SON DAKİKA

Erdoğan-Pahor ortak basın toplantısı

17 Ocak 2017, Salı - 03:25
ANKARA (AA) - Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, ülkesinin Türkiye - AB ilişkilerinin yapıcı bir şekilde devam etmesinden yana olduğunu vurgulayarak, "Şu anda birbirimize ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Daha derin ve daha açık bir diyaloğun gerçekleştirilmesi gerekiyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Pahor, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine yaptığı resmi ziyaretin nedenlerinden birinin, 2011’de iki ülke arasında imzalanan stratejik ortaklık belgesi ile de ifade edilen ikili ilişkiler, diğer nedenin ise Türkiye ve AB ilişkileri olduğunu belirtti.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ), 15 Temmuz’daki darbe girişimini hatırlatan Pahor, "Bu davet, yaşanan bu kötü olay sonrasında 28 AB ülkesinden Cumhurbaşkanlığı seviyesinde yapılan ilk ziyarettir. Çünkü hem ben hem de ülkem bundan sonra AB ve Türkiye arasında yapıcı diyaloğun devam ettirilmesine, daha da derinleştirilmesine inanan bir grup içindeyiz. Şu anda birbirimize ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Daha derin ve daha açık bir diyaloğun gerçekleştirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Pahor, Türkiye ve AB’nin, küçük adımlar atarak, açık bir şekilde işbirliği yaptığı takdirde sorunları çözebileceğine inandığını ifade ederek, "Güvenimizin yeniden tesis edilmesi yoluyla bundan sonra AB ve Türkiye arasındaki müzakerelerin yenilenebileceğini düşünüyoruz." ifadesine yer verdi.

- "AB’nin darbe karşısındaki kararsız tutumu Türkiye’yi incitti"

Pahor, "Temmuz’da düzenlenen darbe girişimine AB’nin kararsız bir şekilde yanıt vermesinden dolayı Türkiye incinmiş durumdadır." dedi.

AB’nin, Türkiye’de darbe girişiminin faillerine yönelik orantısız tedbirler alındığı görüşünde olduğunu belirten Pahor, "Ben bu tür tedbirlerin hukukun üstünlüğü çerçevesinde alınmış olmasının büyük önem taşıdığına inanıyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birbirlerini uzun zamandır tanıdıklarının ve karşılıklı ziyaretlerde bulunduklarının altını çizen Pahor, şunları kaydetti:

"Sadece Türkiye’ye ve AB konusundaki amaçlarına büyük güven duyan bir Cumhurbaşkanı olarak değil, aynı zamanda gelecekte sizlerin seküler ve demokratik bir Türkiye’nin baş sütunu olacağınıza inanan bir Cumhurbaşkanı olarak buradayım. Gelecek haftalar ve aylar içerisinde artık stratejik bir karara varmamız gereken bir noktadayız diye düşünüyorum. Birbirimize güvenecek miyiz, yoksa güvenmeyip tekrar geriye mi döneceğiz? İşte ben davetinize icabetle bu nedenle buradayım. Bence ileriye yönelik olarak birlikte devam etmemiz gerekiyor. "

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler