SON DAKİKA

Akdeniz Üniversitesi, böbrek naklinde liderliği kaptırmıyor

10 Temmuz 2018, Salı - 11:10
AYŞE YILDIZ - Başarılı rahim ve yüz nakilleriyle dünyada ön plana çıkan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, son 5 yıldır yapılan böbrek nakilleriyle de kamu hastaneleri arasında birinciliğini devam ettiriyor.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akdeniz Üniversitesinin, Türkiye'nin en büyük ve en çok tercih edilen üniversitelerinden biri olduğunu, 74 bin öğrenciye ulaştıklarını söyledi.

Üniversiteye yabancı öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Ünal, 105 ülkeden 2 bini aşan yabancı öğrenciye hizmet verdiklerini belirtti.

Yabancı öğrenci sayısını önce 5 bin, daha sonra da 10 bine kadar çıkartmayı hedeflediklerini vurgulayan Ünal, öğrencilerin, verilen eğitim öğretimden memnun olduğunu ifade etti.

Yüzde 100 veya yüzde 30 İngilizce eğitim veren bölümleri bulunduğunu bildiren Ünal, akademik ve kampüs alt yapılarının iyi, sosyal imkanların da fazla olduğuna dikkati çekti.

Antalya'da ulaşımın kolay, kentin güzel olmasının da avantajlar arasında sıralanabileceğini kaydeden Ünal, Türkiye genelinde geçen yıl okuyan yabancı öğrenciler arasında yapılan ankette Akdeniz Üniversitesinin en çok memnun kalınan 5, Antalya'nın ise birinci olduğunu belirtti.

Akdeniz Üniversitesinin eğitim öğretim alt yapısının kalitesine işaret eden Ünal, laboratuvar alt yapısı ve akademik kadronun iyi, öğrenci toplulukları ve spor tesislerinin de fazla olduğunu söyledi.

- "Böbrek nakillerin yüzde 90'dan fazlası canlıdan yapılıyor"

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin de Türkiye'nin önde gelen hastanelerinden biri olduğunu vurgulayan Ünal, devlet üniversiteleri içerisinde de tıp fakültesinin çok tercih edildiğini bildirdi.

Her branşta iyi hizmet verdiklerini anlatan Ünal, organ nakli merkezinin en eskilerden biri olduğunu anımsattı. Ünal, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nun merkezi kurarak, burada özel doktorlar yetiştirdiğini ifade etti.

Ünal, Türkiye'de en fazla organ nakli yapan merkezlerden birisi olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Son beş yıldır kamu hastaneleri içerisinde, üniversiteler, eğitim ve araştırma hastaneleri dahil en fazla böbrek nakli yapan hastane bizdik. Şu ana kadarki rakamlara göre bu yıl da böbrek naklinde Türkiye'de birinci olacağız. Sadece böbrek değil, kalp, karaciğer, kornea, kompozit dokular, yüz gibi nakiller de yapıyoruz. İnce bağırsak ve akciğer nakli için de çalışmalarımız var. Bunlara da önümüzdeki yıl başlamayı planlıyoruz."

Akciğer naklinin Türkiye'de sınırlı sayıda yapıldığını dile getiren Ünal, bunlara yönelik de çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Canlı vericiden bu kadar böbrek nakli olmaması gerektiğine dikkati çeken Ünal, "Kadavradan daha fazla olması gerekiyor. Böbrek nakillerin yüzde 90'dan fazlası canlıdan yapılıyor. Avrupa ülkelerinde beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yapılıyor." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler