SON DAKİKA

“Dostluk Tırı“ İstanbul’da

25 Ağustos 2016, Perşembe - 05:27
İSTANBUL (AA) - Yunus Emre Enstitüsü’nün 46 ülkeden 540 öğrenciyi Türkiye’nin 16 şehrinde misafir ettiği "Türkçe Yaz Okulu" kapsamında illeri gezen "Dostluk Tırı", İstanbul’a geldi.

Öğrenciler ve davetlilerin katılımıyla Sultanahmet Meydanı’na gelen Dostluk Tırı’nda "Kültür Geceleri" programı düzenlendi.

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Merkezi Müdürü Yunus Kerim Sarıgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkçe Yaz Okulu" programının bu yıl 7’ncisini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Her yıl sayıyı artırarak çeşitli ülkelerden öğrenciler getiriyoruz. Bu yıl da 46 ülkeden 540 öğrenci getirdik. Bu öğrenciler 16 şehirde 20 farklı üniversitede eğitim gördü." dedi.

Öğrencilerin kültür-sanat faaliyetleri ve ev ziyaretleri gerçekleştirdiğini aktaran Sarıgül, şunları söyledi:

"Öğrenciler Türkiye’yi doya doya yaşadı. Öğrencilerimiz hem Türkçe öğrenip hem de o şehirleri tanırken, biz de Dostluk Tırı hazırladık ve bu tır, 10 şehri gezdi. Tırımızda öğrenciler farklı şehirlerimizdeki insanlarla buluştu. Çeşitli etkinlikler yapıldı. Türkçe yarışması yapıldı. Bu yarışmanın finalistleri yarın akşam birincilik yarışması gerçekleştirecek."

"Türkçe Yaz Okulu" programına Polonya’dan katılan Katarzyna Sawicz, Varşova Üniversitesi’nde Türkoloji öğrenimi gördüğünü belirterek, "Bir yıl boyunca Türkçe eğitimi aldım. Bir aydır Türkiye’deyim. Öncelikle Edirne’de eğitim aldık. İnsanlar bize çok sıcak davrandı. Birçok kenti dolaştık. Şimdi İstanbul’dayız." ifadelerini kullandı.

Sawicz, çok sevdiği Türkiye’ye eğitim için tekrar gelmek istediğini dile getirerek, Türk kültürünü, yemeklerini çok beğendiğini aktardı.

Eğitim programına İran’dan katılan Fatma Rafıe, Türkçe’yi Yunus Emre Enstitüsü’nde 1,5 yıl önce öğrenmeye başladığını ve eğitim süreci boyunca Bursa’da kaldığı anlattı.

Rafıe "Bursa’da en çok tarihi eser ziyaretleri yaptım. İnsanları misafirperver ve bize çok yakın davrandı. Bu Türkçe’yi geliştirmek için büyük bir fırsattı. Şimdi İstanbul’dayız. İstanbul bence dünyanın kalbi. Eğer dünyanın bir başkenti olsaydı o İstanbul olurdu." şeklinde konuştu.

- 46 ülkeden 540 kültür elçisi

Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen "Türkçe Yaz Okulu" programı kapsamında 46 ülkeden 540 öğrenci Türkiye’nin 16 şehrindeki 20 üniversitede hem Türkçe öğrendi hem de Türkiye’nin tarihini ve kültürünü yakından tanıma fırsatı elde etti.

"Türkçe Yaz Okulu", 27 Ağustos’ta İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilecek "Türkçe Bayramı" ile taçlanacak. Kalbi Türkçe sevgisiyle dolu kültür elçileri etkinlikte "İnsan ve Türkçe" temalı kapanış gösterisiyle dünyaya "Türkçe" barış, dostluk ve sevgi mesajları gönderecek.

Türkiye’nin kültür elçisi öğrenciler, etkinliğin ardından ülkelerine dönecek.



Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler