SON DAKİKA

“Bağımsız ve tarafsız bir yargının olması çok önemli“

04 Mayıs 2016, Çarşamba - 14:20
ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, "Bağımsız ve tarafsız bir yargının olması çok önemli. Ama bunun sağlanması sürekli bir çaba ile, dışarıdan aktörlerin hiç bir şekilde etkileyemeyeceği güçlü kurumlar ve mekanizmalar ile oluyor." dedi.

Büyükelçi Haber, Ankara’da düzenlenen Türkiye’de Yargı Etiğinin Güçlendirilmesi Projesi açılış töreninde konuştu.

Yargı etiğinin güçlendirilmesine ilişkin atılan adımları değerlendiren Haber, "Avrupa Birliği diğer ülkelerle ortaklığını geliştirirken insan onuru, demokrasi, eşitlik, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı ve adil yargılanma hakkına saygı temelinde bu projeleri gerçekleştirmektedir." ifadesini kullandı.

AB’nin, ortaklık sürecinde bazı temel dokümanları esas aldığını belirten Haber, "Bu dokümanlar, bağımsız ve tarafsız bir yargı ister. Bağımsız ve tarafsız bir yargının olması çok önemli. Ama bunun sağlanması sürekli bir çaba ile, dışarıdan aktörlerin hiçbir şekilde etkileyemeyeceği güçlü kurumlar ve mekanizmalar ile oluyor. Bu konuda aynı zamanda bilinçlendirmenin yapılması ve farkındalığın artırılması ile oluyor." şeklinde konuştu.

Adil yargılanma hakkınının korunmasına yönelik kurumlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Haber şöyle devam etti:

"Bu çok önemli bir sorumluluk. Kamu kuruluşlarına olan güvenin artırılması için bu ortamın da yaratılması gerekiyor. Bu projedeki faaliyetlerin tasarlanması, HSYK, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği arasında çok güzel bir iş birliğiyle olmuştur. Adalet akademisi de eş yararlanıcı olarak bu programda yer alacaktır. Bizler, Avrupa Konseyi’nin bu konudaki deneyimiyle birlikte bu projede gayet güzel yol alınabileceğine inanıyoruz. AB’nin bu projedeki mali katkısı 3 milyon avrodur. Türkiye’nin AB’ye katılım süreci çerçevesinde bu desteği vermektedir."

Türkiye’nin, 2010 yılından bu yana yargı reformları yaptığına dikkati çeken Haber, "Çok fazla yargı reformu paketi çıkarıldı. Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve aynı zamanda Türkiye’de etkinliğine ilişkin birtakım projeler yapıldı. 2015- 2019 dönemini kapsayan plan nisanda kabul edildi. Bu plan içerisinde yargı etiğine bir vurgu yapılmıştı. Bu plandaki ilkeler etik davranış konusunda yapılan çalışmaların ilkini oluşturuyor." dedi.

Hakim ve savcılar için Türkiye’de etik bir kod olmadığından bir takım sorunlar yaşandığını belirten Haber, "Türkiye de bu konu üzerine eğilmeli. Türkiye’de bazı meslek gruplarında bu kod yok. Bu kod kamu kuruluşlarıyla birlikte dernekler, STKlar, akademisyenler ve basınla birlikte geliştirilecek. Daha sonra farkındalık ile ilgili birtakım kampanyalar yapılacak. Böylece hakim ve savcılara erişilecektir." diye konuştu. Haber, bu yolla etik dışı kuralların engellenebileceğini ve karmaşık davalardaki etik belirsizliklerin giderilmesi yoluyla daha etkin bir şikayet yönetimi oluşturulabileceğini belirtti.

Haber, "Bu projelerle hepimiz yargının bağımsızlığına, tarafsızlığına ve güvenilirliğine katkıda bulunabileceğiz. AB, böyle erdemli birtakım amaçlara hizmet ettiği için bizler de bundan gurur duyuyoruz. HSYK’ya, Adalet Akademisine, Avrupa Konseyine ve diğer tüm paydaşlara bu projenin uygulanmasında başarılar diliyorum. Proje iki yıl sürecek, belki de daha erken bitirebileceğiz." diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler