SON DAKİKA

“Çin başlangıç olacak“

21 Temmuz 2017, Cuma - 04:30



ZHUHAİ (AA) - Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Çin’de gerçekleştirdikleri temaslarla globalleşme ve dünya markası olma yolunda önemli bir adım attıklarını söyledi.

Orman, takımın kaldığı otelde gerçekleştirdiği basın toplantısında, Çin’de gerçekleştirdikleri çalışmalar ve beklentilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Siyah-beyazlı takımın bu ülkede Almanya temsilcisi Schalke 04 ile oynayacağı karşılaşmayla Beşiktaş’ın globalleşme projesinde adım attıklarını belirten Orman, "Çin başlangıç olacak. Beşiktaş’ın globalleşme, dünya markası olma yolunda attığımız bir adım. Yaklaşık bir senedir uğraştığımız bir proje. İlk ama son değil. Böyle bölgelere geleceğiz." dedi.

Süper Lig maçlarının yurt dışında yayınlanmamasının Türk futbolunun dünyaya açılmasında engel olduğunu vurgulayan Orman, "Türkiye ligi maçlarının başlama saati artık ABD ve diğer ülkelerde izlenecek şekilde ayarlanmalı. İnşallah önümüzdeki senelerde bu şekilde olur. Mesela El Classico Miami’de oynanacak. Dünya o yöne gidiyor. Artık biz de bunu destekleyecek şekilde hareket etmeliyiz. Beşiktaş yönetimi bu vizyonda hareket ediyor." diye konuştu.

Takımdan önce Çin’e gelerek temaslarda bulunan Orman, bu çalışmalarla ilgili de bilgiler aktardı.

Heyet olarak Çin’de bulunduklarını kaydeden Fikret Orman, "Şangay’da görüşmeler yaptık. Büyük bir ihtimalle Beşiktaş Kulübü Şangay’da bir ofis açacak. Daimi personelimiz olacak. Planlarımız içinde Endonezya, Çin, Kazakistan, Azerbaycan ve Orta Doğu var. Bunlara yönelik daha çok çalışma içinde olacağız. İnşallah bizim dönemimizde bunların getirisini alırız. Beşiktaş’a büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Avrupa’nın önemli takımlarının çok önceden bu tür çalışmalar yaparak yol aldığını kaydeden Orman, şunları kaydetti:

"Bu sene yatırım senemiz. Para harcayarak geliyoruz. Manchester United 2000’de bu çalışmalara başladı. Dünyanın büyük kulüpleri burada. Nasıl 50-55 maç oynamaya alıştıysak uzak uçuşlara da alışmamız lazım."

Orman, Çin’de çok iyi karşılandıklarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çin ve Türkiye hükümeti bu konuya destek veriyor. Devre arasında bazı takımların Türkiye’de maç yapması gibi projelerimiz var. En büyük beklentimiz globalleşme, dünya kulübü olma yolunda 100 milyon taraftarın üzerine çıkmak. Global sponsorluklar önemli. VakıfBank’ın Çinli oyuncuyu transfer etmesinin inanılmaz etkide bulunduğunu gördüm."

Projeye yönelik Çinli bir futbolcu transfer edip etmeyecekleri sorusuna Orman, "Çin’de futbolculara çok para veriyorlar. Bu paraları Türkiye çapında vermemiz zor. Potansiyeli olan futbolcular var. İzlediğimiz, baktığımız kişiler oluyor ama pahalı geliyor." diye yanıtladı.




- "Süper Kupa seneye keşke Çin’de oynansa"




Çinli bazı girişimcilerin Türk kulüpleriyle ilgilendiği yönündeki haberlere değinen Orman, "Beşiktaş Kulübünün böyle bir niyeti yok. Halkın kulübü, halkın takımı olarak devam edecektir. Niyet olsa bile benim veya yönetim kurulunun haddi değil. Bizler kulübün sahipleri değiliz. Sahipleri genel kurul ve taraftarlardır." değerlendirmesinde bulundu.

Çinli girişimcilerin Türk kulüplerini almasının Türkiye ligini büyüteceğini kaydeden Orman, şöyle konuştu:

"Tek başımıza büyütmemiz zor. Süper Kupa seneye keşke Çin’de oynansa. Bu Türkiye Futbol Federasyonunun konusu ama artık yapılması ve atılması gereken adımlardır. Beşiktaş’ın yaptığı atılım Galatasaray ve Fenerbahçe’nin de yapmasına neden olacaktır."




- "Şenol Hoca Uzak Doğu’da çalışmış bir isim"

Teknik heyetin Çin’deki temaslarla ilgili görüşlerinin hatırlatılması üzerine Orman, "Şenol Hoca, Uzak Doğu’da çalışmış bir isim. Buraları bilen bir hoca. Herkes Şenol Güneş’i tanıyor. Bizim açımızdan yoruma açık bir şey değil. ’Olur’ alınacak bir şey değil. Bunlar işimizin bir parçası. Kim olursa olsun Beşiktaş futbol takımı 55 tane maç yapacak, uzak seyahatlere gidecek. Hangi oyuncu, antrenör ve profesyonel olursa olsun bu tempoya uygun olarak çalışmak zorunda." diye görüş belirtti.

Avrupa’nın diğer kulüplerinin de Çin’in farklı kentlerine geldiğini veya aynı anda değişik ülkelere gittiğini anlatan Orman, "Biz de ilk adımını attık. İlk adımlar sancılı olabilir ama tartışılacak bir konu değil. Olacak bir konu. Buna hazırlıklı olmamız lazım. Chelsea, charter şirketiyle uçuyor. Bizim de ailelerimiz var, tatile gidebiliriz ama Şangay’a gidiyoruz. Paraları cebimizden veriyoruz. Para almadan bunu yaparken, ücret alanlar da bizim kuralımıza uyacaktır." diye konuştu.




- "Haksız uygulamaya kaldık"




UEFA’nın geçen sezon Olympique Lyon ile oynanan maçın ardından verdiği cezaya tepki gösteren Orman, şöyle devam etti:

"Haksız uygulamayla kaldık. Kendileri de kabul ediyorlar ama netice itibarıyla kuralları var, o kurallar içinde hareket etmek istiyorlar. O kurallar da saçma sapan kurallar. Bu haksızlıkları ilk defa yaşamıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu konularda şikayet ettiği durumlar oluyor. Büyük ihtimalle Avrupa’daki maçlarımıza taraftar götürmeyeceğiz. Konuyu yönetim kurulunda görüşeceğiz. Büyük ihtimalle CAS’a başvuracağız."




- "Come to Beşiktaş" sloganı




Orman, Beşiktaşlı taraftarların bu sezon sosyal medyada önemli futbolculara yönelik bulduğu "Come to Beşiktaş" sloganını da beğendiğini dile getirdi.

Taraftarların yaşadığı coşkuyu kendilerinin de paylaştığını anlatan Orman, "Beşiktaş müthiş bir kulüp, müthiş taraftarı var. Bir oyuncunun hesabından 4 milyonun üzerinde mesaj atılıyor. Dünyada hiçbir kulübün, taraftarının aklına bile gelmez. Beşiktaş’ın becerikli ve başarılı taraftarları var. Bu sene ’Vefa’ sezonu ama Pepe’nin eşi ’No bad days’ dedi. Şimdi tişörtleri çıkıyor. Schalke maçında ’Come to Beşiktaş’ tişörtü giyeceğim. Beşiktaş’ı sadece ben, yönetim kurulu, oyuncular temsil etmiyor; taraftarlar da temsil ediyor. Ceza yiyorsak taraftarlardan dolayı yiyoruz. Ortak sorumluluklarımız, eğlencelerimiz var. Ortak yapacağımız şeyler var. ’Come to Beşiktaş’ dünya sloganı oldu. Bulanları tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.




- Forvet transferi




Transfer çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Orman, geçen sezon takımda kiralık olarak oynayan Vincent Aboubakar’ın da durumuna değinerek açıklamalarda bulundu.

Aboubakar defterinin kapanıp kapanmadığı konusunu bilmediğini belirten Orman, "Bizim açımızdan açık durmuyor ama yarın sabah açılabilir. Kesin bir şey yok, alternatiflerden bir tanesi. Aboubakar’ı tutma niyetindeydik. Sıralamada olan bir oyuncu olarak görebilirsiniz, en azından birinci tercihimiz değil." diye görüşlerini aktardı..

Türkiye’de spor alanında her konuda yetişmiş kişi bulmakta zorlandıklarını vurgulayan Fikret Orman, "Bir kulüp alma durumumuz vardı, bıraktım. O işi yönetmekte sıkıntı yaşıyoruz. Parayı bilmeniz lazım, yöneticilik vasfınız olmalı. Birçok konuda maalesef Beşiktaş’ın üst yöneticiliğini ben yapıyorum." diye konuştu.






- Amatör branşlar düşük bütçeyle devam edecek




Orman, faaliyetlerinin durması gündemde olan kadın basketbol ve voleybol takımlarının yeni sezonda düşük bütçeyle devam edeceğini bildirdi.

Altyapıda Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın yüksek misyonlarının bulunduğuna dikkati çeken Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim bir senede zararımız 50 milyon liradır. Başka kulüplerde belki bu 100’dür. 100 milyon lirayı faizle alıyoruz. Yüzde 18-19 faiz ödüyoruz. Bu bir sene sonra 120, iki sene sonra 230, üçüncü senede 400 ve dördüncü senede 600-650 oluyor. Karşılanabilir bir şey değil. Amatör branşlarda bu sene devam ediyoruz. Bütçelerini daraltacağız. Yüksek bütçe harcamayacağız."

Kulüp olarak 60 milyon liralık bir tasarruf paketi hazırladıklarını belirten Orman, "Uygulamaya başlıyoruz. Her bölümde daralmaya gideceğiz. Faiz giderlerinde büyük planlarımız var. Ben ve arkadaşlarım zor bir Beşiktaş’ı aldık. Paralarımızın çoğu faize gidiyor. 2 sene daha sürem var. 2 sene sonra karar verirsem bir dönemim daha olacak. 5 sene daha gittiği şekilde Beşiktaş’ı yüzdürebilirim. Benden sonra kötü bir miras bırakacaksam Beşiktaş’ı niye aldım." şeklinde konuştu.

Orman, Anadolu Efes ile Beşiktaş’ın birleşmesi konusunun kapandığını da sözlerine ekledi.







Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler