SON DAKİKA

Filistin'den Romanya ve Honduras'a Kudüs tepkisi

24 Mart 2019, Pazar - 23:50
RAMALLAH (AA) - Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, Romanya'nın Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma, Honduras'ın Kudüs'te diplomatik misyon açma kararına tepki gösterdi.

Ureykat yaptığı yazılı açıklamada, "Romanya ve Honduras kararları, ABD Başkanı Donald Trump yönetimini ve dünyadaki aşırı sağcıları razı etmek için bölgeyi ateşe vermeye katkı sağlayan terk taraflı ve yasa dışı adımdır. Bu, İsrailli aşırı sağcıların, uluslararası hukuka ve yasalara aykırı ihlallerini sürdürmesine teşvik ediyor. " ifadesini kullandı.

Bunların Filistin halkına çözümlerin dayatılması ve hukukun üstünlüğü pahasına aşırıcılık dilinin kullanılması silsilesini tamamlayıcı adımlar olduğuna işaret eden Ureykat, şunları kaydetti:

"Bu adımlar bölgede barış, güvenlik ve istikrar için kalan fırsatları da ortadan kaldıracak. Bu ülkeler (Romanya ve Honduras) Filistin halkının uluslararası forumlardaki haklarına aykırı bir tutum sergiliyor ve uluslararası hukuka aykırı kararlar alıyor. Bunları düzeltmenin, uluslararası hukuka dönmenin zamanı geldi."

Avrupa Birliği'ni, sabit politikasından çıkan ve onu ihlal eden ülkelere karşı gerekli önlemleri almaya çağıran Ureykat, Filistin'in konuyu Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı önünde gündeme getireceğini belirtti.

- Romanya ve Honduras'tan Kudüs açıklaması

ABD'de gerçekleştirilen Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) yıllık konferansında konuşma yapan Romanya Başbakanı Viorica Dancila, hükümetin Tel Aviv'deki Romanya büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı aldığını duyurmuştu.

Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez de ülkesinin Kudüs'te diplomatik misyon açacağını açıklamıştı.

- ABD'nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması

ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamasından sonra yeni büyükelçilik binası 14 Mayıs'ta yapılan resmi törenle açılmıştı.

ABD'nin ardından Orta Amerika ülkesi Guatemala da büyükelçiliğini, 16 Mayıs'ta Tel Aviv'den Kudüs'e taşımıştı.

Abluka altındaki Gazze sınırında ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için gösteriler düzenlenmişti. Barışçıl gösterilere müdahale eden İsrail askerlerinin saldırılarında 60'dan fazla Filistinli şehit olmuş, 2 bin 700'den fazla Filistinli de yaralanmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler