SON DAKİKA

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan:

26 Eylül 2017, Salı - 07:00
TRABZON ( AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihraç maliyetleri arasında önemli yer tutan nakliye maliyetleri açısından ihracatçıların en azından rakip ülkelere yakın fiyattan akaryakıt kullanma imkanına kavuşmasının önemli bir rekabet avantajı ve katkı sağlayacağını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, "İhraç Malı Taşıyan Araçlara Motorin Tesliminde ÖTV ve KDV İstisnası Uygulanacak Sınır Kapılarına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair" Bakanlar Kurulu kararının, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı.

Söz konusu karar ile ihraç malı taşıyan taşıtlara ÖTV ve KDV’den muaf şekilde akaryakıt verilebilecek sınır kapılarının yeniden belirlendiğini ifade eden Gürdoğan, bu kapsamda olan yetkili kapılar arasına Doğu Karadeniz Bölgesinden kara sınır kapısı olarak Sarp Sınır Kapısı, deniz sınır kapıları olarak da Trabzon, Giresun ve Samsun liman kapılarının ilave edildiğini vurguladı.

Gürdoğan, söz konusu uygulamanın gerçekleşmesi için yıllardır bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatçılarına nakliye maliyetleri yönünden rekabet imkanı kazandırılması amacıyla bölge illerindeki sınır kapılarından KDV ve ÖTV’siz akaryakıt verilmesi konusunda gerekli mevzuatların çıkarılmasını talep ettik. Bu konuda talebimizin haklı görülerek gerekli mevzuat değişikliğinin yapılmasından dolayı başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Bakanlarımıza ve bölge milletvekillerine ihracatçılar adına şükranlarımı sunuyorum."

İhraç maliyetleri arasında önemli yer tutan nakliye maliyetleri açısından ihracatçıların en azından rakip ülkelere yakın fiyattan akaryakıt kullanma imkanına kavuşmasının önemli bir rekabet avantajı ve katkı sağlayacağına dikkati çeken Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Belirtilen sınır kapılarımızda bu yasaya uygun akaryakıt istasyonlarının kurulması ile sistem işlemeye başlayacak. Gerekli olan akaryakıt istasyonlarının bir an önce kurulması için yetkililer nezdinde girişimlerde bulunacağız. Trabzon Limanı’ndan sadece denizyoluyla çıkacak taşıtlar için değil, gümrük işlemlerini Trabzon Limanı’nda yapan ve buradan karayolu sınır kapısından çıkmak üzere devam edecek taşıtlar için de bu muafiyetten faydalanılması konusunda gerekli düzenleme yapılması için de çalışacağız."

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler