SON DAKİKA

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki’den ABD’ye çağrı

05 Aralık 2017, Salı - 08:00
RAMALLAH (AA) - Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki, "ABD yönetimi, ’(Filistin ve İsrail arasında) barış sürecine ara buluculuk mu etmek istiyor, yoksa İsrail’in mesajlarına postacılık mı yapmak istiyor’ sorusuna cevap vermeli." dedi.

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ve ABD Başkanı Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in de aralarında bulunduğu üst düzey bir ABD heyetinin iki hafta içerisinde ülkesini ziyaret edeceğini belirtti.

Filistin radyosuna verdiği demeçte de ABD heyetinin ziyaretine değinen Maliki, şunları kaydetti:

"ABD heyeti iki hafta içerinde geleceğini söyledi ama kesin bir tarih belirlenmedi. Ancak geldikleri zaman sorularımıza net cevaplar vermeliler. Bu çok önemli. ABD Yönetimi (Filistin ve İsrail arasında) barış sürecine ara buluculuk mu etmek istiyor, yoksa İsrail’in mesajlarına postacılık mı yapmak istiyor? İki devletli çözümü uygulayacak mı? Bu aşamada Yahudi yerleşim yerleri (inşası) devam edecek mi? İsrail’in ihlalleri sürecek mi? Bunların hepsi durmak zorunda. Eğer ABD anlamlı bir barış süreci istiyorsa bu noktaların hepsine değinmeli. Bu sorulara cevap verdikleri zaman biz de ilerlemeye devam edebilir miyiz yoksa duvara mı tosladık karar verebiliriz."

Maliki ayrıca Filisitin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Eylül ortası gibi BM’de önemli bir konuşma yapacağını söyledi.

Filistin’in BM’ye üye olma talebine de değinen Maliki, bu talebi BM Güvenlik Konseyi’ne yeniden taşıyacaklarını belirtti.

Bu bağlamda ABD’de yeni bir yönetimin iş başında olduğunu ve BM’de "Filistinlilere düşman olduğunu ilan eden yeni bir ABD temsilcisi bulunduğunu" çok iyi bildiklerini ifade eden Maliki, "Bu nedenle BM’de ABD yönetimi ve onun temsilcisi ile sert bir mücadele gerçekleştirmeyi bekliyoruz ve buna hazırız." diye konuştu.

ABD yönetimi, İsrail ve Filistin arasında akamete uğrayan barış görüşmelerini yeniden canlandırmaya çalışıyor. Bu amaçla Greenblatt İsrail ve Filistin’e ziyaretler gerçekleştiriyor.

Yerel basında çıkan haberlerde, "Sürekli İsrail tarafının tezlerini tekrarladığı için Filistin tarafının Greenblatt’la görüşmeyi reddettiği" iddia edilmişti.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail’in, "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014’te durmuştu.










Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler