SON DAKİKA

AGİT Yıllık Güvenlik Değerlendirme Konferansı

27 Haziran 2017, Salı - 21:01
VİYANA (AA) - Avusturya Dışişleri Bakanı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Sebastian Kurz, terörizm ve radikalleşmeyle mücadelede iş birliğinin önemine işaret ederek, "Hiçbir ülke terör tehdidine karşı bağışıklık sahibi değildir. Teröre söz ve eylem birliği içinde karşı durulmalıdır." dedi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da AGİT tarafından düzenlenen yıllık güvenlik değerlendirmesi konferansında, halihazırdaki gerginliklerin yanı sıra terör ve aşırıcılıkla mücadelede üye ülkelerin iş birliği içinde hareket etmesi vurgulanırken, güvenliğin sağlanmasında diyaloğun önemine işaret edildi.

Kurz, konferansta yaptığı konuşmada, AGİT bölgesi başta olmak üzere dünya genelinde meydana gelen terör saldırılarına dikkati çekerek, hiçbir ülkenin terörist eylemler açısından güvende olmadığını söyledi.

Güvenliği tehdit eden unsurların yanı sıra ülkeler arasında güven kaybının da yaşandığını belirten Sebastian Kurz, "Daha fazla güvenlik, ancak AGİT üyesi devletler arasındaki güveni artırarak garanti edilebilir." diye konuştu.

Radikalizm ve terörizme karşı kenetlenerek birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Kurz, "Hiçbir ülke terör tehdidine karşı bağışıklık sahibi değildir. Teröre söz ve eylem birliği içinde karşı durulmalıdır." ifadesini kullandı.

Sebastian Kurz, AGİT bölgesinde güven ve istikrarın kalıcı kılınabilmesi için diyaloğun önemine olan inancını da yineledi.

- "Terörle mücadelede Türkiye ortaklarından daha fazla destek beklemekte"

Türkiye’nin AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal da yaptığı konuşmada, Avrupa’nın güvenliğinin günümüzde birçok sınamayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Soysal, AGİT’in Ukrayna krizinin çözümü için çabalarını arttırması ve AGİT coğrafyasındaki diğer ihtilafların çözümünü de gündeminin üst sıralarında tutması gerektiğini ifade etti.

Terörizmle mücadelenin önemini vurgulayan Rauf Engin Soysal, AGİT katılımcı devletleri arasında bu alanda daha fazla iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Büyükelçi Soysal, "Geçen sene masum insanların hayatını kaybetmesine yol açan ve ülkemizin demokratik temellerini hedef alan 15 Temmuz terörist darbe girişimi sonrasında Türkiye, ulusal ve uluslararası yükümlülüklerini gözeterek söz konusu tehdidin ortadan kaldırılması amacıyla gerekli adımları atıyor ve bu konuda ortaklarından daha fazla destek bekliyor." şeklinde konuştu.

- "NATO Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasını desteklemekte"

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller ise Avrupa’da güven ve barışın sürdürülmesinde AGİT’in uluslararası kurallara dayanan önemli bir köşe taşı olduğunu kaydetti.

Ukrayna krizine de değinen Gottemoeller, ülkenin güvenlik açısından durumunun kaygı verici olduğunu belirterek, krizin başlamasıyla birlikte 10 bine yakın kişinin yaşamını yitirdiğini, şiddetin günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini aktardı.

Rose Gottemoeller, uluslararası hukuka riayet etmenin her ülkenin menfaatine olduğunu anımsatarak, "NATO uluslararası her alanda Ukrayna’da çatışmaların durdurulması ve barışın sağlanabilmesi için ciddi bir çaba sarf etmektedir. NATO ayrıca, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasında gereken desteği vermeye devam edecektir." ifadesini kullandı.

Diyaloğun AGİT’in yalnızca temel prensibi değil aynı zamanda en önemli gücü olduğuna işaret eden Gottermoeller, "Diyalog, güvenin oluşturulmasında köprü görevi görür ve üye ülkeler arasında öngörülebilir yaklaşımların sağlanmasını güçlendirir." değerlendirmesinde bulundu.

Görev süresi 1 Temmuz’da dolacak olan AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier de konferansta yaptığı son konuşmasında, Ukrayna’daki son gelişmelerin endişe verici olduğunu belirtti.

Zannier, AGİT’in ülkede yürüttüğü özel gözlem misyonunun verilerine göre, yalnız yıl başından bu yana 200’den fazla kişinin çatışmalarda öldürüldüğünü ifade etti.

AGİT gözlemcilerinin büyük bir risk altında görevlerini sürdürmeye çalıştıklarını dile getiren Lamberto Zannier, çatışmaların sivil halkı yaşamın her alanında mağdur ettiğini söyledi.

Terörizm, aşırıcılık ve radikalleşmenin AGİT bölgesinin en önemli sorunlarının başında yer aldığına işaret eden Zannier, gençlerin daha faydalı alanlarda iletişim kurmalarını sağlamak için sosyal medya unsurlarıyla iş birliği yapılması gerektiğini, AGİT’in de bu alanda yapılan çalışmaları desteklediğini söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler