SON DAKİKA

Başbakan Yardımcısı Bozdağ:

20 Mart 2018, Salı - 12:40
ÇORUM (AA) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) cumhurbaşkanlığına bağlanmasıyla ilgili, "Milli İstihbarat Teşkilatımızın çalışmaları kanunda detaylı bir şekilde anlatılıyor. Görevleri, yetkileri anlatılıyor. Bu görev ve yetkilerde bir değişiklik olmamıştır. Bağlılık Cumhurbaşkanına değiştirilmiştir." dedi.

Bozdağ, partisinin Bayat İlçe Başkanlığının 6. Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmada, AK Parti’nin zor şartlar altında kurulduğunu ve 15 yıldır milletten aldığı güçle yoluna devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde büyüyüp geliştiğini belirten Bozdağ, "Yapılan hizmetleri görüyorsunuz. Yollar, köprüler, eğitim ve sağlık alanındaki yatırımlarla diğer projelerimiz... AK Parti’den önce yapılanları biliyorsunuz. İşte bu yüzden Recep Tayyip Erdoğan’ı sevmiyorlar, istemiyorlar." ifadesini kullandı.

- "Öne alınmış bir uyum burada söz konusu"

Kongre çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, Kanun Hükmünde Kararname ile MİT’in Cumhurbaşkanlığına bağlanmasına ilişkin, daha önce başbakanlığa bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren kurumun yeni düzenlemeden sonra Cumhurbaşkanlığına bağlı ve Cumhurbaşkanlığına karşı sorumlu olacağını dile getirdi.

Düzenlemeyle MİT Müsteşarlığının görevlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığına işaret eden Bozdağ, "Zaten Milli İstihbarat Teşkilatımızın çalışmaları kanunda detaylı bir şekilde anlatılıyor. Görevleri, yetkileri anlatılıyor. Bu görev ve yetkilerde bir değişiklik olmamıştır. Bağlılık Cumhurbaşkanına değiştirilmiştir. 2016 Nisan’ında yaptığımız anayasal reformun 2019’da yürürlüğe girecek bir kısmı, anayasal düzeyde tabi ayrı ama bu çerçevede bir uyumu da burada söz konusu. Tabi öne alınmış bir uyum burada söz konusu." diye konuştu.

"Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu diye bir kurul var. Basın yayın organlarında sanki böyle bir kurul ilk defa kuruluyormuş gibi bir değerlendirme yapılıyor ama bu da doğru değil." ifadesini kullanan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Çünkü Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu zaten şu anda kanunda var. Bu kurulun başkanı değişiyor. Daha önce müsteşar başkanlık yaparken bundan sonra bu kurul Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanacak ve görevlerini yapacaktır. Yeni olan şeylerden biri sadece bir tane yeni görev tanımı içinde. Esasında var ama var olan bir görevi açtık. Yeni de değil ama kışla içinde Milli İstihbarat Teşkilatımızın askerlerle ilgili istihbarat toplama görevinin altı bir kez daha kalın çizgilerle çizilmiştir. Yoksa bu düzenleme olmamış olsa bile teşkilat kanununda buna dair zaten düzenleme var. Burada yeni bir şey yok, farklı bir şey yok ama maalesef çarpıtma bir durum söz konusu."

Bozdağ, milletvekillerinin soruşturulması ve kovuşturulmasıyla ilgili düzenlemeye ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"Esasında demokratik hukuk devletinin ruhuna uygun bir düzenlemedir. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren milletvekilleri hakkında suç isnadına dönük soruşturmalar ve kovuşturmalar Ankara Adliyesinde yapılacak. Soruşturmaları Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kovuşturmaları ise Ankara Ağır Ceza Mahkemesi yapacaktır. Bu yasama dokunulmazlığını esasında güçlendiren bir şeydir, kaldıran bir şey değil. Türkiye’nin her yerinde bunlar yapıldığı zaman farklı uygulamalar oluyor. Birisinde A türlü, birisinde B türlü, milletvekilleri hakkındaki soruşturma usulü ve kovuşturmada bir uygulama birliği sağlama bakımından da son derece önemli. Kaldı ki bugüne kadar devam eden soruşturma ve kovuşturmaların hepsi nerede başlamışsa orada devam edecektir. Bu sadece bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra isnat edilecek suçlarla ilgilidir."

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler