SON DAKİKA

Akdağ, AA Editör Masası’na konuk oldu

25 Ağustos 2016, Perşembe - 14:00
ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimlerine zorunlu nöbet uygulamasında değişikliğe gidildiğini belirterek, "Aile hekimlerinin hafta sonları ayda 8 saat zorunlu nöbet tutmasıyla ilgili mevzuatımız vardı. Bununla ilgili mevzuatı değiştirdik, kanuna yazdık. Şu anda en son yaptığımız torba kanunla birlikte Cumhurbaşkanımızda. Cumhurbaşkanımız da onaylarsa, aile hekimleri zorunlu olarak ayda 8 saat nöbet tutmak durumunda kalmayacak." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Akdağ, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Aile hekimlerinin zorunlu nöbet uygulamasına ilişkin yeni düzenlemeler hakkında bilgi veren Akdağ, şu an aile hekimlerinin hafta sonları ayda sekiz saat nöbet tutmalarına yönelik bir mevzuatın olduğunu anımsattı. Akdağ, "Bununla ilgili mevzuatı değiştirdik, kanuna yazdık. Şu anda en son yaptığımız torba kanunla birlikte Cumhurbaşkanımızda. Cumhurbaşkanımız da onaylarsa, aile hekimleri zorunlu olarak ayda 8 saat nöbet tutmak durumunda kalmayacak." dedi.

İhtiyaç bölgelerinde bütün hekimlere nöbet tutturulduğuna değinen Akdağ, bu durumda aile hekimlerine de nöbet tutturulabileceğini ancak bu zorunluluğun ortadan kaldırılacağını bildirdi.

Akdağ, Türkiye’deki yaklaşık 22 bin aile hekiminin her birinin her ay bu nöbeti tutma zorunluluğu olmayacağının altını çizdi. Aile hekimlerinin, uzun zamandır bu düzenlemeyi beklediğine işaret eden Akdağ, "Birçoğu kanunun görüşmelerinde bunu duymuştur ancak ben ilk defa burada AA Editör Masası’nda bunu açıklamış oldum." ifadesini kullandı.

Akdağ, aile hekimliğinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu kapsamda ilk olarak aile hekimlerine destek verecek sağlıklı yaşam merkezlerinin kurulduğunu dile getirdi. Bir semtte birkaç tane aile sağlığı merkezi bulunduğunu ve bunların her birinde 3-4 aile hekiminin görev yaptığını anlatan Akdağ, aynı bölgede toplamda 15-20 aile hekiminin çalıştığını belirtti. Akdağ, aile sağlığı merkezlerine yakın bölgelerde sağlıklı yaşam merkezlerinin inşa edileceğini aktararak, şu bilgileri verdi:

"Bunlardan 50’sini inşa ettik şu ana kadar. Bu sayıyı Türkiye genelinde 300-400’lere kadar çıkartacağız.

Bu merkezlerde, bir diyetisyen, bir psikolog, bir diş hekimi, bir fizyoterapist olacak. Rehabilitasyon hizmetlerinin yapılabileceği salonlar olacak. Sağlık okuryazarlığını geliştirmek ve vatandaşlara, sağlıklı yaşam teşviki için malumatların verileceği eğitim salonları olacak. Bu bahsedilen bölgedeki 15-20 aile hekimimiz ve onların takip ettikleri kişiler, bu merkezlerden hizmet alacak. Bunun büyük bir imkan sağlayacağına inanıyorum. Benim için de heyecan verici bir proje.

Onun dışında aile sağlığı merkezlerini, aile hekimlerini ilave personelle güçlendireceğiz. Özellikle sahada sağlığı teşvik etmek açısından çalışacak ilave personel olacak. Aile hekimlerimizin, bugüne kadar odaklandığı anne ve bebek sağlığı, bulaşıcı hastalıklar gibi durumların yanına şimdi özellikle bulaşıcı olmayan hastalıklar açısından, korunma açısından önemli olan bazı hususları da ekleyeceğiz. Şişmanlık, hareketsizlik, sigara, yüksek tansiyon gibi problemlerle aile hekimlerinin daha çok ilgilenmesini sağlayacağız. Onların performanslarıyla, bu durumları biraz daha ilişkili hale getiriyoruz."

- Aile hekimi sayısı artırılacak

Aile hekimi sayısının da yetersiz olduğuna dikkati çeken Akdağ, "Şu anda 21 bin 600 aile hekimimiz var. Biz, bunu 40 bine çıkarmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Akdağ, doktor sayısı kısıtlı olduğu için bunun bir-iki yıl içinde yapılamayacağını vurguladı. Aktağ, "Hedefimiz 40 bin aile hekimidir. Ortalamada 2 bin kişiye bir aile hekimi temin etmiş olacağız. Şu anda neredeyse 4 bin kişiye bir aile hekimi şeklinde." ifadesini kullandı.

Bu hedefin, dünya genelindeki ülkelerdeki oranlara bakıldığında da makul olduğuna değinen Akdağ, Aile Hekimleri Birliğine göre bu oranın her bin 500-2 bin kişiye bir aile hekimi şeklinde olduğunu kaydetti.

Bakan Akdağ’a, açıklamalarının ardından AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı tarafından çocukluk fotoğrafı ve Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimine direnen vatandaşların tepkisi gösteren fotoğraf hediye edildi.

Bunun üzerine Bakan Akdağ da darbe girişiminin yaşandığı gece memleketi Erzurum’un kent meydanında olaya tepki göstermek için sokağa çıkan vatandaşların çeşitli video kayıtlarını, kendi cep telefonundan izlettirdi.

(Bitti)

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler