SON DAKİKA

Başbakan Davutoğlu Katar’da

29 Nisan 2016, Cuma - 03:00
DOHA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mısır’da Tahrir Meydanı, Suriye’de Humus, Libya devriminin ilk günlerinde Bingazi, Yemen’de Sana’da bulunan gençlerin kendi ve ülkelerinin gelecekleri için insan haklarına saygı duyulan ve onurlu bir hayat hayalleri olduğunu belirterek, "Ama maalesef bu hayaller şimdi Esed gibi otokratik rejimler ve Arap Baharı’nın ardından ortaya çıkan DAEŞ gibi terörist gruplar nedeniyle başarısız oldu. Bu hepimiz için büyük bir sınamadır. Şimdi yeniden bir değerlendirme yapmanın zamanı geldi." dedi.

Davutoğlu, Katar’ın başkenti Doha’da Katar Üniversitesinde "Turkey-Qatar Cooperation Regional Challenges, Broader Horizons" başlıklı bir konuşma yaptı.

Katar Üniversitesinin ülkenin seçkin, birçok farklı ülkeden öğrencisi bulunan üretken bir kurum olduğunu söyleyen Davutoğlu, burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bazı ülkeler arasında sadece diplomatik ilişkiler olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ancak Katar ve Türkiye’nin en ufak bir olumsuzluk barındırmayan bir kardeşlik ilişkisine sahip olduğunun altını çizdi. Bu nedenle kendileri için Katar’a gelmenin, arkadaşlarla buluşmak anlamına geldiğini ifade eden Davutoğlu, Katar’a dışişleri bakanı olarak 15 kez geldiğini ancak başbakan olarak ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, bugün gerçekleştirdiği görüşmelerin tamamının kardeşlik işbirliği çerçevesinde yapıldığını ifade ederek, tüm Katarlılara bu mükemmel ilişkiler için teşekkürlerini sundu.

Türkiye-Katar ilişkilerinin ortak vizyonuna da değinen Davutoğlu, "Bölgesel ve küresel bağlam, Türkiye-Katar ilişkilerinin neden bu kadar hızlı, derin ve yoğun geliştiğini anlamak için önemlidir.” diye konuştu.

Bölgede soğuk savaş sonrası reformlar yapılması gerekirken Kuveyt’in Irak tarafından işgaliyle yeni bir çatışmalar dönemi başladığına işaret eden Davutoğlu, ardından Irak’ın parçalandığını ve bu durumun tüm bölgeyi etkilediğini anlattı. Bu arada bölgede birçok jeopolitik zorluklarla karşılaştıklarını dile getiren Davutoğlu, 11 Eylül olaylarının ardından da güvenlik anlayışının değiştiğini vurguladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Mısır’da Tahrir Meydanı, Suriye’de Humus, Libya devriminin ilk günlerinde Bingazi, Yemen’de Sana’da bulunan gençlerin kendi ve ülkelerinin gelecekleri için hayalleri vardı. İnsan haklarına saygı duyulan, haysiyetli bir hayat... Ama maalesef bu hayaller şimdi Esed rejimi gibi otokratik rejimler ve Arap Baharı’nın ardından ortaya çıkan DAEŞ gibi terörist gruplar nedeniyle başarısız oldu. Bu hepimiz için büyük bir sınamadır. Şimdi yeniden bir değerlendirme yapmanın zamanı geldi. Neler yanlış yapıldı ve gelecek için neler yapılmalıdır? Bu terörist grupları önlemek için neler yapılmalı?”

(Sürecek)

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler