SON DAKİKA

“Aşırı tüylenme yumurtalık hastalığına işaret edebilir“

13 Temmuz 2018, Cuma - 17:15
İSTANBUL (AA) - Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy, aşırı tüylenmeye yol açan hastalığın yüzde 75-80 oranında Polikistik Over hastalığı olduğunu ve hastalarda sıklıkla aşırı tüylenme, akne, ve/veya erkek tipi saç seyrelmesi, adet düzensizlikleri ve hormon düzeylerinde artış görülebileceğini belirtti.



Aksoy, yaptığı açıklamada, aşırı tüylenmenin (Hirsutism), kadınlarda görülen, erkek tipinde kıllanma artışı olduğunu ve kadınların yüzde 5-10'unda görüldüğünü kaydederek, özellikle yüz bölgesindeki aşırı tüylenmenin, kadınlarda özbenlik değerini düşüren, ciddi bir emosyonel stres kaynağı olduğuna değindi.

Hirsutizmin sıklıkla altta yatan hormonal bir bozukluğa işaret ettiğine ve nedenlerinin araştırılması gerektiğine dikkati çeken Aksoy, şu bilgileri paylaştı:

"Kıllar iki tiptir. Ergenlikten önce görülen kıllar ince, yumuşak, renksiz ve kısa olan 'vellus' dediğimiz ayva tüyleridir. Ergenlikle birlikte erkek tipi hormonların (androjenlerin) etkisiyle cinsiyete göre farklı bölgelerdeki kıllar 'terminal kıl' dediğimiz kalın, renkli, uzun kıllara dönüşür. Normalde kadınlarda yüzde, göğüste, karında, sırtta, sakallarda, omuzlarda, üst karın bölgesinde kalın, siyah renkli terminal kıl görülmez. Ancak erkeklik hormonları kişide çok yüksekse ya da kıl köklerinde erkeklik hormonlarına karşı aşırı bir hassasiyet varsa kadınlarda bu bölgelerde, erkek tipinde kıllanma görülür. Dolayısıyla kıllanma artışı, altta yatan hormonal bozukluğun ilk ve tek göstergesi olabilir."

- "Düzenli hormon analizi ve ultrasonografik incelemelerle takip etmek gerekir"

Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy, aşırı tüylenmenin altında yatan bir hastalık olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Aşırı tüylenmeye yol açan hastalık yüzde 75-80 oranında Polikistik Over hastalığıdır. Bunun dışında hormonal bozuklara yol açabilen tümörler ve hormon hastalıkları da neden olabilir. Nadiren altta yatan bir sebep bulunmaksızın da aşırı tüylenme gelişebilir. Polikistik Over hastalığı, üreme çağındaki kadınları en sık etkileyen hormonal bozukluktur. Bu hastaların tanısında dermatologlar anahtar rol oynarlar çünkü bu hastalarda sıklıkla aşırı tüylenme, akne, ve/veya androjenik alopesi (erkek tipi saç seyrelmesi), adet düzensizlikleri ve hormon düzeylerinde artış görülebilir."

Polikistik Over hastalığı tanısının hemen her zaman, kan tahlilleri ve yumurtalıkların adet döneminde yapılacak ultrason incelemesiyle konulduğunu ifade eden Aksoy, Polikistik Over hastalığında hastalarda insülin direnci, kan yağlarında yükseklik, hipertansiyon, uyku apnesi, endometriyum kanseri veya psikiyatrik bozukluklar görülebileceğini ve doğru tedavi ile bu bulguların da kontrol altına alınabileceğini anlattı.

Akso, hastalığının fark edilmesi konusunda şunları kaydetti:

"Özellikle yüz bölgesi, göğüs civarı karın bölgesinde geç başlangıçlı, hızlı ilerleyen kıllanma artışı görüldüğünde beraberinde adet düzensizliği, akne olduğunda mutlaka bir dermatologa başvurmak gerekir. Polikistik Over Hastalığı tanısı konulduktan sonra dermatoloji uzmanı, kadın doğum uzmanı ya da endokrin uzmanı değerlendirerek birlikte ya da tek başına hastalığı tedavi edebilir. Tedavi uzun sürelidir ve sabırlı olmayı gerektirir. Düzenli hormon analizi ve ultrasonografik incelemelerle takip etmek gerekir."

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler