SON DAKİKA

BM’den Avustralya hükümetine Manus Adası çağrısı

08 Temmuz 2018, Pazar - 11:40
ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Avustralya hükümetinden, Papua Yeni Gine'deki Manus Adası'nda bulunan gözaltı merkezinin kapatılmasıyla oluşan insani krize müdahale etmesini talep etti.

BMMYK Canberra ofisinden yapılan açıklamada, komiserliğin bölgedeki iki personeliyle Avustralya yönetimindeki gözaltı merkezinin kapatılmasının ardından yaşananları gözlemlediği belirtildi.

İki gün önce resmi olarak kapatılan, elektrik, su, gaz ve gıda maddeleri verilmeyen merkezde halen 600'den fazla kişinin bulunduğu hatırlatılan açıklamada, bu kişilerin güvenlik endişesiyle merkezi terk etmediklerine dikkat çekildi.

Bu kişilerin gözaltı merkezinden ayrılmak isteseler bile çoğunun konaklamak için uygun barınak bulamayacağı vurgulanan açıklamada, Papua Yeni Gine'nin Lorengau kentinde kurulan 3 barınağın da yetersiz olduğu kaydedildi.

East Lorengau'daki barınağın geçici konaklama için dizayn edildiği ve sınırlı kapasitesinin bulunduğu ifade edilen açıklamada, West Lorengau barınağının ise halen tamamlanmamış olduğu, etrafında güvenlik çiti yer almadığı, elektrik ve su bağlantısı bulunmadığı aktarıldı.

"BMMYK, giderek artan gerginliği azaltmak ve bu dengesiz durumu hafifletmek için Avustralya hükümetini Papua Yeni Gineli yetkilerle iş birliğine çağırmaktadır." ifadesi kullanılan açıklamada, Avustralya'nın ülke dışında uygun, uzun vadeli çözümler bulunana kadar Papua Yeni Gine'ye taşınan sığınmacılardan sorumlu olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, Avustralya hükümetine, Papua Yeni Gine'deki Manus Adası'nda bulunan gözaltı merkezinin kapatılmasıyla oluşan bu insani krize müdahale etmesi çağrısı yapılarak, "BMMYK, Avustralya'yı sorumluluk almaya ve bu savunmasız insanlara koruma ve güvenlik sağlamaya teşvik etmektedir." ifadesine yer verildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler