SON DAKİKA

Anadolu’nun Fethi Malazgirt 1071 Anma Programı

19 Mart 2018, Pazartesi - 10:00
MUŞ (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tarihi öğrenmeyenler, onu tekrar yaşamak zorunda kalırlar. Maalesef ülkemizde, Malazgirt Zaferi uzun zaman ihmal edildi. Anadolu’daki varlığımızı bin yıl önceki Malazgirt’i atlayıp, Anadolu’daki zayıf bağlantılarla daha eskilere götürme çabası belki iyi niyetliydi ama beyhudeydi. Malazgirt’i, devleti yönetenler unutsa da bu millet unutmadı. İşte çağrımızı yaptık ve bugün millet Malazgirt’te." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1071 Malazgirt Anıtı’nın bulunduğu alanda düzenlenen Anadolu’nun Fethi Malazgirt 1071 Anma Programı’nda halka hitap etti.

Erdoğan, "Tarihi öğrenmeyenler, onu tekrar yaşamak zorunda kalırlar. Maalesef ülkemizde, Malazgirt Zaferi uzun zaman ihmal edildi. Anadolu’daki varlığımızı bin yıl önceki Malazgirt’i atlayıp, Anadolu’daki zayıf bağlantılarla daha eskilere götürme çabası belki iyi niyetliydi ama beyhudeydi. Malazgirt’i, devleti yönetenler unutsa da bu millet unutmadı. İşte çağrımızı yaptık ve bugün millet Malazgirt’te." ifadelerini kullandı.

Milletle iftihar ettiğini belirten Erdoğan, "Rabbime hamd ediyorum. ’Ya Rab bu kulunu bu milletin bir ferdi olarak yarattın.’ Ne kadar çalışsak az. Çok çalışacağız. İnşallah önümüzdeki yıl Malazgirt bir başka olacak." dedi. Malazgirt’in imarını farklı bir proje ile ele alacaklarını belirten Erdoğan, Malazgirt’teki törenleri çok daha farklı hale getireceklerini bildirdi.

Siyasi hayatının her döneminde milleti takip ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Onun iradesine, tercihlerine ram olduk. İnşallah bundan sonra devlet ve millet olarak Malazgirt Zaferi’ni burada bizzat yerinde önemine, anlamına, mesajına uygun şekilde kutlayacağız. Tıpkı 2023 gibi, tıpkı 2053 gibi, 2071’de kendimize bir ufuk çizgisi, bir kızıl elma olarak belirledik. Projelerle Anadolu’yu yeniden gönül coğrafyamızın atan kalbi, nefes alan ciğeri, düşünen beyni, her anlamda merkezi haline getireceğiz. Malazgirt Savaşı, Anadolu’daki çokluk içinde birlik, günümüz deyimiyle çoğulculuk anlayışının en somut tezahürüdür."

- "Bizi bölemeyecekler, biz etle kemik gibi tek milletiz"

"Malazgirt’i anlamayanlar, bugün bizim niçin her fırsatta tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dediğimizi anlayamazlar." diyen Erdoğan, Türk’üyle, Kürt’üyle, Çerkez’iyle, Laz’ıyla, Gürcü’süyle, Boşnak’ıyla, Roman’ıyla, Arnavut’uyla 80 milyonun tek millet olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizi bölemeyecekler, biz etle kemik gibi, etle tırnak gibi tek milletiz. İki; tek bayrak. Bayrağımıza eş bir bayrak? Asla... Bayrağımızın rengi şehidimizin kanı, ’hilal’ bağımsızlığımızın ifadesi, ’yıldız’ şehidimizin ta kendisi. Üç; ’Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.’ 780 bin kilometrekare ile tek vatan. Kimse bu vatanımızı bölmeyi, parçalamayı aklından geçirmesin. Şu anda Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’de, Besler’de, Küpe’li de bütün o teröristlere... Buraları ne yaptık? Dar ettik, mezar ettik. Durmayacak, devam edeceğiz. Burada terör bitene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Çünkü benim milletimin huzurunu kaçırmaya kimsenin hakkı yok."

Programa Genel Kurmay Başkanı’ndan Kuvvet Komutanlarına kadar hep birlikte katıldıklarını anlatan Erdoğan, "Devlet, cumhurbaşkanıyla bakanlarıyla bugün burada. Sizlerle bir aradayız. Devlet, millet bir olduk. Bizim tek devletimiz var oda Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Paralel devletmiş, şuymuş, buymuş..." diye konuştu.

- "Milletimize kefen biçenlerin sonları hep korkunç olmuştur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anadolu demek, tüm gönül coğrafyamızı ezip, geçmek isteyenlerin önünde çelikten bir set olmaktır. Bizim milletimize kefen biçenlerin sonları hep korkunç olmuştur." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Malazgirt’te Sultan Alpaslan’ın karşısına çıkan iki kat fazla sayıdaki Doğu Roma Ordusu’nun amacı başlarındaki kumandanın ifadesiyle İsfahan’da kışlayıp, Hamedan’da atlarını sulamaktı. Bu tüm Müslüman Türk coğrafyasını ezip, geçmek için harekete geçmiş bir orduydu. Kaderin üstündeki kader tecelli etti ve işte bu niyetle yola çıkanlar, Anadolu’nun anahtarlarını kendi elleriyle Sultan Alpaslan’a teslim ettiler. Malazgirt’te Bizans Ordusu’nun sonu böyle olmuştur. Anadolu’daki Selçuklu Devleti’ni ezip, geçip Kudüs’e ulaşmak isteyen haçlı ordusu 600 bin kişi ile başladığı Anadolu’daki yürüyüşünü ancak 100 bin kişiyle tamamlayabilmiştir. Fatih Sultan Mehmet Han, Bizans’ın önüne geldiğinde surların içindekiler ve tüm Avrupa daha önceki denemeler gibi bunun da boşa çıkacağını anlamışlardı. Ne demişti Fatih, ’Ya ben Bizans’ı alırım ya Bizans beni alır’ ve Bizans’ı almıştı. 29 Mayıs’ta Bizans surlarında Osmanlı bayrağı dalgalanmaya başladığında dünya artık yeni bir çağa adım atmıştır."

(Sürecek)

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler