SON DAKİKA

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dilemre:

17 Haziran 2018, Pazar - 20:05
TRABZON (AA) - Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, "Umuyoruz ki bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek, orta vadeli programda duyurulan 156,5 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Biz bakanlık olarak, ihracatçılarımıza elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız." dedi.

Dilemre, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO), bölgede faaliyet gösteren firma temsilcilerini yatırım ve ihracat teşvikleri konusunda bilgilendirmek ve sorunlarını tespit etmek amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de ihracatın yılın ocak-ağustos döneminde 103,3 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Büyüme oranlarının ciddi bir başarının göstergesi olduğunu belirten Dilemre, "Umuyoruz ki bu yılın tamamında iyi bir performans göstererek, orta vadeli programda duyurulan 156,5 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Biz bakanlık olarak, ihracatçılarımıza elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız." diye konuştu.

Dilemre, ithalat rakamlarının ocak-eylül döneminde yüzde 15,5 artarak 168 milyar dolar olduğunu aktararak, "Bu yılki ihracat sayılarımıza baktığımızda 243 ülke ve bölgeye ihracat yaptığımızı görüyoruz. 2003 yılından bu yana doğrudan yabancı yatırımın 186 milyar doları geçtiğini biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Trabzon'un 2002 yılındaki ekonomik büyüklüğünün 2 milyar dolar olduğuna işaret eden Dilemre, şu değerlendirmede bulundu:

"2016 yılına geldiğimizde bunun 7,1 milyar dolara çıktığını görüyoruz. Kişi başına düşen milli gelir Trabzon'da 2002 yılında 2 bin 700 dolarken, 2016 yılında 9 bin 400 dolara çıktı. Türkiye ekonomisi içinde Trabzon'un payı binde 8. 2016 yılı itibarıyla en çok ihracat yapan 14'üncü ilimiz Trabzon. Trabzon'un, Türkiye'nin ihracatından aldığı pay binde 9. Bu sayı 2002 yılında binde 6 idi. Trabzon geçen yıl 118 ülkeye ihracat yaptı. 2002 yılında 163 Trabzonlu firma ihracat yaparken, 2016 yılında bu rakamın 245 firmaya çıktığını biz kendi sayılarımızdan tespit ediyoruz."

Dilemre, bilgilendirme toplantılarının Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin talimatı doğrultusunda gerçekleştirildiğini vurgulayarak, bu kapsamda, 847 firmanın heyetler tarafından ziyaret edildiğini anlattı.

Heyetlerin Trabzon'da 62, Rize'de 20, Artvin ve Gümüşhane'de ise 10'ar firmayı ziyaret ettiğini belirten Dilemre, dün ve bugün gerçekleştirilen ziyaretlerin çok faydalı olduğunu sözlerine ekledi.

- "Yatırımlara destek verip, teşviklerimizi artıracağız"

Ekonomi Bakanlığı Müşaviri Sevde Bayazıt Kaçar ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 yıl önce yeni bir Türkiye hayal ettiğini, bu Türkiye'nin ekonomisiyle de güçlü bir ülke olacağını söyledi.

"Şu anda ekonomisiyle güçlü, dünya ülkeleriyle yarışabilir bir Türkiye var." ifadesini kullanan Kaçar, şu değerlendirmede bulundu:

"2013 yılında 17-25 Aralık süreci yaşadık. Ona rağmen 8,5'luk büyüme kaydetmiştik. 2014 yılında mahalli idareler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu. Büyük iki seçime ve terör olaylarının tırmanışına rağmen 5,2’lik büyüme kaydettik. 2015 yılında ise iki genel seçim atlattık. Büyümemiz 6,1'di. 2016 yılında ise 15 Temmuz kanlı darbe girişimi. Tarihimizin en yakın ve en büyük travmasını yaşattı bize. 2,9'luk bir büyüme kaydettik. Türkiye’nin ekonomik olarak yanmasını, yıkılmasını, yok olmasını isteyenleri sizlerin de desteğiyle bertaraf etmiş olduk."

Kaçar, 2017 yılında büyümenin hızla devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yıl sonuna kadar da bir sıçrama kaydedeceğimizi ümit ediyoruz. Hükümetimiz gerekli tedbirleri alıyor, değişen koşullara göre gerekli düzenlemeleri yapıyor. Yatırım teşvik sisteminde ciddi iyileşmeler kaydedildi. İhracata yönelik devlet yardımları için 2017’deki bütçemiz 3 kat arttı. Dünyanın en ideal ve iddialı teşvik sistemini konuşur hale geldik. İstihdam oluşturan, üretim ve büyümeye katkı sağlayan konularda tasarruf etmeyeceğiz. Yatırımlara destek verip, teşviklerimizi artıracağız."

Toplantıda Dilemre, Kaçar, İhracat Genel Müdürü Volkan Ağar, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu ve İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış, iş dünyası temsilcilerinin ihracat ve teşvik sistemiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler