SON DAKİKA

“Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu“ toplantısı

23 Mayıs 2018, Çarşamba - 14:25
NEVŞEHİR (AA) - Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) bünyesindeki Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (MEWA) tarafından düzenlenen, "Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu" Nevşehir’de başladı.

Nevşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantının açılışında konuşan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, aracı şehirlerin kamuoyunda çok bilinmeyen yeni bir kavram olduğunu belirterek, bu şehirlerin kırsal ve kentsel bölgeler arasında bağlantı kurulmasına aracılık ettiğini bildirdi.

Dünyadaki 8 bin 923 aracı şehrin küresel kalkınma sürecinde önemli bir rol üstlendiğini dile getiren Duman, "Aracı şehirler günümüzde, farklı özelliklerin dikkate alındığı yeni kentsel sistemde metropol ve küçük şehirlerden ayrı bir konuma gelmiştir. Dünya kentsel nüfusunun yüzde 36’sı aracı şehirlerde yaşıyor ve bu oran 2030’da yüzde 50’ye ulaşacak. Bu şehirlerin, küresel kalkınma bağlamında önemli aktörler olduğu söylenebilir." diye konuştu.

UCLG Başkanı Parks Tau ise dünya genelindeki aracı şehirlerin mevcut potansiyelinin, ulusal ve küresel dengeler için önemli bir rol üstlenmek olduğunu vurguladı.

Sürdürülebilir kalkınmada aracı şehirlerin gözardı edildiğini aktaran Tau, bu tür toplantılarda alınacak kararlar ve uygulamalarla uluslararası topluma mesaj vermek zorunda olduklarını ifade etti. Tau, "Sosyal ve kültürel politikalar büyük şehirlerde oluşturulan politikalar olmamalı. Uluslararası topluma bu mesajı vermek zorundayız. Uluslararası düzeyde bu sesi duyurmak zorundayız. Bizim yeni ve çok düzeyli bir hükümet sistemine ihtiyacımız var." dedi.

UCLG’nin küresel gündeme etki edebilmesi için belediye başkanları arasında dayanışmanın ön koşul olduğunu belirten Tau, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aracı şehirlerin potansiyelinin önünü açmalıyız. Sürdürülebilir kalkınmaya ve ulusal kalkınmaya aracı şehirlerin katkısı gözardı edilen bir konu ama bunu değiştirmenin vakti geldi. Hepimiz, şehirlerimiz küçük olsun, büyük olsun kendi rollerinin üstlendiği sistemleri kurmanın peşinde olmalıyız. Aracı şehirlerin potansiyeli ulusal ve küresel ağları birbirine bağlamakta. Bu yüzden bugün burada bulunan belediye başkanları ve bu toplantı çok önemli. UCLG belediye başkanları olarak dayanışmayı artırırsak, birbirimizden bir şeyler öğrenirsek küresel gündeme de etkide bulunabiliriz. Kararlılığımızı ve ortak mesajımızı uluslararası topluma iletmek için bu forum bir fırsattır."

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı da Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişimine Avrupa’nın gösterdiği tutumu eleştirerek, Batı toplumunun insan hakları ve evrensel değerlere referans olma özelliğini yitirdiğini vurguladı.

Bağlı, "Bugün Avrupa’nın evrensel bir değer olarak taşıdığı iddia edilen insan hakları ile ilgili temel tutumu ve referans olma noktası 15 Temmuz ile sona erdi. İnsan hakları, hukuk ve demokrasi özde bir bütündür. Herhangi birinde meydana gelen zedelenme bütünü çürütür. Bundan sonra dünyaya öncülük etme ve geleceğini şekillendirme konusunda hiçbir haklılığı bize sunamayacaktır. Dünyanın ekseni Avrupa’dan Asya pasifiğe doğru kayıyor. Bu süreçte medeniyetler referans noktasını oluşturacaktır." şeklinde konuştu.

Toplantıya, ev sahipliği yapan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’in de söz aldığı programın ilk oturumu, konuşmacılara plaketlerin takdim edildiği törenle sona erdi.


Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler