SON DAKİKA

Çukurova’dan İstanbul’a “organik reçel“ yolculuğu

24 Mayıs 2016, Salı - 08:48
İSTANBUL (AA) - MUTLU BOZDAĞ - Adana’da, 35 yıl görev yaptığı öğretmenlikten emekli olduktan sonra ev hanımlarına ve öğrencilere yönelik reçel atölyesi açan Meryem Uludağ’ın ürettiği 51 çeşit ürün İstanbullulara sunuluyor.

Beşiktaş Çarşı’da Reçel Türevleri adlı iş yerinde kahvaltı ve reçel hizmeti veren Türev Uludağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesi emekli öğretmen 68 yaşındaki Meryem Uludağ’ın Adana’dan İstanbul’a uzanan "organik reçel" üretme hikayesini anlattı.

Annesinin emekli olduktan sonra ev hanımlarına ve okuttuğu öğrencilere yönelik Adana’nın Pozantı ilçesinde, babası Mehmet Uludağ’ın da bulunduğu 30 kişilik bir reçel atölyesi kurduğunu söyleyen Uludağ, üretilen ürünlerin öncelikle bazı otel ve iş yerlerinde satışa sunulduğunu ardından da reçellerin İstanbul yolculuğunun başladığını kaydetti.

İstanbul’da, Beşiktaş ve Kadıköy Moda’da kurdukları mağazalarda ürünlerini satışa sunduklarını ve üçüncü mağaza açma hazırlığında olduklarını ifade eden Uludağ, domates, nar, karadut, biber, şalgam, nane, limon, havuç, böğürtlen, karanfil, ayva, greyfurt, mandalina, portakal, incir, pancar gibi meyve ve bitkilerden yaptıkları organik reçellerin büyük ilgi gördüğünü vurguladı.

- 51 çeşit ürün

Türev Uludağ, "Annemle başlayan bu yolculuğa tüm aile fertleri olarak katıldık. Adana’da 30 kişinin çalıştığı reçellerin çeşidi zamanla 51’i buldu. Bu sayı insanlarımızın isteğine göre giderek de artıyor. Artık ürün yetiştirmede zorlanmaya başladık. İş yerlerimize gelen kahvaltıseverler giderken yeni siparişler veriyor artık." diye konuştu.

Uludağ, reçelin istenildiğinde her üründen yapılabileceğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Aslında ürünlerimiz tanınmaya başladıktan sonra müşterilerimiz kendi ihtiyaçlarına göre talepler iletmeye başladı. Mesela biberden yapılan reçeli acı ya da tatlı olarak kim nasıl istiyorsa ona göre üretiyoruz. Yine nane ve limondan yaptığımız reçeller sadece kış aylarında yoğun talep görüyor. Çünkü gribal enfeksiyonlara karşı herkes ilaç gibi görmeye başlıyor reçeli. Yine havuç reçelini de özellikle çocuklar tercih ediyor. Hatta bazı anneler normalde çocukların yemekte zorlandıkları ürünlerin reçellerini bizden şiddetle talep ediyorlar. Yani bu ağ böylece gelişerek her gün yeni bir sürpriz reçel katılmış oluyor atölyemize. Bu talepleri karşıladığımız için çok mutluyuz."

- Diyabetik reçel

Uludağ, reçel türleri içerisinde son dönemde atölyelerinde hiç şeker kullanılmadan üretilen ve sadece doğal meyvenin şekerini barındıran ayva, nar, kuru incirden yapılan diyabetik reçellere özellikle diyabet hastalarının büyük ilgi gösterdiğini ifade ederek, "Genellikle yaşlı diyabet hastaları olmak üzere, doğal şekeri barındıran ve hiçbir ürün katılmadan üretilen diyabetik reçellere müşterilerimiz büyük ilgi gösteriyor. Bunun için mağazalarımıza gelerek tarif veren müşteriler bile var. Sağlık olarak insanlara faydalı olduğumuz için de ayrıca vicdanen büyük sevinç yaşıyoruz. Amacımız inşallah bu alanda iddialı bir reçel üretim zincirleri oluşturmak. Aile olarak bunu hedefliyoruz. Umarım başarırız." diye konuştu.

- "Doğru yolda ilerliyoruz"

Yaklaşık 35 yıl severek görev yaptığı öğretmenlik mesleğinden 2 yıl önce emekli olan anne Meryem Uludağ, hem boş durmamak hem de ev hanımı ve okuttuğu bazı kız çocuklarını hayata kazandırmak için reçel üretimine başladıklarını kaydederek, "Aslında emekli olduktan sonra uzun uzun bundan sonra ne yapabiliriz diye düşündüm. Sonra özellikle kadınların bu alanda büyük maharetleri olduğu için bu alan aklıma geldi ve reçel atölyesi kurmaya karar verdik." ifadelerini kullandı.

Eşinin yanı sıra 3 çocuğunun da kendisine büyük destek verdiğini anlatan Meryem Uludağ, "Bu yola çıkarken öncelikle çalışmayan kadın ve kızlarımızı amaç edinmiştik. Şimdi ise önceliklerimiz çocuklarımızda. Çocuklarımıza sağlıklı, doğal ve temiz ürünler yetiştirmek için canla başla çalışıyoruz. Aynı zamanda üreten kadınlar olarak ev ekonomisine destek sağlıyoruz. Bir şeyler üretiyor olmak hayatta beni öncelikle dinamik tutuyor. İnsanlara bu şekilde bile olsa faydalı olmak müthiş keyifli. Ürettiğimiz tüm reçeller anne şefkatiyle üretiliyor. Onun için özellikle yemek yemekten kaçan çocuklara bu şekilde alternatif de olsa beslenme şekli sunmak bizleri çok mutlu etti. Her geçen gün üretimimize yeni ürünlerle hazırlanan yepyeni reçeller katıyoruz. Şu andaki taleplere bakılırsa doğru yolda ilerliyoruz." şeklinde konuştu.



Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler