SON DAKİKA

Almanya’da iltica yasası sertleştirilebilir

09 Ocak 2016, C.tesi - 22:11
BERLİN (AA) - Almanya’da yılbaşı gecesi Köln’de yaşanan toplu taciz olayının ardından Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Yönetim Kurulu, iltica yasasının sertleştirilmesini istedi.

CDU Yönetim Kurulu’nun Mainz kentindeki toplantısının ardından yayımlanan açıklamada, Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının düşürülmesi gerektiği savunuldu.

İltica başvurusu kabul edilmeyen sığınmacıların hızlı bir şekilde ülkelerine geri gönderilmeleri istenen metinde, suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmesindeki engellerin kaldırılması talep edildi.

Güvenlik güçlerine daha fazla yetki verilmesini de istenen açıklamada, tehlike arz eden özel durumların dışında da kimlik kontrollerinin yapılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, başvuruları kabul edilen ilticacıların da ülkeye uyum sağlamaları için düzenlenen faaliyetlere katılmaları gerektiği vurgulandı.

Başbakan Merkel, iki gün süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, Köln’de yılbaşı gecesi meydana gelen olayları iğrenç olarak niteleyerek daha sert yasalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Planlanan yasal düzenlemelerin hem vatandaşların hem de sığınmacıların yararına olacağını ifade eden Merkel, mahkum olan, hatta tecilli hapis cezası alan sığınmacıların iltica etme hakkından mahrum bırakılabileceğini kaydetti.

Merkel, sığınmacı sayısının düşmesi için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Merkel, yasa değişiklikleri konusunda koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile hızlı bir şekilde anlaşmaya varılabileceğini belirterek, yeni yasaların çıkarılmasının yanı sıra var olan düzenlemelerin de daha etkin uygulanması gerektiğini kaydetti.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Hannelore Kraft, Gelsenkirchen kentinde yaptığı açıklamada, iltica yasasının sertleştirilmesine yeşil ışık yakarak, değişiklikler yapılması gerekli olduğunda bu yönde yapılacak fikir görüşmelerden kaçınmayacaklarını söyledi.

Ancak bu konuda aceleci davranmayacaklarını ifade eden Kraft, "Suç işleyenler nereden gelirse gelsinler suçludur. Koşullar yerine geldiği zaman suçlular sınır dışı edilebilmeli” ifadesini kullandı.

Yılbaşı gecesi Köln tren garı çevresindeki kadınlara yönelik çok sayıda taciz ve gasp olayları yaşanmış, Köln Emniyet Müdürlüğüne olayla ilgili 300’ün üzerine suç duyurusu ulaştığı açıklanmıştı.

Köln polisi olaylarla ilgili bilgileri zamanında kamuoyuyla paylaşmamak ve şüphelilerin kimliklerini gizlemekle suçlanmış ve Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers görevinden alınmıştı.

İçişleri Bakanlığı da yılbaşı gecesi cinsel taciz, hırsızlık ve yaralama olaylarına karıştıkları belirlenen 31 şüpheliden 18’inin sığınmacı olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler