SON DAKİKA

Adli Veri Bankası Tanıtım Töreni

24 Nisan 2017, Pazartesi - 06:05
ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Bu alçak FETÖ örgütüyle ilgili temizlikte yargıdaki başarımız diğer kurumlara göre çok daha iyi durumda. Bu tesadüfi değil. Çünkü siz en önce yüzleşen kurumsunuz. 2010 referandumundan sonra bu FETÖ’cüler su yüzüne çıktılar, kazık attılar size ve kendilerini ifşa ettiler. O kadar öz güven sahibiydiler ki ’Artık bize kimse bir şey yapamaz’... Orada listelerde ayıklama yaparken kendilerini ele verdiler ve günü geldiğinde de hepsini teker teker tespit edip, ayıkladınız. Bugün 3 bin 581 hain sizin aranızda artık yok." dedi.

Yıldırım, bir otelde düzenlenen "Adli Veri Bankası Tanıtım Töreni"nde yaptığı konuşmada, tanıtımı yapılan veri bankasının bilişim ve iletişim alanında son 15 yılda ülkede yapılan önemli çalışmaların bir sonucu olduğunu söyledi.

Yıldırım, 2008 sonunda "e-devleti" hizmete alırken Adalet Bakanlığı içinde özel bir birim oluşturulduğunu ve Bakanlık mensuplarının adaletle ilgili verileri, bilgileri üretecek altyapıyı orada kurduklarını anımsattı. Yıldırım, daha sonra UYAP’ın geliştiğini ve bugün de Adli Veri Bankası ile yeni bir boyuta geçildiğini kaydetti.

Törende gösterilen tanıtım filminde, Adli Veri Bankası’nın Erzincan Adliyesi’nde uygulanmasına ilişkin bilgilerin yer aldığını ifade eden Yıldırım, "Bunlar çok güzel şeyler. Eskiden hatırlıyoruz bir evrak, geçmiş yıllara ait bir evrak almaya, öğrenmeye gidersek adliyenin bodrum katında kollarında siyah eldivenler, kolluk olan kalın gözlüklü insanlar vardı. Onlara yalvarıyorduk. İçeriye girip tozlardan temizleyerek evrak arıyorlardı. Bir hatır gönül, yalvar yakar bir evrağı yarım günde, bir günde zor bulurduk." diye konuştu.

Yeni uygulamanın büyük kolaylık sağlayacağını söyleyen Yıldırım, bu imkanları Türkiye’de her alanda kullanmanın, vatandaşın hayatını kolaylaştırmanın, yaşam kalitesini artırmanın hükümetlerinin en önemli görevleri arasında olduğunu belirtti. Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"O yüzden bizim partinin adı Adalet ve Kalkınma Partisi’dir. İki temel konuyu esas aldık. Adalette, kalkınmada çok daha fazla şeyi çok daha önce yaptık ama adaletteki yapacaklarımızda biraz geciktik. Çünkü maalesef ihanete uğradık. Artık bunlar da geride kaldı. İşte yargıdaki her türlü temizlik tüm hızıyla devam ediyor. Şunu büyük bir memnuniyetle sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu alçak FETÖ ile ilgili temizlikte yargıdaki başarımız diğer kurumlara göre çok daha iyi durumda. Bu tesadüfi değil. Çünkü siz en önce yüzleşen kurumsunuz. 2010 referandumundan sonra bu FETÖ’cüler su yüzüne çıktılar, kazık attılar size ve kendilerini ifşa ettiler. O kadar özgüven sahibiydiler ki ’Artık bize kimse bir şey yapamaz’... Orada listelerde ayıklama yaparken kendilerini ele verdiler ve günü geldiğinde de hepsini teker teker tespit edip, ayıkladınız. Bugün 3 bin 581 hain sizin aranızda artık yok. Bu önemli bir gelişme. Ayrıca yardımcı personelden 4 bin 235’ini yine sistemden temizlediniz. Fakat bunlarla yetinmeyin. Hala alt kademelerde mutlaka bu yapıya sahip olan, PDY ve FETÖ organizasyonuna sahip olan insanlar vardır. Bu konudaki çalışmalara rehavete düşmeden özellikle devam etmenizi bekliyorum."

- "223 adalet sarayı inşa edildi"

Yargıyı hızlandıracak, yargıyı zamanında tecelli ettirecek birçok yeni müesseseyi hayata geçirdiklerine dikkati çeken Yıldırım, istinaf mahkemelerinin yüksek yargının yükünü azaltacağını düşündüğünü kaydetti. Başbakan Yıldırım, "Bunlar faaliyete geçti ve inşallah önümüzdeki birkaç sene içerisinde yargıdaki hız daha da artacak. Yargılamada vatandaşın beklediği makul süre yakalanmış olacak. Buna inanıyoruz." dedi.

15 yıldır adaleti ve kalkınmayı birbirinden ayrı tutmadıklarını, her zaman, adaletin tam olarak tesis edilmesiyle gerçek kalkınmanın mümkün olacağını savunduklarını belirten Yıldırım, bu bilinçle hukukun temellerini güçlendirecek, işleyişini hızlandıracak atılan her yeni adımın kendilerini heyecanlandırdığını kaydetti.

Yıldırım, 223 adalet sarayı inşa edildiğini ve gerekirse yenilerinin de inşa edileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu heyecanın verdiği azimle yargı süreçlerini hızlandırmak için hakim ve savcı sayılarında yüzde 70’e varan bir artış temin ettik. Yargı mensuplarını 9 binden yaklaşık 16 bine yükselttik. Neredeyse yüzde 100’e yakın bir artıştan bahsediyoruz. Bütün bunlar yargılamanın, yargının hız kazanması, adaletin gecikmeden tecelli etmesini sağlamak için.

Ulusal Yargı Ağı Projesi ile bütün adliyeler ve ilgili birçok kurumu elektronik sistemle birbirine bağladık. Ses ve görüntü bilişim sistemi SEGBİS ile savunma alma gibi birçok işlemin uzaktan görüntülü olarak yapılmasına imkan verdik. Olur ya insanın sağlığı el vermiyordur, fiziki şartlar müsait değildir. Uzaktan ifade alma imkanı getirdik. Böylece ceza yargılamalarının masraflarını da bir ölçüde azaltma imkanına sahip olduk. İstinaf mahkemeleri çok önemli bir boşluğu doldurdu. Her şey yüksek yargıya temyize gidiyordu. Şimdi belirli sınırlar getirildi ve bu sınırlar altında parasal sınırlar, cezai sınırlar, hürriyeti kısıtlayan cezalarla ilgili sınırlar kondu. Buna göre o sınırlar altında kalan davalar hemen temyiz mahkemesi olarak istinaf mahkemelerinde görülecek ve daha yukarıya gitmeyecek. Böylece Yargıtay’ın, Danıştay’ın yükü de önemli ölçüde azalmış oldu."

(Sürecek)

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler