SON DAKİKA

Erdoğan-Putin ortak basın toplantısı

19 Ağustos 2018, Pazar - 23:45
ANKARA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Kudüs'ün statüsü kararı, mutlaka İsrail ile Filistinliler arasındaki doğrudan temaslar neticesinde alınmalıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa görüşme ve heyetler arası çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin, burada yaptığı konuşmada, görüşmelerin son derece yapıcı bir havada geçtiğini söyledi. İkili işbirliğinde ticaret, ekonomi, askeri ve teknik alanlarda stratejik projelerin hayata geçirilmesi gibi kilit konularını ele aldıklarını ifade eden Putin, aynı zamanda Ortadoğu ve Suriye meselesi başta olmak üzere uluslararası, bölgesel ve güncel konuları da görüştüklerini dile getirdi.

Suriye konusunda iki ülkenin sıkı işbirliği içinde olduğunun altını çizen Putin, Moskova ile Ankara arasındaki işbirliğinin çeşitli seviyelerde başarılı şekilde geliştiğini, ilgili kuruluşların sürekli temas içinde olduğunu anlattı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin de arttığını vurgulayan Putin, "Bütün bunlar aldığımız ortak kararlar sayesinde olabildi. Ticaret ve ekonomik alanlardaki engeller kalktı. İlk sekiz ay içinde Türk tarım ürünlerinin Rusya'ya ihracatı 1,8 oranında artmış bulunuyor. Hatta ileride atacağımız adımlar ve ticari ilişkilerimizin önündeki engellerin kalkması konularını nasıl geliştirebileceğimizi de görüştük." diye konuştu.

Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının arttığına da dikkati çeken Putin, geçen yıl 866 bin olan sayının bu yıl 4 milyona ulaştığını vurguladı.

Putin, enerji alanında Akkuyu Nükleer Santrali'nin kurulması çalışmalarının başlatıldığını, Türk Akımı'nın da planlı bir şekilde ilerlediğini ifade etti. Proje kapsamında iki ayrı hat kurulacağını söyleyen Putin, söz konusu projenin Türkiye'nin enerji açısından güvenliğinin artması ve Rus gaz sevkiyatının güzergahını genişletmeye imkan vereceğini anlattı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, şöyle devam etti:

"Suriye'deki durumu da ele aldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış vaziyette. Teröristlerden herhangi bir direniş noktaları, bölgeleri olacaksa gerekli karşılığı veririz. Suriye'de çözüm konusunda 22 Kasım'da Soçi'de Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin görüşmesinde vardığımız mutabakatın yerine getirilmesi ile ilgili adımları görüştük. Önümüzdeki sene başında Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin yapılması konusunda hazırlıkları görüştük."

Putin, bu kongrenin katılımcılarını, Suriye devlet yapısını, anayasasını ve Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde seçimler yapılması konusunu, Suriye'de Esed ile de görüştüklerini dile getirdi.

Erdoğan ile Cenevre'ye hız verecek adımların yanı sıra Astana'nın garantör iki ülkesi olarak çatışmasızlık bölgelerinin faaliyetlerinin sürdürülmesi, ateşkes rejiminin güçlendirilmesi, taraflar arasında güven artırıcı önlemlerin alınması noktasındaki çalışmalara da değerlendirdiklerini anlatan Putin, "Sayın Erdoğan'ın Suriye'de çözüm çalışmalarında kişisel çaba ve katkılarını takdir etmek istiyorum." diye konuştu.

Putin, insani yardımın ulaştırılması konusunda da çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.

- Trump'ın Kudüs kararı

Putin, "Amerikan yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini oraya taşıma kararı bu bölgedeki durumu daha da kötüleştirmekte ve dengesizleştirmektedir, fiilen İsrail-Filistin arasındaki barış sürecini baltalayabilir bir karardır. Barış süreci, Birleşmiş Milletler kararları kapsamında yürütülmelidir. Kudüs'ün statüsü kararı, mutlaka İsrail ile Filistinliler arasındaki doğrudan temaslar neticesinde alınmalıdır." ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın kendisini İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi konusunda da bilgilendirdiğini belirten Putin, Rusya'nın gözlemci ülke olarak bu toplantıya mutlaka katılacağının altını çizdi.

Görüşmelerinin olumlu sonuçları olduğunu vurgulayan Putin, iyi komşuluk ilişkileri temelinde çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler