SON DAKİKA

Bulgaristan’da DOST partisinin kayıt başvurusu yapıldı

29 Nisan 2016, Cuma - 01:24
SOFYA (AA) – Bulgaristan’da ilk kurultayını 14 Nisan’da yapan Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisinin resmi kayıt işlemi için Sofya Şehir Mahkemesi’ne başvuruda bulunuldu.

Liberal demokrat çizgide siyaset yürütecek, Türk ve Müslümanların yanı sıra ülkedeki tüm etnik grupların oylarına talip olan DOST partisi için başvuruyu kurultayda genel başkan seçilen Lütfi Mestan yaptı.

Mestan mahkeme girişinde yaptığı açıklamada, partinin yasal kaydı için yeterli olacak 9 bin 180 kişinin üyelik başvurusunu içeren 47 dosyayı mahkemeye getirdiğini söyledi.

Partiye üyelik taleplerinin çok daha fazla olduğunu ifade eden Mestan, kurultay sonrasında sınırlı bir sürede yeterli sayıda imza topladıklarını anlattı.

"Kayıt için mahkemeye intikal etmekte olduğumuz evrakların tamamının yasal ve geçerli olduğuna inanıyoruz. Kayıt olma girişimimizin kabulünü engelleyecek hiçbir gerekçe görmüyorum." diyen Mestan, DOST partisinin kuruluşuna karşı kimi milliyetçi çevrelerden gelen tepkilerin, bu çevrelerin duyduğu korkulara bağladı.

Bulgaristan’da yeni bir siyasi partinin kuruluşu en az 500 delegenin kurultaya katılımı ve 7 bin üyenin imzalı toplu başvurusu ile gerçekleşiyor.

Başbakan Boyko Borisov’un hükümetine dışarıdan destek veren ırkçı ve aşırı milliyetçi Vatansever Cephe (PF) Eş Başkanı Krasimir Karakaçanov, DOST partisinin "Türkiye yanlısı bir siyasi oluşum olduğunu" iddia ederek partinin yasallaşma işlemine itiraz edeceklerini belirtmişti.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin 3 yıl genel başkanlığını yapan Mestan, Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Bulgaristan Parlamentosunda yaptığı konuşmada, Türkiye ve NATO’ya destek vermiş, bu tutumu nedeniyle HÖH’ten ihraç edilmişti.

Mestan’ın dışlanmasına tepki gösteren HÖH üyesi 5 milletvekilinin de DOST partisine katılmasıyla 240 üyelik Bulgaristan Parlamentosundaki HÖH Partisinin milletvekili sayısı 30’a düşmüştü.





Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler