SON DAKİKA

FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin Ankara’da ikinci iddianame (3)

19 Ocak 2017, Perşembe - 19:25
ANKARA (AA) - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin ikinci iddianamesinde, zanlılardan Yıldıray Yılmaz’ın, Cumhurbaşkanına suikast için giden, TÜRKSAT’a baskın düzenleyen, Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmeye çalışan, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemde yer alan darbecilerle telefon görüşmeleri yaptığının tespit edildiği, bu şekilde diğer şüphelilerle darbe girişiminin koordinasyonunu sağladığı vurgulandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin ikinci iddianameyi tamamlayarak Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Astsubay Ömer Halisdemir’in de şehit edildiği Gölbaşı’nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığındaki eylemlere ilişkin iddianamede, sözde atama listesine göre, Özel Kuvvetler Komutanlığına atanan Semih Terzi’nin, Silopi’den Diyarbakır’a buradan da bir kısım tim personeliyle Ankara Etimesgut’taki Özel Hava Alay Komutanlığına geldiği belirtildi.

İddianamede, Semih Terzi ve beraberindekilerin 2 helikopterle Özel Kuvvetler Komutanlığının VIP alanına indikleri, Terzi’nin, güvenlik sağlandıktan sonra helikopterden çıktığı kaydedildi.

Terzi’nin, Albay Ümit Bak, Astsubay Turgay Usanmaz ve sivil kıyafetli Ali Kapucu tarafından karşılandığı ifade edilen iddianamede, Astsubay Halisdemir’in Korgeneral Zekai Aksakallı’dan aldığı talimat doğrultusunda, kışla yönetiminin Semih Terzi’ye teslim edilmemesi için vatansever bir asker davranışıyla Terzi’yi vurduğu bildirildi.

Halisdemir’in, karargahın girişine göre sağ tarafında bulunan ağaçlık alana doğru kaçmaya başladığına işaret edilen iddianamede, Binbaşı Fatih Şahin’in kaçmaya çalışan Halisdemir’i arkasından 11-12 el ateş ederek vurduğu belirtildi.

İddianamede, olay yerine gelen sağlık görevlilerinin Halisdemir’in nabzının çok hafif attığını, durumunun ağır olduğunu belirlediği ancak Mihrali Atmaca’nın ambulansı geri gönderdiği ve beylik tabancasıyla Halisdemir’e 2 el ateş ettiği vurgulandı.

Semih Terzi’nin ise kaldırıldığı GATA’da hayatını kaybetmesinin ardından sanıkların bir bölümünün taraf değiştirdiğine yer verilen iddianamede, bu kişilerden Mihrali Atmaca, Ahmet Muhammed Demirci ve İsmail Çınar’ın Albay Ümit Bak’ı teslim almaya çalıştığı, bu sırada çıkan silahlı çatışmada Bak’ın teslim alınmasına engel olmak isteyen emir subayı Nedim Şahin’in vurularak etkisiz hale getirildiği anlatıldı.

Öte yandan, sanıkların, darbeci unsurlara karşı nizamiye bölgesine gelen Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli İsmail Oğuz’u da başından yaraladığı aktarıldı.

- Askerlerin müdahale etmesini engellediler

İddianamede, olay gecesi ani müdahale mangasında manga komutanı olarak görev yapan Şükrü Bülbül, hazır kıta manga komutanı olarak görevli Cem Sinan Yenal ve ani müdahale mangasında doldur boşalt nöbetçi astsubayı olarak çalışan Emrah Şentürk’ün ise darbeye teşebbüs faaliyeti içerisinde yer aldığı, bu birimdeki askerlerin olaylara müdahale etmelerini engellemek için dışarıya çıkmalarına izin vermedikleri vurgulandı.

Bu şüphelilerin Üsteğmen Mustafa Koyuncu’nun talimatıyla darbecilerin mühimmat ihtiyacını karşıladığına dikkati çekilen iddianamede, darbecilerin sabah saatlerine kadar atışlarını sürdürdüğü, dost birliklerin ise ısrarla içeri girmeye çalıştığı, dost birliklerin içeri sızmasının ardından şüpheli Gökmen Ata’nın vurularak etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

Daha sonra tüm şüphelilerin etkisiz hale getirildiği belirtilen iddianamede, zanlılardan Uğur Demirtaş’ın olay yerinden kaçtığı ve halen arandığı anlatıldı.

İddianamede, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda zanlıların ev, iş yeri ve araçlarında arama yapıldığı, şüphelilerden Serkan Çoşkun’un aracında çok sayıda silah ve askeri malzeme, Osman Çolak, Uğur Demirtaş, Fatih Rüştü Keten, Faruk Erkul’un odalarında "1 dolar" ele geçirildiği bildirildi.

Şüphelilerden Adem Loğa, Fatih Rüştü Keten, Emre Andıç, Mehmet Ali Eser, Selçuk Sert, Mehmet Koç, Ertuğrul Bozçal, Mustafa Avdan, Halil Kuş, Sedat Soysal, Hüseyin Uğurer, Ahmet Seçkin Vural, Ahmet Turan Yücedağ, Mehmet Kuşlu, Osman Yalçın, Ufuk Kaplan, Raşit Özdilek, Gürbüz Türk ve Mehmet Durmaz’ın darbeye teşebbüs eylemine katılacaklar listesinde isminin bulunduğu, 15 Temmuz’dan önce planlaması, çalışması ve hazırlığı yapılan darbeye teşebbüs eylemlerinin bu aşamalarında bizzat yer almak suretiyle darbeye teşebbüs eylemine katıldığının belirlendiği ifade edildi.

Zanlılardan Bozçal’ın diğer şüpheliler Ahmet Kara, Ümit Bak ve Fatih Yarımbaş ile sürekli telefon görüşmeleri yaptığı, Koç’un ise darbe girişiminde yer alan Mehmet Raydemir ile 13 Temmuz’da telefonla görüştüğü, darbe girişiminde yer almak için Antalya’dan Ankara’ya geldiği, Mustafa Koyuncu’dan da Ankara’ya gelmesini istediği kaydedildi.

Koç’un, Raydemir, Koyuncu ve diğer şüpheli Serkan Ak ile Ankara’da bir araya geldiği, fiili olarak darbe girişimi içerisinde yer aldığının tespit edilememesine rağmen icrai hareketleriyle darbe girişimine iştirak ettiğinin tespit edildiği belirtildi.

Şüpheli Mehmet Durmaz’ın ise şüpheli Gökmen Ata tarafından kışlaya çağrıldığı ancak deşifre olmamak için darbeye teşebbüs eyleminin gidişatına göre tavır belirlemek amacıyla evinde kaldığı, bu şekilde darbe girişimi eyleminin hazırlık ve planlama aşamasındaki icrai hareketlere bizzat katılmak suretiyle atılı suçlara iştirak ettiğinin belirlendiği anlatıldı.

Zanlı Okan Türkmen’in, 15 Temmuz’da Özel Kuvvetler Komutanlığında diğer şüpheli Samet Yıldız’la buluştuğu, burada darbeye teşebbüs eyleminde kullanılacak silahları uzman çavuş Mehmet Kalaycı, Samet Yıldız ve Tabur Komutanı Murat Korkmaz ile 06 NL 834 plakalı otobüse yükledikleri ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına götürdükleri ifade edildi.

İddianamede, şüpheli Halil Kuş, Ahmet Turan Yücedağ, Gürbüz Türk’ün darbe girişiminin planlama, görevlendirme ve hazırlık hareketlerinde icrai olarak yer almak suretiyle atılı suça iştirak ettiğinin, Yalçın Damar, Süleyman Menteş’in darbeye teşebbüs gecesi diğer zanlılarla hareket ederek darbeye teşebbüs faaliyeti içerisinde yer aldığının tespit edildiği bildirildi.

- Koordinasyonu sağlayan isim

Şüphelilerden Yıldıray Yılmaz’ın ise darbe girişimin koordinasyonu ve gidişatı konusunda darbeye teşebbüs faaliyeti içerisinde yer alan Ömer Faruk Cavlazoğlu, Celal Koca, Hatay’da bulunan Eyyüp Çoşkun, Marmaris’e Cumhurbaşkanı’na karşı suikast için giden Şükrü Seymen, TÜRKSAT’a baskın düzenleyenlerden Melih Varol, Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmeye çalışan Semih Terzi, Fatih Şahin, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemde yer alan Fırat Alakuş ile telefon görüşmeleri yaptığının tespit edildiği, bu şekilde diğer zanlılarla darbe girişiminin koordinasyonunu sağladığı anlatıldı.

Zanlı Ali Kapucu’nun Semih Terzi’yi Özel Kuvvetler Komutanlığında sivil kıyafetle karşıladığı, Terzi’yi GATA’ya götüren helikopterde bulunduğuna işaret edilen iddianamede, Bekir Kurt’un Özel Kuvvetler Komutanlığında tam teçhizatlı olarak darbeye teşebbüs faaliyeti kapsamında ulaştırma bölüğüne bağlı araç sevk amirliğinde görevlendirildiğinin, İlhami Yıldız, Burak Keklik ve Harun Raşit Aktaş’ın da darbeye teşebbüs eylemine katıldığının belirlendiği kaydedildi. Şüphelilerden Burak Keklik, Harun Raşit Aktaş ve Ali Kapucu’nun firari olduğu belirtildi.

(Sürecek)

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler