SON DAKİKA

Dünya İnsani Zirvesi

24 Mayıs 2016, Salı - 09:12
İSTANBUL (AA) - AYŞE SARIOĞLU - Lübnan Başbakanı Temmam Selam, "Türkiye, (sığınmacı) sorunu ele almak ve başa çıkmak zorunda ve bu yönde çok büyük önlemler aldı. Bu krizin üstesinden gelinmesini gerçekten umut ediyorum. Türkiye ve Lübnan çok değerli ve özel bir ilişkiye sahip. Türkiye başarılı ve güçlü olursa Lübnan da bu durumdan istifade edecektir" dedi.

Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Zirvesi’ne katılan Lübnan Başbakanı Selam, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’ye insani krizlerle ilgili zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkür eden Selam, "Türkiye, bu zirvenin yapılması için tüm imkanları sağladı, ilgilileri bir araya getirdi." dedi.

Dünyadaki insani krizlerden kaygılandıklarını belirten Selam, eşi benzeri görülmemiş sığınmacı akını nedeniyle tüm dünyanın büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Selam, sığınmacı krizine yol açan sebeplerin irdelenmesi gerektiğini ifade ederek "Bu sorunu ortaya çıkaran sebepler ele alınmalı ve sığınmacı akınını önlemek için ihtiyaç duyulan siyasi çözümler üretilmeli. Bağış yapan ülkelerin de sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelere gerekli yardımların sağlanması için kararlar alması gerekiyor." diye konuştu.

Çok sayıda sığınmacıyı kabul eden ülkelerin sorunla baş etmekte zorlandığını kaydeden Selam, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Lübnan’da ülke nüfusu 4 milyonken 1,5 milyon sığınmacı yaşıyor ve bu durum kesinlikle ekonomimizi ve aynı zamanda işsizlik oranlarımızı etkiliyor. Bu nedenle sadece sığınmacılar için yiyecek, kıyafet, eğitim, okul gibi insani yardımlar değil, aynı zamanda bizlere yardım edecek, hem Lübnanlılar hem de Suriyeliler için iş imkanlarının yaratılmasını sağlayacak projeler üretilmeli."

Zirveden beklentisiyle ilgili Selam, "Beklentimiz daha fazla farkındalık. Büyük güçler, inisiyatif almalı ve yaşanan acıları ve acılara neden olan bölgedeki siyasi karışıklığı ortadan kaldırmalı." ifadesini kullandı.

Uluslararası yardımların yeterli olmadığına işaret eden Selam, "Bu yüzden, herkesi uyarmaya çalışıyoruz. Mevcut durum devam ederse sorun sığınmacı sorunu olmaktan çıkıp ev sahibi ülke ve o ülkelerin insanları sorununa dönüşecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin de Suriye’deki iç savaş ve sığınmacı akınından etkilendiğini belirten Selam, şöyle devam etti:

"Türkiye, (sığınmacı) sorunu ele almak ve başa çıkmak zorunda ve bu yönde çok büyük önlemler aldı. Bu krizin üstesinden gelinmesini gerçekten umut ediyorum. Türkiye ve Lübnan çok değerli ve özel bir ilişkiye sahip. Türkiye başarlı ve güçlü olursa Lübnan da bu durumdan istifade edecektir. Türkiye geçmişte belli projelerde Lübnan’a yardımlarda bulunmuştu. Sığınmacılara ev sahipliği yapan ve mevcut ortak deneyimlerin ışığında yeni projeler yürütülmeye devam edilecektir."

Selam, sığınmacı krizi bağlamında her ülkenin kendi durumu için kaygılandığını ifade ederek nihai olarak işbirliğiyle hareket edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler