SON DAKİKA

Bakanlar Kurulu Toplantısı

27 Temmuz 2016, Çarşamba - 09:24
ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) Perşembe günü Çankaya Köşkü’nde yapılacağını belirterek, "Bu da bir ilktir. Malum YAŞ’ın Başkanı Başbakan ve bir günde bütün çalışmalarımızı tamamlayacağız. Yani üç güne yayılı bir çalışmaya ihtiyaç yok ve ikinci günde kararları Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına sunmuş olacağız." dedi.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Yeni anayasa ile ilgili diğer partilerle atılacak adımların neler olacağına ilişkin soru üzerine Yıldırım, tüm partilerin katılımı ile yepyeni bir anayasa yapmayı hedeflediklerini vurguladı.

Yıldırım, "Darbelerden kalan, vesayet unsurları içeren anayasadan ülkemizi kurtarmak, bugünün ihtiyaçlarını karşılayacak ve 79 milyonun hepsini kapsayacak, ’Ben de bu anayasanın içinde varım’ diyeceği bir anayasa yapmak. Bu, bütün partilerin taahhüdüdür" ifadesine yer vererek, yeni anayasa çalışmasının denendiğini, 60 maddede uzlaşma sağlandığını fakat devamının gelmediğini hatırlattı.

Prensip olarak buna devam edilmesi konusunda bir görüş birliğinin olduğunu aktaran Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun dışında şu anda gerek yargıyla ilgili gerek yargı birliği ile ilgili gerek diğer bazı hususları içeren daha küçük bir paketin yine anlayış birliği içerisinde çıkarılması için ortak bir zemin olduğu görülmüştür. Bunun üzerinde her partiden tefrik edeceğimiz arkadaşlar çalışacak ve bunu genel başkanlar seviyesinde değerlendirip, ona göre adımlar atacağız."

Yıldırım, anayasa için herhangi bir takvimin söz konusu olup olmadığına ilişkin de, "Bu takvim şu andan itibaren başlamıştır. Bu işin ileriye yönelik bir vadesi söz konusu değil. Bugünkü Cumhurbaşkanımızın riyasetinde yapılan parti genel başkanlarının katıldığı toplantıda bu hususlar benimsenmiştir." ifadesini kullandı.

"Yeni anayasa yapımında görüşmeye katılan partiler mi olacak yoksa onun dışında HDP de olacak mı?" sorusuna Yıldırım, "Bugün (dün) görüşmeye katılan partiler. Tabii HDP de bu çalışmaya pekala katılabilir, herhangi bir sınırlama yok." yanıtını verdi.

Başbakan Yıldırım, anayasa çalışmasıyla ilgili daha kapsamlı bir detay vermesinin doğru olamayacağını bildirdi.

Darbe girişiminde F16’ları kullanan pilotlarının yabancı olduğu yönündeki iddianın hatırlatılması üzerine Yıldırım, "Fazla abartmışlar, öyle bir şey yok. Ama bunların nüfusunda T.C yazması hiçbir şeyi değiştirmez. Bunlar asker kılığında rütbeli rütbesizlerdir, rütbesiz canilerdir, terörist gruplarının elemanlarıdır. Bunun böyle bilinmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.

- YAŞ’ın gündemi

Yıldırım, darbeyi gerçekleştirenlerin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurumsal itibarıyla hiçbir alakalarının olmadığına işaret ederek, eleştirilerde asla teröristlerle, ülkesini, vatanını, milletini seven askerlerin, subayların bir tutulmamasını istedi. "Bu işe kalkışanlar birer birer çorap söküğü gibi geliyor. Hepsi birbirini ihbar ediyor. Neticede kim var, kim yok herkes kanun önüne çıkacak, hesabını verecek." diyen Yıldırım, bu konuyu yeterince anlattığını belirtti.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlanmasına yönelik Yıldırım, "Zaten bağlıydı da bazı konularda eksiklikler vardı, o eksiklikleri gidereceğiz." dedi.

Başbakan Yıldırım, YAŞ’ta Jandarma Genel Komutanlığına bir atama olup olmayacağı konusunda da, bu yıl bir değişikliğe gidildiğini, YAŞ’ın ağustosun ilk haftasında yapılmayacağını, şartlar gereği öne alındığını aktardı. Yıldırım, şöyle dedi:

"28’inde, Perşembe günü Çankaya’da, Başbakanlık’ta yapılacak, bu da bir ilktir. Malum YAŞ’ın Başkanı Başbakan ve bir günde bütün çalışmalarımızı tamamlayacağız. Yani üç güne yayılı bir çalışmaya ihtiyaç yok ve ikinci günde kararları Sayın Cumhurbaşkanımızın onayına sunmuş olacağız. Yüksek Askeri Şura’da ne görüşeceğiz? Bir, emekliye ayrılması gereken askeri personel, iki, terfi yapılması söz konusu askeri personel, üç, atamalar. Bir kısmı gözaltına alındı, bir kısmı tutuklandı, bir kısmının terfien atanması gerekiyor. Silahlı Kuvvetler bünyesindeki birimlere atamalar var, bunlar görüşülecek."



Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılacak personel için 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yayımladıklarını hatırlatan ve bunun gereğinin yapıldığını belirten Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu konu da ayrıca Yüksek Askeri Şura’nın gündeminde olmayacak. Nedir? Darbe teşebbüsünde bulunanların zaten listelerde adları belli, oldukça kalabalık bir liste. Onun dışında da yine FETÖ veya başka nedenlerle meslekten çıkarılacaklar biliniyor, bunları YAŞ gündeminde değil, çıkardığımız KHK yetkisi kapsamında gerçekleştirmiş olacağız. Jandarma ataması ve diğer kuvvet komutanlarının ataması zaten müşterek kararname ile yapılıyor, o bakımdan bu, Jandarmanın İçişlerine bağlanması, bu durumu değiştirmiyor."

(Bitti)




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler