SON DAKİKA

“Demokrasi nöbetleri“ esnafın yüzünü güldürdü

30 Temmuz 2016, C.tesi - 18:21
İSTANBUL (AA) - ELİF FERHAN YEŞİLYURT - Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin önlenmesine destek veren esnaf, bugünlerde de "demokrasi nöbetlerine" katılan vatandaşlara hizmet veriyor.

Yaklaşık iki haftadır geç saatlere kadar süren "demokrasi nöbetleri", esnafın satışlarını da artırdı.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, olağanüstü bir dönemden geçildiği bugünlerde esnafın herhangi bir talebinin olmadığını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin sivil toplum kuruluşlarının (STK) başkanlarıyla bir araya geldiği toplantıda kendisinin de olduğunu anımsatan Palandöken, şunları kaydetti:

"Millete, memlekete yapılan kötülüğün karşılığı para ile ölçülemez. Esnaf olarak ’şu zararlarımızı karşılayın’ demedik. Genel olarak esnafın üzerindeki elektrik, doğal gaz maliyetlerinin düşürülmesiyle ilgili bir talebim oldu. Yeniden yapılandırmanın tabanını genişlettik. Yasal ve esnafın önündeki engelleri aşıcı tedbirler hususunda istekte bulundum. Zaten bir gece evvel de Cumhurbaşkanımıza aynı şeyleri söyledik. ’Arabamız tahrip oldu, dükkanımızın camı kırıldı’ gibi şeyler dile getirilmez. Zaten devlet bu konuda her türlü desteğini veriyor. Memleket zarar etmiş, canımız gitmiş, bu kadar şehit var, böyle bir şey istemek etik değil."

Palandöken, esnafın zararıyla ilgili tespit çalışması yapmadıklarını belirtirken, bir genelge hazırladıklarını, böyle bir sıkıntısı olan esnafın zararını TESK’in karşılayacağını söyledi.

82 birlik, 3 bin 200 odadan hasarın karşılanması yönünde herhangi bir talep gelmediğini aktaran Palandöken, "Biz zaten bunları göğüsleyecek durumdaki bir konfederasyonuz. Esnaf olarak zarar ziyan değil, ama ekonominin tekrar rayına oturabilmesi için bu sürecin süratlendirilmesi, çıkacak yasa ve mevzuatların bir an evvel devreye girmesi, yapılandırmanın sınırlarının genişlemesi, taksici, kamyoncu, minibüsçü esnafının araçlarının yenilenmesi için ÖTV’nin kaldırılmasıyla ilgili çalışmaların hayata geçmesini talep ettik." diye konuştu.






- "Demokrasi nöbetlerine katılanların önemli bölümü esnaf"




Bendevi Palandöken, ülkenin geleceği açısından önemli bir operasyon yapıldığını, bunun süratle tamamlanması gerektiğini belirterek, "kurunun yanında yaşın da yanmayacağı" şekilde yargılama süreçlerinin hızlanması, ülkeler arası yakınlaşmanın artırılması, yurt dışındaki STK’larla temasa geçilmesi ve AB sürecinin kesintisiz devamının sağlanmasını istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine tutulan "demokrasi nöbetine" katılanların önemli bir bölümünün esnaftan oluştuğunu vurgulayan Palandöken, "Genel işlerine devam ediyorlar. Zaten halk sokakta. Önemli bir sıkıntı yok. Bazı bölgelerde, meydanlarda ’demokrasi nöbetleri’ esnafın satışlarını da canlandırdı." değerlendirmesinde bulundu.




- "Esnaf İstanbul’da çok rahat"




İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yılmaz da darbe girişiminin ardından hayatın devam ettiğini ifade ederek, esnafın rahat olduğunu ve vatandaşın aradığını bulabildiğini söyledi.

Yılmaz, esnafla toplantı yaptıklarını, memleketin istikbali için herkesin ödün vermek zorunda olduğunu belirterek, "Allah bu tür olayların daha büyüklerinden korusun. Demokrasi nöbetlerinde özellikle gıda sektörü esnafı para kazanıyor, diğer sektörler de çalışmalarına devam ediyor. Ben esnafımı dolaşıyorum, hiçbir sıkıntı yok. Esnaf İstanbul’da çok rahat. Biz Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı, hükümetimizi destekliyoruz." diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler