SON DAKİKA

Finlandiya ve Estonya arasında doğalgaz anlaşması

21 Ekim 2016, Cuma - 17:54
BRÜKSEL (AA) - AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Finlandiya ve Estonya arasındaki doğalgaz boru hattına ilişkin, "İmzaladığımız doğalgaz boru hattı projesiyle, iki ülkenin gaz piyasaları da birbirine bağlanacak.” dedi.

Juncker, Finlandiya Başbakanı Juha Sipila ve Estonya Başbakanı Taavi Röivas’la birlikte "Balticconnector” adlı boru hattı projesinin Brüksel’de gerçekleştirilen imza törenine katıldı.

Doğalgaz boru hattı projesinin önemine işaret eden Juncker, "İmzaladığımız doğalgaz boru hattı projesiyle, Finlandiya ve Estonya’nın gaz piyasaları birbirine bağlanacak. Enerji Birliği stratejisi çerçevesinde enerji bağları kuruyor, piyasaları birleştiriyor, arz güvenliğini artırıyor, alternatif arz kanalları ile rekabeti artırıyoruz. Ama daha önemlisi üye ülkelerin enerji izolasyonunu sonlandırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Juncker, birleştiren boru hattı projelerini, ayrıştıran boru hattı projelerine tercih ettiğine dikkati çekerek, "Bu proje, Avrupa ülkelerini ve Avrupa çıkarlarını birleştiriyor. Bu faydaları nedeniyle Avrupa bütçesi proje inşaatına 187 milyon avro destek sağlıyor.” diye konuştu.

Estonya Başbakanı Röivas da projenin bölgesel iş birliğinin ortak vizyonu olduğunu belirterek, "Bu proje, enerji arz güvenliğimizi arttıracak. Böylece, enerjinin bölgede siyasi bir araç olarak kullanılması engellenecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Benzer bir anlaşmanın Polonya ve Litvanya arasında imzalandığını anımsatan Röivas, "Bugün, Estonya ve Finlandiya gaz piyasaları birleşiyor ve Avrupa piyasalarına tümüyle bağlanıyor.” dedi.

Finlandiya Başbakanı Sipila da AB Komisyonu’nun proje finansmanının yüzde 75’ini sağlamasının çok önemli olduğunu söyledi.

Proje inşaatının takvime uygun ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Sipila, Balticconnector’un 2019 sonunda faaliyete geçmesini beklediğini ifade etti.

Balticconnector doğalgaz boru hattı 3 bölümden oluşacak. Boru hattının 22 kilometresi Finlandiya topraklarından, 80 kilometresi denizin altından ve 50 kilometresi Estonya topraklarından geçecek.

Söz konusu boru hattı tamamlandığında, iki yönlü olarak günlük 7,2 milyon metreküp doğalgaz akışına imkan sağlayacak ve bölgenin enerji güvenliğini artıracak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler