SON DAKİKA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu:

20 Ekim 2017, Cuma - 16:00
ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, kendi gelir grubu içerisinde benzin fiyatı en yüksek ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.

Erdoğdu, yazılı açıklamasında, 31 Temmuz 2017’de benzin, motorin ve gazyağına 11 kuruş, 1 Ağustos 2017 tarihinde ise LPG’ye (Otogaz) yapılan 22 kuruşluk zammın, halkın sırtındaki ekonomik yükü daha da ağırlaştırdığını belirtti.

Bu zam ile 10 yıl içerisinde İstanbul’da ortalama kurşunsuz benzinin fiyatı 2,73 liradan 5,19 liraya, motorinin fiyatının ise 2,32 liradan 4,54 liraya çıktığını aktaran Erdoğdu, bu zamların dünyada akaryakıt fiyatlarındaki genel düşüşe rağmen gerçekleştiğine işaret etti.

Aykut Erdoğdu, Türkiye’deki akaryakıtın, ülkenin milli gelirinin Avrupa ülkeleri ile denk gibi vergilendirildiğini, bu nedenle akaryakıt maliyeti ile pompa fiyatı arasında vergilerden kaynaklı büyük bir uçurumun söz konusu olduğuna dikkati çekti

Erdoğdu, şunları kaydetti:

"Yurttaşlarımız 1,46 lira maliyeti olan bir litre benzin için 3,17 liralık, 0,96 lira maliyeti olan bir litre LPG için de 1,47 liralık vergi ödemektedir. Akaryakıttan kesilen verginin en büyük kısmını ÖTV oluşturmaktadır. Yurttaşlarımız tükettikleri her 1 litrelik akaryakıt için 1,8 ila 2,4 liralık ÖTV ödemektedir.

Türkiye kendi gelir grubu içinde benzin fiyatının en yüksek olduğu ülkedir. Benzinin 2017 ikinci çeyreğindeki ortalama fiyatı açısından Türkiye’yi geçen ülkelerin tümünün kişi başı gelir seviyesi Türkiye’den bir hayli yukarıdadır. Bu pahalılık nedeniyle Türkiye’de ortalama sürücü başına düşen yıllık benzin miktarı 34 litre civarındadır. Bu miktar Türkiye’den yoksul ülkeler için bile son derece küçüktür. Örneğin, Tayland’da bir sürücü yılda ortalama 106 litre benzin harcamaktadır. Kısacası, yüksek vergilendirme yurttaşlarımızın fiziki hareketliliğini sınırlandırmaktadır."

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler