SON DAKİKA

Bilecik’te yüzyıllardır süren Hıdırellez gelenekleri

06 Mayıs 2016, Cuma - 13:52
BİLECİK (AA) - MUHSİN ARSLAN - Bilecik’te Kırklar Tepesi’ne gelen vatandaşlar, buradaki Kırklar Camisi’nde sabah namazının ardından şükür namazı kılıyor, Kur’an-ı Kerim okuyor.

Vatandaşlar, her yıl Hıdırellez sabahı erken saatlerde kentin dört bir yanından gelerek, Cumhuriyet Mahallesi Kırklar Tepesi olarak bilinen Erenler Sokak’ta buluşuyor.

Buradaki Kırklar Camisi’nde sabah namazının ardından şükür namazı kılan vatandaşlar, Kur’an-ı Kerim okuyup, dua ediyor, caminin bahçesindeki gül ağacının dibine para gömüyor, tebeşirle ev veya beşik resmi çiziyor. Ev çizenler evinin olacağını, beşik çizenler de çocuğunun olacağına inanıyor. Vatandaşlar ayrıca, burada bulunan ve ’’yatır’’ olduğuna inanılan mezarın başında dua ediyor.

Merkeze bağlı Çukurören köyünde de vatandaşlar, Hıdırellez sabahında Hasmakam mevkisinde bir araya geliyor. Burada şifalı olduğuna inanılan kaynak suyuyla abdest alarak namaz kılan köylüler, aynı suyla yoğurt mayalıyor.

- "Bunların hepsi bizim kültürümüzde var olan değerler"

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Arıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortak değerlerin milleti oluşturduğunu, fertleri bir arada tuttuğunu söyledi.

Milleti oluşturan bireylerin, sevinçte, tasada ve kıvançta daima bir paydaşlık duygusu içerisinde hareket ettiğini dile getiren Arıkan, Hıdırellez şenliklerinin, Türk milletinin sevinçte, idealde bir olduğu kadim gelenekleri arasında yer aldığını vurguladı.

Hıdırellez’in İslamiyet öncesinde de geçmişinin olduğunu belirten Arıkan, şöyle devam etti:

"İnsanlar Allah’tan dilediklerini bugünü vesile ederek isterler. İnsanlar dua ediyorlar. İnsanlar taşlarla ya da tebeşirle ne istiyorlarsa, para isteyen gülün dibine para gömer, ev isteyen ev resmi, çocuk isteyen beşik resmi çizer. Böylece isteklerini dile getirirler. Bugüne dair Bilecik’te çok pratik var. Özellikle şifalı pilav yapımı ve dağıtımı. Bunların hepsi bizim kültürümüzde var olan değerler. Hıdırellez hem baharı karşılama adına sevincimizi gösteriyor hem de diğer manada isteklerimizin yerine getirilmesi için bir vesile olmuş oluyor."

- ’’Bilecik’teki insanlar yüzyıllardır Hıdırellez kutlamaları için burayı tercih ediyor"

Arıkan, Türkiye’nin her yerinde Hıdırellez kutlamalarının türbelerin, ermiş kişilerin, dede mezarlarının çevresinde yapıldığını ifade ederek, "Bilecik’te ise Kırklar tepesi, bu anlamda önemli. Bilecik’te vatandaşlar, yüzyıllardır Hıdırellez kutlamaları için burayı tercih ediyor. Hıdırellez sabahı Kırklar tepesine gidenler, buradaki camide namaz kılıyor, dualar ediyor. Ayrıca, yatır çevresindeki karınca yuvalarından bir tutam toprak alarak evlerinin uygun bir yerine bırakıyorlar. Bunun bereket getirdiğine inanıyorlar." dedi.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler