedelendiğine işaret eden Bozdağ, güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Bu süreçte Gülen’in iadesine ilişkin ABD’den yardım edip, ekip gönderme önerisinin gelip gelmediği ve Türkiye’nin cevabının sorulması" üzerine Bozdağ, ABD’ye, FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen ile ilgili 4 iade dosyasının hem elektronik ortamda hem de Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla gönderildiğini belirtti. Acil tutuklanma talebinin de elektronik ortamda gönderildiğini aktaran Bozdağ, ABD’li yetkililerin elektronik ortamdaki taleplerin ulaştığı, diğerlerinin de yolda olduğu yönünde açıklamalarda bulunduğunu anımsattı.

ABD’li yetkililerin ayrıca Türk yetkililerle işbirliği içerisinde olacaklarını belirttiklerini ifade eden Bozdağ, iki ülkenin adalet bakanlığı yetkililerin temasta olduğunu kaydetti.

Bozdağ, "Hem bakanlıktan uzman göndererek hem de bizzat Adalet Bakanı olarak ben de Amerika Birleşik Devletlerine giderek bu konuyu birinci elden takip edebilirim. Şu anda bunları değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

ABD’nin acil tutuklamaya ilişkin delilleri istediğinin altını çizen Bozdağ, "Biz o delilleri dosyaların içinde gönderdik ama dosyalar henüz onlara ulaşmadığı için o dosyaların içerisindeki delillerin bir kısmını elektronik posta marifetiyle onlara göndereceğiz. Onlar da bunu alıp değerlendirecekler. Hazırlıkları yapıyoruz, bugün arkadaşlar gönderecekler " ifadelerini konuştu.

- "Çok ciddi sayıda delil elde edildi"

Darbe girişimine ilişkin henüz ifadelerin tamamlanmadığına dikkati çeken Bozdağ, şunları kaydetti:

"Pek çok delil toplandı. Şu anda elimizdeki delillere baktığımızda, ifadeler var ama bunların içerisinde elektronik postalar, cep telefonları, kamera kayıtları, birtakım yazılar, belgeler var. Çok ciddi sayıda delil elde edildi. Şu anda elde edilen delillerin ne olduğunu, hepsini daha inceleme fırsatı da henüz bulunamadı. Çünkü bu kadar gözaltı var ve gözaltında süresi nedeniyle, zorunlu, azami sınır nedeniyle büyük bir yoğunluk yaşanıyor. O nedenle delillerin tamamının değerlendirilmesi biraz zaman alacak. Belki ek ifadeler de alınabilir. Çünkü sıkışık bir zaman dilimi içerisinde yapılıyor. Onların hepsi değerlendirilecek. Biz bu dosya ile ilgili de taleplerimizi Amerika Birleşik Devletlerine ileteceğiz. Biter bitmez yapacağız. Ama bu biraz zaman alacak. Dosyayı iletme biraz zaman alacak ama bununla ilgili tutuklama talebimizi de bu dosya bitmeden oraya ileteceğiz. Yani belli bir aşamaya gelince onu ileteceğiz. Çünkü, acil tutuklamada 60 gün tutuklayabiliyorlar. 60 gün içerisinde eğer dosyayı oraya iletemezseniz 60’ıncı gün onu serbest bırakıyorlar. Biz bu 60 günlük azami süreyi de dikkate alarak, talebimizi ileteceğiz. İlk ifadeler bittikten sonra, belki Cumhuriyet savcılarımız bunu değerlendirecektir. Ne kadar sürede biter? Bakanlığımıza onlar bu konuda taleplerini iletir iletmez biz hemen bunu ABD yetkililerine ileteceğiz."

Gülen’e ilişkin ABD’nin bugün itibarıyla farklı bir noktada olduğunu dile getiren Bozdağ, ABD Başkan Barack Obama ve diğer yetkilerin açıklamalarının bunu gösterdiğini söyledi. Bozdağ, "Şimdiye kadar bizimle herhangi bir irtibata geçmediler ilk defa bir telefon irtibatı kuruldu ve bir olumlu seyir görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Darbe teşebbüsünün FETÖ’nün emrindekiler tarafından yapıldığını dünyada bilmeyen olmadığını söyleyen Bozdağ, "ABD’nin artık Gülen’i himaye eden bir yaklaşımı ortaya koyacağını düşünmediğini" söyledi.

- "Gerçeğin ispatı için ayrıca bir delile hacet yoktur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a düzenlenen saldırı girişimini ABD Başkanı Obama’dan benzetme yaparak değerlendiren Bozdağ, şöyle konuştu:

"ABD Başkanı Obama’nın infaz emrini verenin Türkiye’de oturup, Türkiye Cumhuriyeti devletinin de ’biz bunu vermeyiz’ demesini hoş karşılar mı? Karşılamaz, kıyamet kopar. Şu anda Obama’ya Allah vermesin öyle bir şey olmasını asla arzu etmeyiz, bir benzetme olarak söyledim. Bu olay nasılsa, Türkiye’nin Cumhurbaşkanına yapılan hadise odur. Meclisi bombalıyor, insanların üzerine otomatik silahlarla tarama yapılıyor ve kadınların erkeklerin, çocukların, yaşlıların üzerine tanklar sürüldü ve dünyada görülmemiş bir vahşet yapıldı. Bu vahşeti yaşatanın kim olduğunu herkes adı gibi biliyor. Burada delil istemeye gerek var mı, bence gerek yok ama hukuksal prosedürün işlemesi için uluslararası sözleşme gerektiği bir prosedür var onun gereği yerine getirilir. Ama o gerek yerine gelsin veya gelmesin artık Fetullah Gülen’in o darbe teşebbüsünün arkasında olduğuna dair dünyada hiç kimsede bir tereddüt olduğuna inanmıyorum. Gerçek ortadadır, gerçeğin ispatı için ayrıca bir delile hacet yoktur."

Bozdağ, ABD hükümetinin, başkanın ve adalet bakanlığı yetkililerinin gerekeni yapacağına inandığını, Gülen’in iadesini istemenin Türkiye’nin en doğal hakkı olduğunu söyledi.


Adalet Bakanlığının idam cezası üzerinde çalışıp çalışmadığının sorulmasının üzerine Bozdağ, halkın bu yönde ciddi bir talebi olduğuna değindi. Bozdağ, "Tabi millette böyle bir talep varsa bu taleple ilgili değerlendirmeler elbette yapılır. Şu anda bir değerlendirme yapılacaktır bu konuda ama bu değerlendirmenin sonucunda nasıl bir adım atılacak, onun kararını hep beraber vereceğiz." dedi.


"AB ile müzakereler devam ediyor ve idam cezası gelirse, örnek Fetullah Gülen’in iadesi verilmez gibi bir durumun ortaya çıkar mı? Bütün bunlar değerlendiriliyor mu?" şeklindeki bir soru üzerine Bozdağ, bütün hepsinin değerlendirildiğini, Türkiye’nin AB için her sözü yerine getirildiği halde AB’ye girişi engelleyici gerekçeler bulunduğunu söyledi.

Bozdağ, "Biz bu noktada AB’nin değerlendirmelerine elbette bakarız ama esasında milletimizin, devletimizin çıkarlarına taleplerine bakarız" dedi.

Bozdağ, İmralı’ya yönelik saldırı ve Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin iddialarla ilgili şunları kaydetti:

"Bu iddialar yoğun bir biçimde dile getirildi. ’Öcalan’ın öldürülmesi suretiyle PKK’ya müzahir çevrelerin sokağa dökülerek, Türkiye’de bir iç çatışmanın, başka tür bir karmaşa ve kaos ortamının ortaya çıkarılması hedeflendiğine’ dair iddialar ortaya atıldı, birtakım şeyler oldu. Ama hükümetimiz orada gerekli tedbirleri aldı, yani orada böylesi bir Türkiye’yi karıştırmak, Türkiye’yi bir kaos ortamına sürüklemek isteyen bir kirli planın olabilme ihtimali yüzde 1 bile olsa buna karşı tedbir almamız gerekir. Orada şu anda bir sıkıntı yok, herhangi bir güvenlik sorunu olmadığı gibi sağlık sorunu da söz konusu değildir. Ama bu konuyu sürekli provoke ediyorlar sosyal medya üzerinden, bu konuyu sürekli kaşıyan provokatörler var. Bu paralel devlet yapılanmasının sosyal medyadaki uzantıları bunu yapıyor, bu konuda milletimizi uyarmak isterim, bu provokasyonlara gelmesinler, asılsız haberlerle milleti karşı karşıya getirmek istiyorlar, buna itibar etmesinler."

(Bitti)


Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler