SON DAKİKA

Atık Enerji Çalıştayı

24 Nisan 2017, Pazartesi - 07:00
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, çimento üreticilerine seslenerek, "Tesislerinizin duvarlarını rengarenk yapın, o duvarların çevresini yeşillendirin. Sonbaharda renk cümbüşüne giren ağaçlar dikin. Sanayi tesisinin kapısına ’benim bacamdan çıkan kirletici gaz şu kadar’ diye yazın. Kamuoyunun olumsuz algısını pozitife dönüştürecek çalışmalar yapın." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından Belek Turizm Bölgesindeki bir otelde "Atık Enerji Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, hızlı nüfus artışı, kentleşme ve endüstrileşmenin çevre üzerinde önemli baskı oluşturduğunu söyledi.

Öztürk, anayasa ve Çevre Kanunu başta olmak üzere, ilgili yönetmelikler ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde, çevrenin korunması, kirliliğin önlenmesi, çevreye uyumlu üretim, ürün ve hizmet dolaşımının sağlanması, sürdürülebilir kalkınma ilkesi başlıklarında çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bir yandan atıkların yaratacağı çevresel sorunları giderme bir yandan da atıklardan ekonomiye kaynak oluşturma çabası içinde bulunduklarını anlatan Öztürk, bunun için tüm paydaşların katılımıyla "Ulusal Geri Dönüşüm Strateji Eylem Planı" hazırlandığını ve çalışmaların da bu plana göre yapıldığını dile getirdi.

- Atıktan enerji üretimine teşvik

Öztürk, geçen haziran ayında Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda bir düzenleme yapıldığını belirterek, bu düzenleme ışığında atıkların yakılması ve çimento sanayinde daha kapsamlı şekilde kullanılmasına ilişkin hazırlanan mevzuatın 10-15 gün içinde yayımlanacağını bildirdi.

Düzenlemeyle, atıkların çimento sanayinde yakılmasında mevcut durumda yüzde 40 olarak uygulanan barajın kaldırılacağını ifade eden Öztürk, "Sadece tehlikeli atıkların yakılmasında yüzde 40 barajı devam edecek, diğer kısımlarda yüzde 40’lık barajı kaldırıyoruz. Yine çimento sanayinde atık ısıdan elektrik enerjisi üretimiyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Atık ısıdan enerji üretilmesinde teşvik mekanizmasının devreye girmesini istiyoruz." diye konuştu.

Atıkların götürülüp depolanmasına bakanlık olarak karşı olduklarını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Artık atıklar depolanmamalı, alternatif enerji kaynağı olarak veya alternatif ham madde olarak kullanılmalı. Bununla ilgili hepiniz üzerinize düşeni yerine getirmelisiniz. Enerji yoğun sanayi olan, karbon yoğun sanayi olan çimentonun da karbon az yoğun sanayiye doğru dönüşmesi gerektiği kanaatindeyim. Halen ülkemizde düzenli depolama tesisine gelen belediye atıklarının yüzde 6’sı geri kazanılıyor, yüzde 60’ı depolama ve yüzde 30’u düzensiz depolama yöntemiyle yönetiliyor. Bu yüzde 6’lık oranı yüzde 50’ye getirmemiz lazım. Atık depolama artık çağdışı bir metot. Çaresiz kaldığınızda depolama yapmalı, o depolamayı yaparken de biyoreaktöre dönüştürmeniz lazım. Yani orada üretilen gaz elektrik enerjisine dönüştürülmeli. Eğer biyoreaktöre dönüştüremiyorsanız atmosferi metan gazı ile ısıtmaya devam ediyorsunuz. Çöp alanlarını biyoreaktörler haline getirmeliyiz."

- "Tesislerinizin duvarlarını renklendirin

Öztürk, çimento sektörünün sürekli kendisini yenilemesi ve belediyelere öncülük yapması gerektiğini belirterek, "İnsanların çimento gibi tesislere kirletici oldukları nedeniyle ciddi tepkileri var. Gelin tesislerinizin duvarlarını rengarenk yapın, o duvarların çevresini yeşillendirin. Sonbaharda renk cümbüşüne giren ağaçlar dikin. Tesisinizin kapısına ’benim bacamdan çıkan kirletici gaz şu kadar’ diye yazın. Böylece halktan gelen tepkileri yumuşatın, kamuoyunun olumsuz algısını pozitife dönüştürecek çalışmalar yapın." diye konuştu.

- TÇMB Başkanı Tüzün

TÇMB Başkanı Şefik Tüzün de çimento üretiminde Avrupa’da birinci sırada bulunan, dünyada da ilk 5 içinde yer alan Türk çimento sektörünün, ekonomik, sosyal ve doğal çevre konularını gözeterek ve teknolojinin sunduğu tüm imkanları kullanarak, çimento kullanımını sürdürülebilir yapmak için çalıştığını söyledi.

Çimento sektörünün yaklaşık 17 bin çalışanı, 3 milyar dolarlık cirosu ve 550 milyon dolarlık ihracat geliriyle Türkiye’nin büyümesine önemli katkı sağladığını ifade eden Tüzün, "Ürettiğimiz çimento ise gerek kalite gerekse fiyat yönünden global pazarlarda yüksek rekabet gücüne sahiptir. Çimento sektörü birincil yakıt ve ham maddelerini, kabul kriterlerine uygun atıklarla ikame etmektedir. 2008 yılında 88 bin ton olan alternatif yakıt kullamını yüzde 567 artışla 2015 yılında 587 bin tona ulaşmıştır." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler