SON DAKİKA

“Elektrikte serbest tüketici limiti kalksın“ önerisi

21 Temmuz 2018, C.tesi - 22:05
ANKARA (AA) - HÜSEYİN ERDOĞAN - Enerji Ticareti Derneği (ETD) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Çalışır, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) üzerinde çalıştığı serbest tüketiciler için elektrikte son kaynak tedarik tarifesi düzenlemesine ilişkin, "Bizim fikrimiz, elektrikte belirlenecek yeni limit ile serbest tüketici sayısının serbest olmayan tüketicilerden çok daha yüksek olması hatta gelecek yıllarda limitin tamamen ortadan kalkması ve tüm tüketicilerin serbest tüketici olması." ifadesini kullandı.

Çalışır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ETD'nin enerji sektöründe faaliyet gösteren bütün paydaşların yer aldığı bir platform olduğunu ve bu nedenle sektördeki gelişmeleri geniş bir bakış açısıyla değerlendirebildiğini söyledi.

EPDK'nın daha önce görüşe açtığı son kaynak tedarik tarifesi tebliğ taslağına yönelik yapıcı yönde görüş bildirdiklerini anımsatan Çalışır, yapılacak yeni düzenlemeyle bugün yürürlükte olan tarife yapısına göre hem tüketiciler hem de tedarikçiler açısından daha sürdürülebilir ve öngörülebilir bir piyasa yapısı oluşacağını beklediklerini ifade etti.

Çalışır, EPDK'nın son halini vereceği tebliğde bazı başlıkların altının nasıl doldurulacağının oldukça önemli olduğunu dile getirerek, "Bizim fikrimiz, elektrikte belirlenecek limit ile serbest tüketici sayısının serbest olmayan tüketicilerden çok daha yüksek olması hatta gelecek yıllarda limitin tamamen ortadan kalkması ve tüm tüketicilerin serbest tüketici olması yönünde. Belirlenen tarifelerde yüksek tüketimli sayaç tarifesinin, düşük tüketimli sayaç tarifesinden yüksek olmasını istiyoruz. Bu piyasadaki rekabeti artırırken hacim olarak da piyasayı daha rahat hale getirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi abonelerinin mevcut tarifede kilovatsaat başına 20,5 kuruş ödediğini anımsatan Çalışır, şöyle konuştu:

"Özellikle sanayicilere yönelik tarifenin kaldırıldığı durumda, sanayicinin yüksek elektrik maliyetlerine katlanmak zorunda kalacağı endişesine karşın, fiyatlar serbest bırakıldığında aşağı yukarı bir oynama olabilecek fakat tedarik tarafındaki yüksek rekabetten dolayı tedarikçiler müşterinin riskini azaltacak ve çok daha yaratıcı satış koşulları oluşturacak. Fiyatlar tavan seviyeye ulaşmayacak. Şu anda sanayinin akaryakıt veya ham madde gibi girdileri regüle edilmiyor ve sanayicilerimiz bunları en uygun koşullarla tedarik edebiliyor. Sanayicilerimiz aynı şekilde elektrik girdilerini de en uygun koşullarda tedarik edecek beceriye ve tecrübeye sahipler."

EPDK, geçen yıl aralıkta yıllık 3 bin 600 kilovatsaat olan serbest tüketici limitini 2 bin 400 kilovatsaate düşürmüş ve ortalama 82 lira üzeri fatura ödeyen abonelerin elektriğini istediği tedarikçiden almasının önü açmıştı.


Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler