SON DAKİKA

Bakırı ebru ile renklendirip üzerine hüsnühat ekledi

23 Haziran 2017, Cuma - 13:12
ERZİNCAN (AA) - BARIŞ YALÇINKAYA - Erzincan’da yaşayan 59 yaşındaki Oğuz Özlok, ebru ve hüsnühat sanatlarını birleştirerek, bakır üzerine çelik uçlu kalemlerle işleme yapıyor.

Özlok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukken okul harçlıklarını çıkarmak için yaz tatillerinde bir atölyede bakır işlemeciliğine başladığını söyledi. Yıllar sonra hüsnühat sanatına merak saldığını ve kurslara giderek işi öğrendiğini ifade eden Özlok, makine kullanmadan çelik uçlu kalemlerle eski usul elle bakırın üzerine ebru ve hüsnühat sanatını yaptığını anlattı. Özlok ortaya güzel eserlerin çıktığına inandığını vurguladı.

Kendini bu sanata adadığını ve çırak yetiştirmek istediğini ifade eden Özlok, "Talep çok var. Herkes eserlerimizi gördüğü zaman gıpta ile bakıyor. ’Bize de öğretir misiniz’ diyorlar. Bu işteki en büyük özellik sabır sabır sabır. Üç günde, beş günde bu iş öğrenilmez. Ben yıllarımı verdim. Onların da vermesi lazım." dedi.

Makine ve fabrikasyon şeklinde üretimlerin yapıldığını ancak el emeği olarak kendisinden başka kimsenin bu işi yapmadığını söyleyen Özlok, sözlerini şöyle tamamladı:

"Baskı olanı var, serigrafi olanı var, fabrikasyon olanı var... Benim 3 günde el işçiliği ile yaptığım eserleri vatandaş 5 dakikada çıkarıyor. Önemli olan el sanatını devam ettirebilmemiz. Makine ve fabrikasyon olduğunda bunun bir sanat değeri olmaz ki. Yapan arkadaşlarımız vardı ama bu şekil değildi. Genelde makineyle yazıyorlardı. Desen ve hüsnühattı bir arada yazmanın gayretindeydi. Ben yalnız hüsnühat çalışıyorum. Böyle çalışan başka yok."

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler