SON DAKİKA

CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş:

17 Temmuz 2017, Pazartesi - 09:36
TBMM (AA) - CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, sığınmacıların istihdam sorunu ve Türk istihdam piyasasına olumsuz etkileriyle ilgili sorunların tespiti ve çözümüne ilişkin TBMM Başkanlığına araştırma ve soru önergesi verdiklerini söyledi.

Demirtaş, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin, 3,5 milyon sığınmacı ile dünyadaki en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumuna geldiğini ifade etti.

Türkiye’de yaşayan 3,5 milyon sığınmacının çalışma yaşamında sorunlara neden olduğunu savunan Demirtaş, en önemli hedefleri yaşamlarını devam ettirmek olan sığınmacıların belli iş kollarında asgari ücretin çok altında, insanlık onuruna aykırı ve her türlü hukuki haktan yoksun şekilde çalıştıklarını ve insanlık dışı emek sömürüsüne maruz kaldıklarını dile getirdi.

Türk işçilerin ise ağırlıklı olarak sığınmacıların çalıştığı mevsimlik tarım işleri, inşaat, tekstil, mobilya sektörleri ile merdiven altı imalathanelerdeki işlerini kaybettiğine, daha zor iş bulabildiklerine veya ücretlerinin düştüğüne dikkati çeken Demirtaş, özellikle sığınmacı sayısının yoğun olduğu Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis gibi illerde işsizlik oranlarının "patladığını" savundu.

Ucuz iş gücü piyasasındaki rekabetin sığınmacılara yönelik olumsuz algıların ortaya çıkmasına ve tepki gösterilmesine yol açtığını, iş bulamayan sığınmacıların ise suç işlemeye yöneldiklerini ifade eden Demirtaş, sığınmacıların Türk istihdam piyasasına en önemli etkilerinden birinin de işverenler arasındaki rekabet dengesinin bozulması olduğunu aktardı.

Demirtaş, "Sığınmacıların çalışma yaşamına yönelik sorunları, ucuz iş gücü piyasasındaki ve işverenler arasındaki rekabet dengesinin bozulması toplumdaki huzursuzluğu körüklemiş, sosyal bir yara haline gelmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Çalışma hayatındaki bu kutuplaşma ve gerginliğin ortadan kaldırılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının soruna kısa vadede kalıcı çözüm bulması gerektiğine işaret eden Demirtaş, aksi halde sosyal çatışmaların artabileceğini, toplumdaki huzur, çalışma hayatındaki iş ve çalışma barışının bozulabileceğini söyledi.

Sığınmacıların istihdam sorunu ve Türk istihdam piyasasına olumsuz etkileriyle ilgili sorunların tespiti ve çözümüne ilişkin TBMM Başkanlığına araştırma ve soru önergesi verdiklerini aktaran Demirtaş, bu soruna parlamentodaki tüm milletvekilleriyle birlikte çözüm üretilmesini amaçladıklarını kaydetti.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler