SON DAKİKA

BoJ, para politikasını değiştirmedi

23 Mayıs 2018, Çarşamba - 06:15
İSTANBUL (AA) - Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi.

BoJ’un dün başlayan ve bugün sona eren para politikası toplantısında alınan kararlar açıklandı.

Buna göre, banka, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1’de bırakırken, parasal tabanın yıllık 80 trilyon yen artırılması programını da değiştirmedi. Söz konusu karar, 1’e karşı 8 oy ile alındı. Karara karşı oy kullanan kişi ise bankanın yeni üyesi Goushi Kataoka oldu.

Karar metninde, Kataoka’nın karşı karar almasının gerekçeleri, "Sermaye stoku ve iş gücü piyasasında aşırı arz kapasitesinin sürmesi nedeniyle mevcut getiri eğrisinden elde edilen parasal gevşeme etkileri, 2019 mali yılı boyunca yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılması için yeterli değil. Öte yandan ham petrol fiyatları ve döviz kurundaki gelişmelerin bir yansıması olarak, yıllık enflasyon yükselme eğilimi göstermiştir. Bu noktada, 2018’e kadar enflasyonun yüzde 2’ye doğru yükselmesi olasılığı düşüktür." şeklinde belirtildi.

Metinde, Japon ekonomisinin ılımlı bir şekilde büyüdüğüne işaret edilerek, ihracatın yükselen bir trendde olduğu, iç talep tarafında ise şirket karlarındaki iyileşmenin etkisiyle iş yatırımlarının ılımlı artış kaydettiği dile getirildi.

Japonya ekonomisinin ılımlı genişlemesini sürdürmesinin muhtemel olduğu aktarılan metinde, ekonomiye ilişkin riskler, "ABD ekonomi politikaları ve bunların küresel finansal piyasalara etkileri", "gelişen ve emtia ihracatçısı ülkelerdeki gelişmeler", "İngiltere’nin AB’den çıkışına ilişkin görüşmeler ve bunların sonuçları" şeklinde sıralandı.

Metinde, BoJ’un yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar "Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme" politikasına da devam edeceği bildirildi.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler