SON DAKİKA

Doğu Akdeniz’de Enerji Güvenliği ve Jeopolitiği Konferansı

06 Mayıs 2016, Cuma - 12:54
GÜZELYURT (AA) - Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi (TAP) Türkiye Temsilcisi Dr. Cenk Pala, Rus enerji şirketlerinin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz projelerinde yer almaya çalıştıklarını belirterek, "Rusya’nın doğu Akdeniz’deki gaz projelerinde bulunmak istemesinin nedeni, buradaki gazın ticarileştirilme zamanlamasını belirlemektir." dedi.

Pala, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde düzenlenen, "Doğu Akdeniz’de Enerji Güvenliği ve Jeopolitiği Konferansı"nda konuştu.

Türkiye’nin bir doğalgaz ticaret merkezi olmak için gerekli özellikleri taşıdığını ifade eden Pala, yıllık 50 milyar metreküplük doğalgaz tüketimiyle Türkiye’nin büyük bir pazar olduğunu ve bu büyüklükteki bir pazarın doğalgaz depolama kapasitesinin de artırılması gerektiğini belirtti.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve TAP’da ilerleme sürecinin normal şekilde devam ettiğini dile getiren Pala, projenin Güney Gaz koridoru ile Azeri gazının Avrupa’ya iletilmesinde hayata geçirilen ilk proje olduğunu ifade etti.

Rosneft ve Lukoil gibi Rus şirketlerinin Doğu Akdeniz’deki gaz projelerinde bulunmak için çalıştıklarını kaydeden Pala, "Rusya’nın doğu Akdeniz’deki gaz projelerinde bulunmak istemesinin nedeni buradaki gazın ticarileştirilme zamanlamasını belirlemektir." diye konuştu.

Pala, Gazprom’un da İsrail açıklarındaki Leviathan doğalgaz sahasının yüzde 35’lik kısmını almak istediğini belirterek, "Ancak ABD, İsrail’in böyle bir satış yapmasına izin vermeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.




Rusya’nın aynı zamanda Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren ve son dönemde hisselerinden bir kısmını satışa çıkaran Genel Enerji şirketiyle de ilgilendiğini aktaran Pala, "Kuzey Irak’taki doğalgazın Türkiye’ye ve sonrasında Avrupa’ya gönderilmesi, Bağdat hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında gelecek dönemde sürecek anlaşmazlıklar nedeniyle mümkün olmayacaktır." dedi.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler