SON DAKİKA

Beyaz Baretlilerden Doğu Guta çağrısı

13 Temmuz 2018, Cuma - 05:30
ANKARA (AA) - Suriye’de binlerce sivilin hayatını kurtaran Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekipleri, başkent Şam’da Beşşar Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'ya acil insani yardım çağrısı yaptı.

Sivil Savunma ekipleri, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, Esed rejiminin ve destekçilerinin 5 yıldır uyguladığı ablukanın son bulmasını istedi.

Açıklamada, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, Suriye meselesiyle ilgilenen bütün uluslararası sivil toplum kuruluşlarına ve Suriye’deki gerginliği azaltma anlaşması garantörlerine yaklaşık 390 bin sivilin yaşadığı Doğu Guta için acil harekete geçmeleri çağrısında bulunuyoruz." ifadesine yer verildi.

Son birkaç aydır ablukanın sertleşmesiyle onlarca kişinin yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiği vurgulanan açıklamada, "Uluslararası hukuk ve insan hakları normları gereği Doğu Guta ablukasının bir an önce kırılmasını istiyoruz. BM Güvenlik Konseyinin Suriye ile ilgili 2254 sayılı kararının 13. ve 14. bentlerine göre bölgede uygulanan ablukanın son bulması ve insani yardımların bir an önce girmesi gerekiyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, insani koridorların önemine vurgu yapılarak, koridorlar sayesinde bölgeye gıda ve tıbbi malzemelerin güvenli bir şekilde ulaşabileceğine dikkati çekildi.

Esed rejiminin ve destekçilerinin 5 yıldır ablukada tuttuğu Doğu Guta bölgesinde, yaklaşık 400 bin sivil yoksulluk, açlık ve zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Rejimin 7 aydır sıklaştırdığı abluka yüzünden bölgeye kaçak yollarla sokulabilen temel gıda ürünleri ve ilaçların girişi durdu.

Sivil yerel meclislerin verilerine göre, Doğu Guta'da binden fazla çocuk, besin ve ilaç eksikliği nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), 24 Ekim'deki raporunda, bölgede kuşatma süresince 206’sı çocuk, 67’si kadın en az 397 sivilin açlık ve ilaç eksikliğinden hayatını kaybettiğini bildirmişti.

- Beyaz Baretliler

Beyaz Baretliler (White Helmets) adını, örgütteki gönüllülerin arama kurtarma faaliyetleri sırasında başlarına taktığı beyaz baretlerden alıyor.

Şimdiye kadar on binlerce insanı kurtaran Beyaz Baretliler, aralarında kadınların da bulunduğu 3 bin civarında kişiyle çalışmalarını sürdürüyor. Arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra ölenlerin cenazeleriyle ilgilenen yardım örgütü, saldırılardan sonra hayatta kalanlara insani destek sağlıyor.

Beyaz Baretliler, Time dergisinin geçen yılın ekim sayısının kapağında da yer almıştı.











Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler