SON DAKİKA

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar

25 Eylül 2018, Salı - 08:30
ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Ulaştırma Bakanı Mevlüt Bavemurad, havalimanları ve sınır kapılarının ortak idaresi konusunda Bağdat ile yürütülen görüşmelerde ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Bavemurad, Bağdat ile Erbil arasında havalimanları ve gümrük kapılarının teslimi için kurulan ortak komisyonun IKBY İçişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirdiği toplantının ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Ortak komisyon toplantısının çok dostane bir havada geçtiğini dile getiren Bavemurad, taraflar arasında "güçlü karşılıklı anlayış olduğunu ve çok az ihtilaflı madde kaldığını" ifade etti.

Bavemurad, bir soru üzerine, IKBY'deki havalimanlarından uluslararası seferlerin yeniden başlamasına ilişkin henüz bir tarih vermenin mümkün olmadığını söyledi.

IKBY İçişleri Bakanı Kerim Sincari de Bağdat ile yaptıkları toplantının başarılı geçtiğini ve önemli kararların alındığını belirtti.

Toplantı sonrası ortak komisyon tarafından yapılan yazılı açıklamada ise güvenlik, anayasa, havalimanları, gümrük kapıları, petrol ve limanlar konusunun incelenmesi için 5 ayrı komisyon kurulmasının kararlaştırıldığı ve görüşmelerin süreceği kaydedildi.

- Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar

IKBY'nin Ocak 2014'te Bağdat'tan bağımsız şekilde petrol ihraç etmesiyle başlayan gerilim, Irak merkezi hükümetinin bütçe kesintisiyle tırmandı.

Terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkması, petrol fiyatlarında meydana gelen sert düşüşle zor günler geçiren Erbil yönetimi, 25 Eylül 2017'de düzenlediği gayrimeşru referandumla hem Bağdat hem de komşu ülkelerle mevcut ilişkilerini ciddi tehlikeye attı.

Erbil ile Bağdat arasındaki gerginlik gayrimeşru referandumun ardından Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerden Peşmerge'nin çıkarılmasıyla zirveye ulaştı.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler